Következő programjaink
Taggyűlés
(D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpont, 01.25.)

Időpont: 2018. január 25. (csütörtök) 16.00
Helyszín: D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpont

A taggyűlés várható, általános témái:
• tagfelvételi döntések
• Alapszabály javasolt változtatásai
• a szervezet tevékenységével kapcsolatos javaslatok

A taggyűlésen bárki részt vehet és elmondhatja gondolatait, javaslatait, ehhez nem szükséges a szervezetbeli tagság. Akik nem tagjai a szervezetnek, azoktól a részvételhez egy egyszerű regisztrációt kérünk.


Filmklub: Napola – A Führer elit csapata
(D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpont, 01.27.)

Időpont: 2018. január 27. (szombat) 18.00–21.00
Helyszín: D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpont – ötlet terem

Mindenkit szeretettel várunk filmklubunk következő alkalmára, amely során a Napola – A Führer elit csapata című filmet vetítjük le. A vetítés után csoportunk egyik tagjának vezetésével beszélgetünk a filmről. A belépés ingyenes, alkoholos ital kivételével innivaló és nassolnivaló szabadon behozható.

Napola – A Führer elit csapata (Napola – Elite für den Führer)
magyarul beszélő, német háborús filmdráma, 110 perc, 2004
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Németország 1942. A Hitler-rezsim politikai és katonai hatalma csúcsán van. A berlini Wedding munkáskörnyékről származó 17 éves Friedrich Weimer kiváló bokszoló. Tehetsége megnyitja előtte a Birodalom jövendő elitjét képző, politikai oktatási intézmény, a Napola Allenstein kapuit. Friedrich ebben élete nagy lehetőségét látja, hogy megszabaduljon osztálya korlátaitól. Szülei akarata ellenére jelentkezik a neves iskolába. E számára idegen világban, melyben a nemzeti szocialista képzés és rend uralkodik, kemény konkurenciaharcra és váratlan bajtársiasságra talál egyszerre. Egy szökött hadifoglyok elleni szörnyű bevetés és az egyre mélyülő barátsága a csendes és okos Albrecht Steinnel választás elé állítják Friedrichet, mely egyúttal fiatalsága végét is jelenti.

További információk a filmről a PORT.hu oldalon


A filmklub a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósul meg.


A szodomitától az LMBTQ-ig
(Grand Café Mozi és Kávézó, 02.03.)

Időpont: 2018. február 3. (szombat) 17.00–18.30
Helyszín: Grand Café Mozi és Kávézó – moziterem

Kik jártak a Molly Klubba? Férfiakat vagy nőket neveztek tommy-nak? Kik voltak a tribádisták, és az uránisták? Buzi vagy homoszexuális? Kire mondták, hogy kenguru, titkosilona, öcsigörl? Mióta gay a meleg? Milyen a butch nő, és kik a lipstick leszbikusok? Az első szakállas lány volt-e Conchita Wurst? Kik élnek levendula-házasságban és kik a buziboszik? Milyen kifejezéseket használtak az LMBT+ emberek(re) az elmúlt évszázadok során? Nagy Sándor (Háttér Archívum) kultúrtörténeti előadása.

Nagy Sándor
A Háttér Archívum programvezetője. A Háttér Társaság alapító tagja. Az egyesület képzésein tart LMBT+ kultúrtörténeti előadásokat. Az LMBT+ Archívumok, Könyvtárak, Múzeumok és Speciális Gyűjtemények 2012-es amszterdami nemzetközi konferenciáján másodmagával képviselte a Háttér Archívumot. 1997 és 2008 között a Mások magazin külső munkatársaként is tevékenykedett.


Az előadás az LMBT Történeti Hónap keretében, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósul meg.


Az amerikai homofil mozgalom története
(Grand Café Mozi és Kávézó, 02.03.)

Időpont: 2018. február 3. (szombat) 18.30–20.00
Helyszín: Grand Café Mozi és Kávézó – moziterem

1924-ben alapították meg az első amerikai homoszexuális szervezetet Chicagóban. Mi jellemezte az ún. homofil mozgalom korát? Mi minden történt a negyvenes, ötvenes, hatvanas években? Milyen fontos események előzték meg a nagyhatású Stonewall-lázadást? Hanzli Péter történész előadása.

Hanzli Péter
Recenzens. Képzettsége szerint földrajz-történelem szakos tanár, valamint történész. 2002 óta vállal szerepet a magyarországi LMBTQI közéletben. Alapító tagja a Szimpozion Egyesületnek. 2005 és 2010 között aktív résztvevője a „Melegség és megismerés” iskolai programnak. 2007–2014 között újságírással is foglalkozott: 2007–2008 között a Mások újság, 2009–2011 között a Na végre!, 2011–2014 között a Company magazin munkatársa, 2009–2014 között a frissmeleg.hu főszerkesztője. 2007–2016 között a Budapest Pride szervezője. 2009 óta a Háttér Társaság önkéntese, 2010 óta az egyesület tagja, az Archívum önkéntes munkatársa, 2011–2016 között az Archívumért, valamint a külső kommunikációért felelős ügyvivője. A Háttér filmarchívumának gondozója. 2012 óta az LMBT Történeti Hónap szervezője. A Meleg férfiak, hideg diktatúrák című dokumentumfilm közreműködője.


Az előadás az LMBT Történeti Hónap keretében, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósul meg.


Leszbikus nők a feminista mozgalomban
(Grand Café Mozi és Kávézó, 02.21.)

Időpont: 2018. február 21. (szerda) 17.00–18.30
Helyszín: Grand Café Mozi és Kávézó – moziterem

Kik voltak azok a leszbikus nők, akik részt vettek a feminista megmozdulásokban, és nekik milyen szerepük volt? Hogyan alakult a feminizmus története során az LMBTQ+ emberekhez és témákhoz való viszonyulás? Hogyan jutottunk el az együttműködéstől – az ignoráláson és marginalizáláson át – az ellenségképzésig és az ezzel kapcsolatos vitákhoz? Antoni Rita előadása.

Antoni Rita
Újságíró, társadalmi nemek szakértő, filozófus. A Szegedi Tudományegyetemen végzett angol és filozófia szakokon, előbbin gender studies szakirányon. Tanulmányait ugyanitt, az Angol és Amerikai Irodalmak és Kultúrák Doktori Iskolában folytatta. Korábban a fantasztikum irodalma és a gót szubkultúra témáiban is publikált, jelenleg a feminizmus korai történetét kutatja. 2009-ben alapította többedmagával a Nőkért.hu feminista honlapot, majd 2013-ban a Nőkért Egyesületet, melynek célja a feminizmus történetének és a jelentős teljesítményt nyújtó, ám marginalizált nők megismertetése, valamint a szexizmus és a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem. Aktívan részt vett a családon belüli erőszak törvényi kodifikációjának kivívásában. 2014-ben elkészítette a Nővértékát, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség átfogó, kereshető magyar nőjogi és gender bibliográfiáját, amely LMBT+ vonatkozású tételeket is tartalmaz. A Genderfészek feminista és LMBTQ Facebook-csoport egyik adminja.


Az előadás az LMBT Történeti Hónap keretében, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósul meg.