Következő programjaink
A Fővárosi Törvényszék tárgyalása – ítélethirdetés
(Fővárosi Törvényszék, 11.21.)

Időpont: 2018. november 21. (szerda) 12.30
Helyszín: Fővárosi Törvényszék, I. em. 150. sz. tárgyaló – 1027 Budapest, II. kerület, Tölgyfa u. 1–3.

A Fővárosi Törvényszék 2018. november 21-én tart tárgyalást a Szegedi LMBT Közösségért Csoportnak az Új Nemzedék közösségi térből való kitiltása ügyében. A tárgyaláson ítélethirdetés várható. A tárgyalásra azért kerül sor, mert az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. (ÚNK) nem fogadja el az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) 2018. június 5-i döntését, és annak bírósági felülvizsgálatát kérte. A Szegedi LMBT Közösségért Csoport jogi képviseletét a Háttér Társaság látja el. A tárgyalás nyilvános, azon érdeklődőként bárki részt vehet.

Háttér:
Több hónapon át tartó gyümölcsöző együttműködés után 2017. november 24-én közölte az ÚNK a Szegedi LMBT Közösségért Csoporttal, hogy LMBTQ-szervezetek nem szervezhetnek több programot az Új Nemzedék közösségi terekben. Indoklásként a politikai és ideológiai semlegesség megőrzését jelölték meg – csakhogy az ÚNK maga sem felel meg ennek a kritériumnak: a vezetőség az egyik politikai párt tagjaiból áll, valamint „Rólad szól!” címmel ugyanezen párt politikusai tartanak rendszeresen országos beszélgetéssorozatot az ifjúsági terekben. A Szegedi LMBT Közösségért Csoport ezt az ellentmondást felismerve fordult az EBH-hoz, amely 2018. június 5-i határozatában megállapította a hátrányos megkülönböztetést, valamint a jogsértő helyzet megszüntetésére és 100 000 Ft bírság megfizetésére kötelezte az ÚNK-t. Az ÚNK a döntés bírósági felülvizsgálatát kérte, az ügyben első alkalommal 2018. október 31-én tartott tárgyalást a Fővárosi Törvényszék.

Korábban itt írtunk a kitiltásról, itt az EBH tárgyalásáról, itt pedig a hatóság döntéséről.


Cultural Conversations – LGBT* rights in the United States
(Szent-Györgyi Albert Agóra, 11.21.)

Time: 21 November 2018, 17.30–18.30
Place: Szent-Györgyi Albert Agóra, American Corner – 3rd floor, 23 Kálvária sgt., Szeged

The fight for LGBT* rights in the United States has created some of the most heated confrontations in contemporary culture, and a remarkable shift is happening in legal and cultural support for diversity in gender and sexuality. Marriage equality was upheld by the Supreme Court in 2015, making it legal for people to marry regardless of gender or sexuality. Over the last few years, there has been further legislation proposed, some that would limit LGBT* rights while others would fundamentally protect those rights. This week, I welcome everyone for a conversation about this vital debate in US culture.

If you would like to read more about some of these ongoing issues:
• an article about the record number of transgender people just elected;
• an article about conversion therapy, which attempts to "cure" LGBT* people;
• a report on a leaked memo that says the government wants to define sex to exclude transgender people.

General:
The culture of the United States of America is unique and extremely diverse, and it has been shaped by people of many backgrounds and ways of life. Important issues impacting the whole country, from gun control to video games to population shifts, are also transforming the cultures of the United States of America. We invite you to join us for Cultural Conversations about these topics that will allow us to explore these important questions.

The moderator of the event is Daniel Nyikos (SZTE-BTK, IEAS).

This event is organized by American Corner Szeged.


Aszexuális workshop
(Grand Café Mozi és Kávézó, 11.24.)

Időpont: 2018. november 24. (szombat) 17.00–20.00.
Helyszín: Grand Café Mozi és Kávézó, moziterem – Szeged, Deák Ferenc u. 18. II. em.

Aszexuálisok – egy láthatatlan kisebbség. Interaktív beszélgetés és élő könyvtár az aszexualitásról.

Az aszexualitás a szexuális irányultság egyik fajtája. A kifejezés azokat a személyeket jelöli, akik ritkán vagy egyáltalán nem éreznek szexuális vonzódást mások iránt. Melléknévi alakja az aszexuális vagy „aszex”.

Az aszexualitás a kevésbé ismert szexuális irányultságok közé tartozik, megszámlálhatatlan tévképzet kapcsolódik hozzá, és az aszexuálisok közül is sokan a magukévá tették ezeket a (nagyrészt megvető vagy szánakozó) elképzeléseket. Ezeket is tisztázzuk ezen a workshopon, ahol valódi aszexuálisokkal is találkozhatsz.

Az esemény a Magyar Aszexuális Közösség és a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében valósul meg.