Önkéntesség


Speciális szakismeretet vagy tapasztalatot NEM igénylő önkéntes lehetőségek:

Plakátolás

Kész plakátok kihelyezése Szegeden, esetleg azon a közeli településen, ahol laksz. A cél, hogy egy-egy rendezvény híre minél több emberhez eljusson. A plakátoláshoz szükséges eszközöket (cellux, olló, térkép a javasolt helyekkel) biztosítjuk. Ez az önkéntesmunka legkönnyebben párban végezhető: az egyik ember fogja a plakátot, a másik ragasztja. Egy roller vagy bicikli nagyban segíti a plakátok változatos helyekre történő kihelyezését.

Szórólapozás

Kész szórólapok kézbe adása Szegeden. Ezt a módszert legtöbbször egy-egy rendezvény előtt néhány órával alkalmazzuk, közvetlenül a rendezvény helyszínének környékén. A cél, hogy az önkéntes a megjelenésével (és a szórólappal) megnyerje az arra járókat, és minél többen eljöjjenek a rendezvényre. Ez az önkéntesmunka egyedül is végezhető, de általában párokat szoktunk beosztani.

Pakolás

Nagy számú (de általában nem túl nehéz) kellékek áthordása egy-egy rendezvény helyszínére. A rendezvények előtt és után (visszapakolás) is szükséges az önkéntesek munkája.

Menetkísérés

Utcai megmozdulásokon a résztvevők kísérése és biztonságuk felügyelete, valamint probléma esetén a szervezők értesítése. Esetenként a menetkísérőket megkérjük, hogy a sajtó érdeklődő munkatársait irányítsák át a felkészült sajtónyilatkozókhoz. Láthatósági mellény viselése kötelező, ezt a csoport biztosítja.

Fotók készítése

Akciók, közösségi események, kitelepülések, képzések dokumentálása. A fotók készítésének célja, hogy azok internetes közzétételével a nyilvános rendezvényeink láthatóbbá váljanak. A saját (nagy felbontású) fényképezőgépnek örülünk, de ha nincs, az sem gond.

Videofelvételek készítése

Akciók, közösségi események, kitelepülések, képzések dokumentálása. A videofelvételek készítésének célja, hogy azok internetes közzétételével (vágott verzió) a nyilvános rendezvényeink láthatóbbá váljanak. A saját (nagy felbontású) videokamerának örülünk, de ha nincs, az sem gond.

Büfézés

Bizonyos rendezvényeken a büfé előkészítése (szendvicsek, italok elkészítése), vendégek fogadása és kiszolgálása, valamint a rendezvény végén összepakolás és takarítás.

Futárkodás

Kézben vagy hátizsákban vihető küldemények kézbesítése Szegeden belül gyalog, tömegközlekedéssel vagy bármilyen saját járművel. A futárkodás célja, hogy egy-egy küldemény a lehető leggyorsabban célba jusson.

Jegyszedés

Moziban filmvetítések előtt és alatt, vagy bulik előtt és alatt az érvényes jegyek és tagsági kártyák ellenőrzése és a vendégek beengedése.

Jegyárusítás

Moziban filmvetítések előtt és alatt, vagy bulik előtt és alatt jegyek árusítása, az eladott jegyek és a bevétel nyilvántartása.

Infopult

Az érdeklődő vendégek informálása rendezvények előtt és alatt.

Standolás

Utcai kitelepüléseken, rendezvényeken, fesztiválokon a csoport bemutatása, játékos foglalkozások vezetése (pl. kvízek, totók, társasjátékok).

Élő könyv

Leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer vagy interszex emberként saját életed, szexuális orientációd vagy nemi identitásod bemutatása a téged "olvasó" érdeklődő(k)nek, kérdések megválaszolása. Az élő könyvtár célja, hogy a személyes beszélgetések révén eloszlassuk az LMBTQI-emberekkel és más csoportokkal szemben kialakult előítéleteket.

Sajtószereplés

Nyilatkozás újságírónak, rádiósnak, tévésnek egy személyes felkészítést követően. Bizonyos esetekben lehetőség van álnévvel, fotó nélkül is nyilatkozni, de az olvasók/nézők számára hitelesebb a névvel és arccal vállalt szereplés. A sajtószereplés célja, hogy az LMBTQI-emberek és problémáik láthatóvá váljanak a többségi társadalom számára is, valamint hogy az LMBTQI-emberek esély- és jogegyenlősége a közbeszéd részévé váljon.

Nyilvános beszéd

Nyilvános megmozdulásokon, akciók keretében, sajtótájékoztatókon 5-10 perces nyilvános beszéd tartása egy személyes felkészítést követően. Lehetőség van saját magad által írt szöveg elmondására is, de a szöveget általában a csoport több tagja együtt írja. A nyilvános beszéd célja, hogy az LMBTQI-emberek és problémáik láthatóvá váljanak a nyilvánosság előtt, valamint hogy az LMBTQI-emberek esély- és jogegyenlősége a közbeszéd részévé váljon.

Speciális szakismeretet vagy tapasztalatot igénylő önkéntes lehetőségek:

Sofőrködés (jogosítvánnyal)

Önkéntesek vagy nagyobb csomagok fuvarozása motorral vagy autóval. A saját autónak/motonak örülünk, de ha nincs, az sem gond. A benzinköltséget, az autópályadíjat, valamint a parkolás díját a csoport biztosítja.

Szövegírás (jó fogalmazási készséggel)

Nyilvános beszédek, sajtómeghívók, sajtóközlemények, pályázatok, beszámolók, internetes cikkek (a csoport honlapjára) írása vagy átolvasása. A csoportot reprezentáló szövegeket általában a csoport több tagja együtt írja.

Fordítás (megbízható angol nyelvtudással)

Általában írott szövegek fordítása: pl. Facebook-események, pályázatok, levelek. Ritkán szükség lehet szóbeli tolmácsolásra is: pl. külföldi meghívott vendég egy rendezvényünkön, nemzetközi képzések.

Grafikai tervezés (tapasztalattal)

Egy-egy rendezvény vagy kampány előtt plakátok, szórólapok, kiadványok, mémek, arculati anyagok tervezése. A munkához csak ingyenes eszközöket tudunk javasolni, fizetős szoftvereket sajnos nem tudunk biztosítani.

Videók vágása (tapasztalattal)

Egy-egy rendezvény vagy kampány után videoanyagok összevágása interneten közzétehető klippé. A vágáshoz fizetős szoftvereket sajnos nem tudunk biztosítani.

Jogi segítségnyújtás (jogi tanulmányokkal vagy tapasztalattal)

Intenzív kommunikáció a csoportot jogi kérdésekkel, problémákkal, konkrét ügyekkel megkereső emberekkel (pl. bejegyzett élettársi kapcsolat, gyermekvállalás, nemváltás, hátrányos megkülönböztetés). Személyes találkozó vagy Skype-beszélgetés az érintettel, a lehetséges jogi lépések ismertetése, igény esetén segítség beadványok megírásában, személyes támogatás megadása.

HIV-szűrés (orvosi diplomával vagy HIV/AIDS tanácsadó képesítéssel)

Bulikban és fesztiválokon HIV-teszt (gyorsteszt) végzése ujjbegyből vett vérből vagy nyálmintából. A szűrést minden esetben egy HIV/AIDS tanácsadó segíti, aki személyesen beszélget a szűrésen átesett emberekkel. A gyorsteszteket és egyéb kellékeket (gyorstesztek leírása, gumikesztyű, szemetes, promóciós óvszerek, ismeretterjesztő szóróanyagok stb.) a csoport biztosítja.