Híreink


Elküldtük kérdéseinket a képviselőjelölteknek

Szeged, 2018. február 16., péntek

A közelgő képviselő-választás kapcsán megkerestük kérdéseinkkel a Szegeden induló jelölteket, hogy – a pártprogramokon túlmenően – még több konkrét információt szerezzünk arról, hogy a Csongrád megye 1-es és 2-es választókerületében induló jelöltek a minket, LMBTQ-embereket foglalkoztató kérdésekben milyen álláspontot képviselnek. A kérdéseinket itt közzétesszük, és 2018. március 8. után természetesen a beérkezett válaszokat is. Íme a kérdések:

KÉRDŐÍV
A 2018-AS ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOKON INDULÓ
SZEGEDI KÉPVISELŐJELÖLTEK
LMBTQ-ÜGYEKBEN KÉPVISELT ÁLLÁSPONTJÁRÓL


A választók minél teljesebb körű tájékoztatása érdekében kérjük, töltsék ki az alábbi kérdőívet. Ha valamelyik kérdésben nincs álláspontjuk, kérjük, ezt is jelezzék. A kérdések többségére elegendő igennel (I) vagy nemmel (N) válaszolni, de ha szükségesnek tartják, válaszukat részletesebben is kifejthetik (E – egyéb). A kérdőíveket elektronikus formában kitöltve az info@szegedilmbt.hu címen 2018. március 8-ig várjuk.

1. Bevezetés
Kérjük, néhány rövid mondatban foglalják össze, hogy képviselőjelöltként mit ajánlanak a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer választók számára.

2. Jogalkotási kérdések
Ön szerint…
2.1. kell-e büntetőjogi eszközökkel üldözni az azonos neműek közti, beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.2. azonos beleegyezési korhatárt kell-e előírni az azonos és különneműek közti szexuális kapcsolatra? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.3. engedélyezni kell-e az LMBTQ-szervezetek működését? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.4. engedélyezni kell-e az LMBTQ-emberek jogainak védelmében szervezett rendezvényeket (pl. felvonulásokat)? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.5. tiltani kell-e, hogy a munkaadók szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk alapján hátrányosan megkülönböztessék a munkavállalókat / jelentkezőket? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.6. tiltani kell-e a munka világán kívül (oktatás, egészségügy, társadalombiztosítás, szolgáltatások igénybevétele) a szexuális irányultságon vagy nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetést? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.7. lehetővé kell-e tenni, hogy az azonos nemű párok is házasságot köthessenek? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.8. lehetővé kell-e tenni, hogy az azonos nemű párok a házasság helyett egy ahhoz hasonló családjogi intézményben (bejegyzett élettársi kapcsolat) élhessenek? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.9. el kell-e ismerni az azonos neműek közti, tényhelyzeten alapuló élettársi kapcsolatot? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.10. lehetővé kell-e tenni, hogy egy azonos nemű pár egyik tagja örökbe fogadhassa a párja vér szerinti gyermekét? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.11. lehetővé kell-e tenni, hogy az azonos nemű párok közösen örökbe fogadhassanak olyan gyermeket, akiről a vér szerinti szülei nem tudnak vagy nem akarnak gondoskodni? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.12. lehetővé kell-e tenni, hogy a nem meddő, leszbikus nők – a meddő nőkhöz hasonlóan – mesterséges megtermékenyítésben vehessenek részt? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.13. a rasszista indíttatású bűncselekményekhez hasonlóan szigorúbban kell-e büntetni, ha valakit a szexuális irányultsága vagy a nemi identitása miatt ér erőszakos támadás? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.14. büntetni kell-e az LMBTQ-emberek elleni gyűlöletbeszédet? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.15. lehetővé kell-e tenni, hogy a transznemű emberek hivatalosan is megváltoztathassák a nemüket? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.16. kell-e finanszíroznia a társadalombiztosításnak a transznemű emberek orvosi költségeit (szakvélemények a transzszexualitás orvosi diagnózisának felállításáról, hormontartalmú gyógyszerek, műtéti beavatkozások)? ☐ I ☐ N ☐ E:

