Következő programjaink
Leszbikus nők a feminista mozgalomban
(Grand Café Mozi és Kávézó, 02.21.)

Időpont: 2018. február 21. (szerda) 17.00–18.30
Helyszín: Grand Café Mozi és Kávézó – moziterem

Kik voltak azok a leszbikus nők, akik részt vettek a feminista megmozdulásokban, és nekik milyen szerepük volt? Hogyan alakult a feminizmus története során az LMBTQ+ emberekhez és témákhoz való viszonyulás? Hogyan jutottunk el az együttműködéstől – az ignoráláson és marginalizáláson át – az ellenségképzésig és az ezzel kapcsolatos vitákhoz? Antoni Rita előadása.

Antoni Rita
Újságíró, társadalmi nemek szakértő, filozófus. A Szegedi Tudományegyetemen végzett angol és filozófia szakokon, előbbin gender studies szakirányon. Tanulmányait ugyanitt, az Angol és Amerikai Irodalmak és Kultúrák Doktori Iskolában folytatta. Korábban a fantasztikum irodalma és a gót szubkultúra témáiban is publikált, jelenleg a feminizmus korai történetét kutatja. 2009-ben alapította többedmagával a Nőkért.hu feminista honlapot, majd 2013-ban a Nőkért Egyesületet, melynek célja a feminizmus történetének és a jelentős teljesítményt nyújtó, ám marginalizált nők megismertetése, valamint a szexizmus és a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem. Aktívan részt vett a családon belüli erőszak törvényi kodifikációjának kivívásában. 2014-ben elkészítette a Nővértékát, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség átfogó, kereshető magyar nőjogi és gender bibliográfiáját, amely LMBT+ vonatkozású tételeket is tartalmaz. A Genderfészek feminista és LMBTQ Facebook-csoport egyik adminja.


Az előadás az LMBT Történeti Hónap keretében, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósul meg.


Taggyűlés
(D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpont, 02.22.)

Időpont: 2018. február 22. (csütörtök) 16.00
Helyszín: D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpont – alagsori kisterem

A taggyűlés várható, általános témái:
• tagfelvételi döntések
• Alapszabály javasolt változtatásai
• a szervezet tevékenységével kapcsolatos javaslatok

A taggyűlésen bárki részt vehet és elmondhatja gondolatait, javaslatait, ehhez nem szükséges a szervezetbeli tagság. Akik nem tagjai a szervezetnek, azoktól a részvételhez egy egyszerű regisztrációt kérünk.


Filmklub: A dán lány
(D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpont, 02.24.)

Időpont: 2018. február 24. (szombat) 18.00–21.00
Helyszín: D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpont – ötlet terem

Mindenkit szeretettel várunk filmklubunk következő alkalmára, amely során A dán lány című filmet vetítjük le. A vetítés után csoportunk egyik tagjának vezetésével beszélgetünk a filmről. A belépés ingyenes, alkoholos ital kivételével innivaló és nassolnivaló szabadon behozható.

A dán lány (The Danish Girl)
magyarul beszélő, amerikai-angol életrajzi dráma, 120 perc, 2015
16 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Koppenhága, 1926. Einar Wegener (Eddie Redmayne) és Gerda Wegener (Alicia Vikander) művészházaspár, a férfi nagy sikereket arat tájképeivel. A kevésbé elismert Gerda köztiszteletben álló polgárok portréfestője. Boldog házasságban élnek, bár a személyes és a művészi megvilágosodás eddig mindkettejüket elkerülte.

Mindez változni kezd, mert egy napon Gerdának gyorsan be kell fejeznie egy portrét, ezért megkéri a férjét, hogy öltözzön nőnek és legyen a modellje. Az élmény sorsfordító erejű, Einar rájön, hogy Liliként tudja kifejezni valódi énjét, és elkezd nőként élni. Gerda váratlanul rádöbben, hogy új múzsája lett, ami kreatív lendületet ad művészetének. A házaspár azonban kénytelen szembenézni a társadalom rosszallásával.

Elköltöznek hazájukból és a jóval toleránsabb Párizsban telepednek le. Gerda karrierje szárnyalni kezd. Házasságuk új tartalmakkal telítődik, de nem minden feszültség nélkül. Gerda azonban folymatosan támogatja párja törekvését, hogy fizikailag is nővé alakulhasson. Egymásnak köszönhetően mindketten bátorságra tesznek szert, hogy merjék vállalni valódi önmagukat.

További információk a filmről a PORT.hu oldalon


A filmklub a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósul meg.


Gyakornoki program indul márciusban
(Szeged, 03.01.)

A SZEGEDI LMBT KÖZÖSSÉGÉRT CSOPORT
GYAKORNOKI PROGRAMOT HIRDET

A gyakornoki program neked való, ha…

- elkötelezett vagy az esélyegyenlőség irányába
- szívesen segítenél másoknak
- szívesen tanulsz új dolgokat
- szívesen kipróbálnád magad egy LMBTQ-szervezetben

A program időtartama: 3 hónap
A program helyszíne: Szeged

A program témái:
Alapfogalmak
A Szegedi LMBT Közösségért Csoport története és Alapszabálya
Az LMBTQ-emberek jogi helyzete Magyarországon
A közösségszervezés alapjai

Jelentkezési feltételek:
• betöltött 16. életév (18. év alatt a törvényes képviselő írásos hozzájárulása szükséges)
• a jelentkező vállalja, hogy a program ideje alatt havonta kétszer találkozik a mentorával
• a jelentkező vállalja, hogy a program végeztével legfeljebb egy oldalas beszámolót ír

Jelentkezés:

Jelentkezni az info@szegedilmbt.hu e-mail címen lehet név és telefonszám megadásával. A levélben kérünk egy rövid bemutatkozást és egy rövid indoklást, hogy miért szeretnél részt venni a gyakornoki programban.

Jelentkezési határidő: 2018. február 22.

Kapcsolódó dokumentumok:
Gyakornoki szerződés (minta)


Országgyűlési választások
(Magyarország, 04.08.)

Időpont: 2018. április 8. (vasárnap) 6.00–19.00

2014-ben, a legutóbbi országgyűlési választások alkalmával több mint 3 millió szavazásra jogosult állampolgár nem ment el szavazni. Mi hiszünk a demokráciában, a jog- és esélyegyenlőségben, és úgy gondoljuk, hogy ezek megvalósításában civil szervezetként jelentős szerepünk van. Arra kérünk, hogy április 8-án menj el szavazni, és szavazz olyan jelöltre, aki támogatja az LMBTQ-emberek jog- és esélyegyenlőségét.

Ezen kívül még néhány dolog, amit a választásokig az LMBTQ-emberekért tehetsz:
• Olvasd el a pártok programjait, hogy megalapozottan tudj dönteni.
• Menj el a pártok választási gyűléseire, és tegyél fel jog- és esélyegyenlőséggel kapcsolatos kérdéseket.
• Vegyél részt a szavazatszámláló bizottságban, hogy felügyelhesd a választások tisztaságát. Erről tájékoztató videó ITT.

Hasznos oldalak a választásokkal kapcsolatban:
www.valasztas.hu (Nemzeti Választási Iroda)
www.valasztasz.hu (VálaszTASZ – Eszköztár aktív polgároknak)