Következő programjaink
Társasjáték est
(Megálló, 12.12.)

Időpont: 2018. december 12. (szerda) 16.00–18.00
Helyszín: Megálló közösségi ház – Szeged, Budapesti krt. 23.

Gyere velünk társasozni a Megálló közösségi házba, ha szeretsz új emberekkel megismerkedni és egy biztonságos, elfogadó környezetben akarsz szórakozni! A nagy klasszikusokon kívül olyan játékokkal ismerkedhetsz meg, mint például a Carcasson, Catan, Dixit, Hanabi vagy az Imagine – de kipróbálhatod az LMBTQ műveltségi társasjátékunkat és a Kinek az útján? nevű LMBTQ sajátélmény-játékot is.

A játékhoz többféle teát és süteményt biztosítunk. :)

Az esemény a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány és a MASZK Egyesület támogatásával valósul meg. Köszönjük!


Közmeghallgatás // Szeged
(Városháza, 12.12.)

Időpont: 2018. december 12. (szerda) 17.00
Helyszín: Városháza, házasságkötő terem – Szeged, Széchenyi tér 10., földszint

Sok a kátyú? Zajosak a munkagépek? A képviselőd nem tart fogadóórát? Nem akadálymentes az orvosi rendelő? Nincs elég hangos lámpa? Nem jutott szociális bérlakás? Beleszólnál?

Magyar civil szervezetek kampányt indítottak a települési közmeghallgatásokon való civil részvétel támogatása érdekében. Szólj bele te is a Beleszólok.hu – Közmeghallgatás kampány keretében Szeged életébe! Vegyél részt a közmeghallgatáson, kérdezz, javasolj! Szólj a barátaidnak is! Mi, civilek ott leszünk.

Ha bármilyen okból nem tudod kérdése(i)det feltenni a szegedi közmeghallgatáson, akkor ezen az űrlapon keresztül elküldheted nekünk, és mi megkérdezzük helyetted. (A kérdésnek, javaslatnak nem kell feltétlenül LMBTQ-témájúnak lennie.) A kapott választ az űrlapon megadott e-mail címedre fogjuk továbbítani.

Inspirálódj:
https://www.beleszolok.hu

A szegedi közmeghallgatás tervezett napirendi pontjai:

1. Tájékoztatás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból finanszírozott „Zöld város kialakítása a szegedi Belvárosban” című fejlesztésről, valamint a „Móra Ferenc Múzeum turisztikai fejlesztéséről és a szegedi Vár és Várkert” tervezett rekonstrukciójáról
Előadó: V. Zákány Ildikó, a Tér- és Forma Tervező Iroda vezető tervezője

2. A fejlesztésekkel kapcsolatos állampolgári észrevételek

3. A választópolgárok és a helyben érdekelt szervezetek képviselői által felvetett egyéb közérdekű kérdések és javaslatok

A hivatalos meghívó ITT érhető el.


Nem küldjük vissza a nemzeti konzultációt
(Magyarország, 12.21.)

Ebben a rovatban általában arról szoktunk írni, hogy mit fogunk csinálni a közeljövőben. Most kivételesen annak is szánunk teret, hogy mit nem fogunk csinálni. Például nem küldjük vissza a „családok védelméről” szóló nemzeti konzultációt. És el is magyarázzuk nektek, hogy miért nem.

Először is fontos tudni, hogy a nemzeti konzultáció lebonyolítását és a válaszok feldolgozását – a konzultáció jelentős költségigénye ellenére – semmilyen jogszabály nem szabályozza, emiatt az eredmények átláthatósága és állampolgári ellenőrizhetősége semmilyen módon nem garantált (szemben egy népszavazással). Ezen kívül az eredmények könnyen hamisíthatók:
• egy IP-címről (számítógépről) többször is elfogad szavazást a rendszer;
• teljesen fals adatokat is elfogad a rendszer: csak az e-mail címre szűr, az nem ismétlődhet;
• aki levélben már küldött választ, még valós adatokkal is újra szavazhat az interneten;
• az életkor megadása önbevallásos, így elvileg nem választókorú állampolgárok is szavazhatnak;
• a visszaküldött válaszok számáról és eredményének összesítéséről semmilyen hiteles és ellenőrizhető nyilvántartás nem létezik.

Amire nem alkalmas tehát a nemzeti konzultáció:
• a nemzet álláspontjának demokratikus, átlátható, ellenőrizhető megismerésére;
• a társadalom kisebbségi csoportjainak képviseletére.

És amire alkalmas:
• országos szintű adatgyűjtésre, a kormánypártok szimpatizánsi körének hatékony építésére (ha tudjuk, hogy kik gondolkodnak velünk hasonló módon, akkor őket meg tudjuk keresni máskor is);
• a közvélemény alakítására, a kormánypártok saját politikai ideológiájának erőteljes kommunikálására (az eredménytől függetlenül, hiszen az semmilyen módon nem ellenőrizhető);
• jelentős mértékű közpénz elköltésére (konzultációnként jellemzően 200 millió és 1 milliárd forint között, amiből több népszavazás is kijönne).

Általában arról beszélünk, hogy a nemzeti konzultáció tartalmilag nem megfelelő, manipulatívak a kérdések stb. Szerintünk sokkal fontosabb, hogy a nemzeti konzultáció mint eszköz eleve nem alkalmas arra, amit sokan gondolunk róla: a véleményünk képviseletére. A korábbi nemzeti konzultációknál még az sem volt látható/ellenőrizhető, hogy pontosan hány darab kérdőívet küldtek vissza az emberek, nemhogy az, hogy milyen válaszok születtek.

Úgy gondoljuk, hogy a családvédelmi nemzeti konzultáció visszaküldése semmilyen módon nem szolgálja az LMBTQ-emerek és családjaik védelmét – ezért a Szegedi LMBT Közösségért Csoport arra kéri barátait, hogy ne küldjék vissza az íveket.


Gyakornoki program indul januárban
(Szeged, 01.01.)

A SZEGEDI LMBT KÖZÖSSÉGÉRT CSOPORT
GYAKORNOKI PROGRAMOT HIRDET

A gyakornoki program neked való, ha…

- elkötelezett vagy az esélyegyenlőség irányába
- szívesen segítenél másoknak
- szívesen tanulsz új dolgokat
- szívesen kipróbálnád magad egy LMBTQ-szervezetben

A program időtartama: 3 hónap
A program helyszíne: Szeged

A program témái:
Alapfogalmak
A Szegedi LMBT Közösségért Csoport története és Alapszabálya
Az LMBTQ-emberek jogi helyzete Magyarországon
A közösségszervezés alapjai

Jelentkezési feltételek:
• betöltött 16. életév (18. év alatt a törvényes képviselő írásos hozzájárulása szükséges)
• a jelentkező vállalja, hogy a program ideje alatt havonta kétszer találkozik a mentorával
• a jelentkező vállalja, hogy a program végeztével legfeljebb egy oldalas beszámolót ír

Jelentkezési lap: Jelentkezés gyakornoki programba

Jelentkezési határidő: 2018. december 31.

Kapcsolódó dokumentumok:
Gyakornoki szerződés (minta)
Kiskorú jelentkező törvényes képviselőjének hozzájárulása (nyomtatvány)