3. Társadalmi elfogadását célzó közpolitikai intézkedések
Ön támogatja-e…
3.1. az LMBTQ-emberekkel szembeni hátrányos megkülönböztetés formát és okait, illetve az LMBTQ-emberek szükségleteit feltáró kutatások lebonyolítását? ☐ I ☐ N ☐ E:
3.2. a szexuális és nemi kisebbségek mint kiemelt célcsoport megjelenítését az állami esélyegyenlőségi programokban? ☐ I ☐ N ☐ E:
3.3. az LMBTQ-emberek szempontjait figyelembe vevő esélyegyenlőségi hatástanulmányok elkészítését a jogszabály-előkészítések során? ☐ I ☐ N ☐ E:
3.4. az LMBTQ civil szervezetek bevonását az őket érintő jogszabályok, állami programok véleményezésébe? ☐ I ☐ N ☐ E:
3.5. az LMBTQ-emberek problémáira érzékenyítő képzések szervezését állami alkalmazottak (minisztériumi és önkormányzati döntéshozók, rendőrök, orvosok, szociális munkások stb.) részére? ☐ I ☐ N ☐ E:
3.6. az LMBTQ-emberek elfogadását célzó iskolai toleranciaprogramok szervezését? ☐ I ☐ N ☐ E:
3.7. az LMBTQ-emberek elfogadását célzó kulturális programok (fesztiválok, filmek, televíziós műsorok) állami támogatását? ☐ I ☐ N ☐ E:

4. Megjegyzések
Kérjük, hogy ha a kérdőívvel kapcsolatban bármilyen megjegyzésük, észrevételük, véleményük van, azt osszák meg velünk.

Köszönjük.


LMBT Történeti Hónap Szegeden is

Szeged, 2018. február 3., szombat

Két egymást követő előadás keretében előbb Nagy Sándor (Háttér Archívum) kultúrtörténeti előadását, majd pedig Hanzli Péter történész mozgalomtörténeti előadását hallhatták az érdeklődők. Ezekről olvashattok itt egy kis összefoglalót.

Nagy Sándor: A szodomitától az LMBTQ-ig

Kik jártak a Molly Klubba? Férfiakat vagy nőket neveztek tommy-nak? Kik voltak a tribádisták, és az uránisták? Buzi vagy homoszexuális? Kire mondták, hogy kenguru, titkosilona, öcsigörl? Mióta gay a meleg? Milyen a butch nő, és kik a lipstick leszbikusok? Az első szakállas lány volt-e Conchita Wurst? Kik élnek levendula-házasságban és kik a buziboszik? Milyen kifejezéseket használtak az LMBT+ emberek(re) az elmúlt évszázadok során? – ezekre a kérdésekre kaptunk izgalmas válaszokat Nagy Sándortól.

Hanzli Péter: Az amerikai homofil mozgalom története

1924-ben alapították meg az első amerikai homoszexuális szervezetet Chicagóban. Mi jellemezte az ún. homofil mozgalom korát? Mi minden történt a negyvenes, ötvenes, hatvanas években? Milyen fontos események előzték meg a nagyhatású Stonewall-lázadást? – többek között ezekre a témákra tért ki Hanzli Péter előadásában.

Az előadások a Háttér Társaság és a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósultak meg. Köszönjük!


Joób Márton képviselővel találkoztunk

Szeged, 2018. január 29., hétfő

Mint tudjátok, Joób Márton (MSZP) újszegedi önkormányzati képviselőt, az esélyegyenlőségi programért felelős bizottság elnökét már igen régóta, sok-sok hónapja intenzíven kerestük (valamennyi elérhetőségén), és csak szervezetünk tagjainak komoly erőfeszítései árán (a Hit Gyülekezete vasárnapi istentiszteletén) sikerült a személyes találkozóhoz időpontot szerezni (fogadóórák nem igazán jöhettek szóba, mert azokat gyakorlatilag nem tart). Sajnos érdemi találkozó így sem jött létre, mert a képviselő úr rosszul emlékezett a megbeszélt időpontra: 9.30 helyett 9.15-re érkezett, és 9.30-kor már rohannia kellett tovább (szomorú, hogy mindössze 15 percet szánt volna az LMBTQ-emberek esélyegyenlőségének megbeszélésére), így végül sajnos csak egy öt perces, gyors eszmecserére nyílt lehetőség vele. Erről az öt percről szól ez a kis beszámoló.

