Következő programjaink
Az egyenlőtlenség nem pálya:
Beszélj a képviselőddel!
(Szeged, 09.15-11.30.)

Időpont: 2017. szeptember közepe – november vége
Helyszín: Szeged

Szeretnéd, hogy 2017-ben a városunk Helyi Esélyegyenlőségi Programjába (HEP) bekerüljenek az LMBTQ-emberek? Hajlandó lennél TENNI is a változásért?

Akkor beszélj a képviselőddel!

Az önkormányzati képviselőd magától nem fogja kezdeményezni, hogy javuljon az LMBTQ-emberek helyzete. Ha Te – mint a kerületében élő választópolgár – nem beszélsz erről személyesen neki, és nem kéred őt kifejezetten az ügy támogatására, akkor talán nem is fogja fontosnak tartani az LMBTQI-emberek megjelenítését a HEP-ben.

Szervezetünk tagjai csak részben szegediek és csak részben választásra jogosultak, és csak a város egy-két választókerületében vannak jelen, ezért ezt a munkát nem tudjuk helyetted elvégezni.

Fontos!

• Az adott választókerületben lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel kell rendelkezned, és választásra jogosultnak (18 éves vagy afölött) kell lenned.
• A HEP felülvizsgálatáról a 2017. novemberi közgyűlésen szavaznak a képviselők – így értelemszerűen a közgyűlés napjáig célszerű beszélned a képviselőddel.
• Ha nem tudod, ki az önkormányzatban a képviselőd, akkor ezen a térképen megtalálod a lakóhelyedre kattintva.
• Ha nem tudod az önkormányzati képviselőd elérhetőségeit, akkor ezen az oldalon megtalálod.

Ha segítségre van szükséged a felkészüléshez, akkor keress minket bátran!

Amiben segíteni tudunk:

• Ha nem tudod, hogyan indulj el, hívj minket a +36 30 797-8019-es telefonszámon, kérj tanácsot, esetleg üljünk le átbeszélni a dolgot.
• Írtunk neked egy egy oldalas dokumentumot, amiből felkészülhetsz, és amit a képviselődnek is odaadhatsz (ide kattintva tudod letölteni, otthon kinyomtatható).


Taggyűlés
(Új Nemzedék Közösségi Tér, 09.26.)

Időpont: 2017. szeptember 26. (kedd) 17.00
Helyszín: Új Nemzedék Közösségi Tér (Szeged, Mikszáth Kálmán utca 20.)

A taggyűlés várható témái:
• tagfelvételi döntések
• Alapszabály javasolt változtatásai
• a szervezet tevékenységével kapcsolatos javaslatok

A taggyűlésen bárki részt vehet és elmondhatja gondolatait, javaslatait, ehhez nem szükséges a szervezetbeli tagság. Akik nem tagjai a szervezetnek, azoktól a részvételhez egy egyszerű regisztrációt kérünk.

További tudnivalók:
• A tagok jogaikat meghatalmazott útján is érvényesíthetik.
• A taggyűlés a megjelentek számától függetlenül határozatképes.
• Tagsági kártyák a taggyűlésen átvehetők.


Az egyenlőtlenség nem pálya:
Tervezz velünk!
(Új Nemzedék Közösségi Tér, 09.26.)

Időpont: 2017. szeptember 26. (kedd) 17.30–19.00
Helyszín: Új Nemzedék Közösségi Tér (Szeged, Mikszáth Kálmán utca 20.)

292 szegedi LMBTQI-ember jelezte nekünk, hogy szeretné, ha 2017 novemberében az LMBTQI-emberek megjelennének a Helyi Esélyegyenlőségi Programban (HEP). Akkor beszéljünk róla!

Mi az a HEP? Miért fontos a szegedi LMBTQ-emberek és más kisebbségek számára? Milyen hatással van az életünkre? – ezekre a kérdésekre válaszolnak szervezetünk tagjai, tágabb kontextusba helyezve a szegedi LMBTQ-emberek esélyegyenlőségének kérdését.

Az alábbiakról lesz szó:

1. Helyzetelemzés
Neked mi a fontos? – Felmérés a szegedi LMBTQI-emberek helyzetéről (2016–2017) című kutatásunk (321 fő) bemutatása
• Interjúmaraton (209 fő) tapasztalatainak bemutatása

2. Javaslatok
• A Szegedi LMBT Közösségért Csoport HEP-pel kapcsolatos javaslatainak bemutatása
• Kérjük, töltsétek ki a 10 pontból álló véleményező lapunkat!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Élő könyvtár
(SZTE ETSZK „A” épület, 09.29.)

Időpont: 2017. szeptember 29. (péntek) 17.00–20.00
Helyszín: SZTE ETSZK „A” épület, ebédlő (Szeged, Temesvári körút 31.)

Az élő könyvtár ugyanúgy működik, mint egy rendes könyvtár: az olvasók egy rövid időre kölcsönzik ki a könyveket „olvasásra”. Azonban van egy pici különbség. A könyvek olyan emberek, akik gyakran szembesülnek a társadalom előítéleteivel, akik gyakran a diszkrimináció és kirekesztés áldozatai.

„Kölcsönözz” te is etnikai, vallási kisebbségekhez tartozó, vagy valamilyen fogyatékossággal vagy szexuális mássággal élő embert! A személyes beszélgetések segítenek megérteni azt, hogy mindannyian emberek vagyunk, érzésekkel, vágyakkal, célokkal.

A programot a SZTE ETSZK szociális munka szakos hallgatói szervezik a Kutatók Éjszakája keretében.


Filmklub: Tizenkét dühös ember
(Új Nemzedék Közösségi Tér, 09.30.)

Időpont: 2017. szeptember 30. (szombat) 18.00–20.30
Helyszín: Új Nemzedék Közösségi Tér, alagsor (Szeged, Mikszáth Kálmán utca 20.)

Szeptembertől filmklubot indítunk, amelynek keretében különböző témájú filmeket vetítünk. Az első vetítésre a Tizenkét dühös ember című filmet választottuk. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a filmre és az azt követő kötetlen beszélgetésre. A belépés ingyenes! (Alkoholos ital kivételével innivaló, nassolnivaló szabadon behozható.)

Tizenkét dühös ember
(12 Angry Men)

magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 117 perc, 1997
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

A tizenkét esküdtnek látszólag sima gyilkossági ügyben kell ítéletet hoznia. A vádlott bűnösségét annyi tökéletesen egybevágó tény bizonyítja, hogy az egyik esküdtben felmerül a gyanú: a dolog túlságosan is egyszerű, és nem ártana alaposabban megbeszélni a tárgyalóteremben hallottakat. Kezdetben tizenegyen vannak egy ellen, ám a helyzet fokozatosan változni kezd, és percek múlva már nem is egy gyilkossági ügyről szól ez a feszült és izgalmas, eredetileg tévéjátéknak szánt darab, hanem a bennünk lévő előítéletekről, félelmekről, szerepeinkről, vagy éppen rejtegetni kívánt gyöngeségeinkről, egyszóval az Emberről.

További információk a filmről a PORT.hu oldalon


A filmklub a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósulhat meg. Köszönjük!