A találkozó témája természetesen a helyi esélyegyenlőségi program 2018 nyarán esedékes újraírása volt. Szervezetünk korábban számos e-mailben azt kérte a képviselőtől, hogy a bizottság elnökeként támogassa a javaslataink felvételét az esélyegyenlőségi programba. Joób Márton a találkozón jelezte, hogy ezt nem támogatja, és egyelőre nem is kíváncsi az LMBTQ-emberek problémáira. Mindenesetre mi a két évig tartó kutatásunk eredményeit és a javaslatainkat nyomtatva is átadtuk neki – ennél többet a rendelkezésünkre álló öt percben nem is tehettünk volna.


Januári filmklub: Napola – A Führer elit csapata

Szeged, 2018. január 27., szombat

Filmklubunk soron következő alkalmán a Napola – A Führer elit csapata című filmet vetítettük, majd csoportunk egyik tagjának vezetésével beszélgettünk a filmről.

Részletes információk a filmről a PORT.hu oldalon.

A filmklub a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük!


Társasjátékokkal előszilvesztereztünk

Szeged, 2017. december 30., szombat

Az új évet egy előszilveszteri ismerkedős-beszélgetős, óévösszegzős/újévtervezős eseménnyel vártuk, amelynek keretében lehetőség nyílt társalgásra, origamitanulásra és -megmérettetésre, lencsegyűjtésre, valamint számtalan társasjátékra. A lencsegyűjtő verseny győztese – a sok-sok begyűjtött lencsén és tapasztalaton kívül – egy páros belépőt is nyert a Sakáltanya szórakozóhely (Szeged, Pulz utca 23.) aznapi bulijába.


118 civil szervezet nyilatkozata

ÁLLÁSFOGLALÁS
Szeged, 2017. december 19., kedd


118 civil szervezet kiáll a helyi közösségekért, a békés Magyarországért dolgozó civilekért

A kormány után az elmúlt héten több városban immár választott önkormányzati tisztségviselők is támadást indítottak a közösségek és a magyar társadalom érdekében dolgozó civil szervezetek ellen, megkérdőjelezve hitelességüket és veszélyeztetve működésüket. Mi, a legkülönbözőbb társadalmi csoportokat és embereket segítő civil szervezetek kiállunk a megtámadottak mellett, és elutasítjuk a megbélyegző törekvéseket. Magyarország közös ügye, hogy a civil szervezetek szabadon, megfélemlítés nélkül dolgozhassanak, és segíthessék a helyi közösségeket.


Az elmúlt napokban a kaposvári, a miskolci és a pécsi önkormányzat csupán azért kezdeményezte civil szervezetek kitiltását a városából, mert bár azok átlátható módon működtek, de külföldi forrásokat használnak fel a helyi közösségek építésére, megerősítésére. A pécsi képviselő-testület odáig ment, hogy egy konkrét szervezet, Az emberség erejével – CUM VIRTUTE HUMANITATIS Alapítvány kitiltására szólította fel a város polgárait. Később ezt a pécsi közgyűlés határozatban is megerősítette.

A 2006 óta működő Az emberség erejével Alapítvány emberi jogi témájú oktatási programokat valósít meg, emellett az alapítvány munkatársai hét éve támogatnak mélyszegénységben élő gyerekeket, segítenek nekik a tanulásban és szerveznek nekik szabadidős programokat. Az emberség erejével most a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával erősítené a helyi civil közösségeket. Debrecenben szintén a Nyílt Társadalom Alapítványoktól kapott támogatása miatt került a támadók célkeresztjébe az Alternatív Közösségek Egyesülete, amely majdnem húsz éve szervezi elsősorban a fiatalok közösségeit. Ez alatt az idő alatt működtettek közösségi rádiót, rendeztek eseményeket vagy épp ételosztással és adományokkal segítettek hajlék nélkül élőkön és rászorulókon.

Az ilyen támadások a települések érdekében dolgozó civil szervezetek ellen teljességgel elfogadhatatlanok. Ez is rámutat arra, hogy mennyire káros és megbélyegző a külföldről támogatott szervezetekről szóló törvény, amelynek elfogadása ellen több száz civil szervezet tiltakozott, és amelyet 23 szervezet támadott meg az Alkotmánybíróságon. Ezek az újabb lejáratási kísérletek is bizonyítják, hogy a jogszabály célja nem más, mint a civil szervezetek megfélemlítése és a munkájuk megnehezítése.

2017. márciusi állásfoglalásunkban leírtuk, és most is megerősítjük: „A magyar társadalomnak szüksége van a civil szervezetek munkájára. Sokféle és pótolhatatlan munkát végzünk a közjó és a demokrácia kiteljesítése érdekében: az állampolgárok önszerveződésének biztosítunk lehetőséget, keretet adunk közös tevékenységeiknek a kultúra, az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem vagy az érdekérvényesítés területén. [...] Olyan ügyekkel foglalkozunk, amikre mások nem fordítanak kellő figyelmet.”

Minden demokratikusan működő társadalom alapja, hogy azok az emberek, akiknek közös ügyeik, céljaik vannak, ezek érdekében félelem nélkül együttesen cselekedhessenek, és képviselhessék saját és polgártársaik érdekeit, ahol erre szükség van. Ez feltétele annak is, hogy egy olyan országot teremtsünk, ahol jó élni.

Ezt a munkát folytatni kívánjuk, szabadon és jogszerűen! Ezért kiállunk minden megtámadott civil mellett, és arra kérünk minden szervezetet, hogy csatlakozzanak a Civilizáció szolidaritási nyilatkozatához. Továbbá arra kérünk minden állampolgárt, hogy mutassa ki támogatását a helyi civil szervezetek felé személyesen, a közösségi médiában vagy a civil szív viselésével.

---

A csatlakozó szervezetek teljes listája:Az állásfoglaláshoz ITT lehet csatlakozni!


HIV-szűrést tartottunk a Sakáltanyán

Szeged, 2018. december 2., szombat

Önkénteseink anonim, önkéntes HIV-szűrést szerveztek, amely során gyorstesztek segítségével történt a szűrés. Mit érdemes tudni a gyorstesztről? A gyorstesztes szűréshez egy egyszer használatos eszközzel két csepp vért vesznek az ujjbegyből, és az eredmény 20 percen belül meg is van. Amíg a vizsgálati eredmények elkészülnek, a tanácsadó személyzet szívesen válaszol minden kérdésre. Gyorsasága ellenére a gyorsteszt rendkívül pontos: 99% feletti érzékenységet mutat. Ha a teszt nem reagál, azaz nem mutat eltérést, az azt jelenti, hogy – a 3-4 hetes ablakperiódust figyelembe véve – kb. egy hónappal a teszt elvégzése előtt HIV-negatív voltál. További információk a HIV-szűrésekről a www.hivszures.hu oldalon.

A szűrés a Háttér Társaság és a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a GlaxoSmithKline Kft. támogatásával valósult meg.


Kitiltottak minket az Új Nemzedékből

SAJTÓKÖLEMÉNY
Szeged, 2017. november 28., kedd


Kitiltották az LMBTQ-szervezeteket az Új Nemzedékből

Kitiltotta az Új Nemzedék az LMBTQ-szervezeteket a közösségi tereiből – legalábbis ezt közölték múlt hét pénteken a Szegedi LMBT Közösségért Csoporttal. Az indoklás az volt, hogy az LMBTQ-szervezetek azonos elbírálás alá esnek a politikai pártokkal, mivel „politizálnak”, azaz szeretnének beleszólni az őket érintő közügyekbe (mint ahogy tették azt például a helyi esélyegyenlőségi program kapcsán). A rendelkezésre álló információk szerint a döntés nem helyi szinten született, hanem az Új Nemzedék központi vezetése hozta azt meg.


A Szegedi LMBT Közösségért Csoport 2017 áprilisa óta szervezett különféle, elsősorban fiataloknak szóló közösségi programokat – gyűléseket, teaházakat, filmklubot, társasjátékos esteket – a szegedi Új Nemzedék közösségi térben. Azért választották az Új Nemzedéket programjaik helyszínéül, mert a közösségi tér – számos más szegedi intézmény és vendéglátóhely mellett – áprilisban kihelyezte ajtajára a szivárványszínű, „Biztonságos tér” feliratú matricát, amellyel nyilvánosan is kifejezte, hogy biztonságos és diszkriminációmentes környezetet kíván biztosítani az LMBTQ-emberek számára.

Az Új Nemzedék – a honlapja szerint – országszerte antidiszkriminációs és esélyegyenlőségi képzést is tart, amelynek célja „a résztvevők ismereteinek bővítése a diszkriminációmentesség és az egyenlő bánásmód érvényesítésének feladatairól és eszközeiről”, valamint „az esélyegyenlőséggel kapcsolatos alapismeretek elsajátítása, a diszkrimináció megelőzése és leküzdésére való képesség fejlesztése”. Ezek alapján az látható, hogy az Új Nemzedék országos hálózata elkötelezett az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód mellett.

„Büszkék vagyunk rá, hogy a szegedi Új Nemzedék közösségi tér nemcsak betartja az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód alapvető szabályait, hanem olyan befogadó légkört is teremtett, amelyben valamennyi fiatal biztonságban érezheti magát” – mondta korábban Kovács Dávid, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport egyik tagja.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint múlt hét pénteken mégis azt közölték az informális csoportként működő szervezettel, hogy a jövőben ne szervezzenek semmilyen közösségi programot az Új Nemzedékbe, mivel az Új Nemzedék jelenlegi központi vezetőségének megítélése szerint az LMBTQ-szervezetek „politizálnak”, azaz – az egészségmegőrzést célzó szolgáltatások, képzések és közösségfejlesztő programok mellett – érdekvédelmi tevékenységet is folytatnak. Utóbbira példa, hogy 2017 tavaszán csatlakoztak a Civilizáció mozgalomhoz, amely az új civiltörvény által megbélyegzett civil szervezetek érdekeit védi. Civil érdekvédő tevékenységük keretében rendszeresen részt vesznek a Budapest Pride Felvonuláson, illetve 2016-ban maguk is szerveztek demonstrációt Ásotthalmon egy LMBTQ-embereket is diszkrimináló önkormányzati rendelet ellen.

Az Új Nemzedék közösségi térben a kitiltás hírének napján már meg volt hirdetve két közösségi program – egy filmklub és egy taggyűlés – amelyeket emiatt át kellett szervezni egy másik helyszínre. A csoport tagjai sajnálattal látták, hogy a „Biztonságos tér” matricát is eltávolították a közösségi tér ajtajáról. Ezt a matricát egyébként szeptemberben a kecskeméti Új Nemzedék is kihelyezte, de azóta már onnan is leszedték a közösségi tér helyi munkatársai. „Ez a hely kiváló lehetőséget kínált arra, hogy csoportunk tagjai biztonságos légkörben érezhessék magukat” – nyilatkozta a kecskeméti Cifra LMBTQ Közösség egyik tagja.

„Egyelőre mi sem értjük a helyzetet, nem értünk egyet a döntéssel és annak indoklásával sem. Abban bízunk, hogy valamiféle félreértés vagy információhiány következtében született meg a kitiltásunkról szóló döntés. Szerintem nem szolgáltunk rá, soha panasz nem volt ránk, soha kárt nem okoztunk, összességében nagyon jól együtt tudtunk működni a hellyel” – mondta Tronicsek Viktória, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport egy másik tagja. „A döntést egyelőre sajnos csak hátrányos megkülönböztetésként tudjuk értelmezni, mivel számos más önszerveződő csoport is szervez a miénkhez hasonló közösségfejlesztő programokat. Zömmel fiatalok vagyunk, és az általunk szervezett közösségi programok az Új Nemzedék célkitűzéseivel összhangban vannak, a hely profiljába vágnak. Igazságtalannak érezzük a történteket, és szerintünk rossz üzenetet közvetít a társadalom számára. Reméljük, hogy mielőbb tisztázódik és rendeződik a helyzet” – tette hozzá a tizenhét éves Tari Ákos.


Ígéretes felülvizsgálat a közgyűlésen

SAJTÓKÖLEMÉNY
Szeged, 2017. november 10., péntek


Tapssal fogadtuk az esélyegyenlőségi programot

November 10-én Szeged város közgyűlése felülvizsgálta a helyi esélyegyenlőségi programot: az előterjesztés szerint a jövő évi új esélyegyenlőségi program elkészítése során már szem előtt tartják az LMBTQ-közösség igényeit is. A közösség tagjai tapssal fogadták az előterjesztést.

Helyi esélyegyenlőségi programmal minden európai uniós forrásra pályázó településnek rendelkeznie kell, és a törvényi előírás szerint öt évente kell új esélyegyenlőségi programot elfogadni, amelyet kétévente szükséges felülvizsgálni. Szeged jelenlegi esélyegyenlőségi programját 2013-ban fogadta el a város, és a mostani közgyűlésen vizsgálta felül másodszor. Habár a szexuális és nemi kisebbségekhez tartozó embereket az élet minden területén éri hátrányos megkülönböztetés, Magyarország esélyegyenlőségi programjaiba – egy kivétellel – ezidáig nem kerültek bele.

Az LMBTQ-emberek láthatósága és társadalmi elfogadása jelentős földrajzi különbségeket mutat: a fővárosban az LMBTQ-emberek egyre nagyobb arányban vállalják fel magukat szűkebb környezetük, családjuk, munkatársaik, szomszédaik előtt; itt a társadalmi elfogadás szintje is jelentősen magasabb. Az MTA és a Háttér Társaság 2010-es kutatás szerint a hazai LMBTQ-emberek 76,5%-a egyetértett azzal az állítással, hogy lakóhelye (település) megválasztása során fontos szempont számára, hogy mennyire szabadon élheti meg szexuális irányultságát vagy nemi identitását. Egy friss kutatás (MTA, 2016) szerint az LMBTQ-emberek elvándorlása a vidéki városokból igen jelentős mértékű. E társadalmi folyamatok csökkentik a helyi közösségek sokszínűségét, ezáltal e városok munkaerő-, beruházás- és turizmusvonzó képességét.

Az LMBTQ-emberek – 2016 óta – egyedül Budapest esélyegyenlőségi programjában szerepelnek, habár igény lenne rá máshol is. A Szegedi LMBT Közösségért Csoport megkereste ezügyben az illetékeseket: a Polgármesteri Hivatalt, a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság tagjait, valamint az önkormányzati képviselőket, akiktől aláírásokat gyűjtöttünk, hogy támogassák a szexuális és nemi kisebbségek felvételét az esélyegyenlőségi programba. A kezdeményezéshez kapcsolódó posztert – több szegedi önkormányzati képviselő mellett – például Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke, és számos civil szervezet is aláírta.


Egyház és esélyegyenlőség

Szeged, 2017. november 6., hétfő

Hogyan viszonyul a keresztény egyház az azonos nemű párokhoz, mi lehet ennek az alapja, hogyan lehetne változtatni rajta? Perintfalvi Rita teológus és ifj. Cserháti Sándor lelkész vitatta meg a kérdést.

A Szegedi LMBT Közösségért Csoport beszélgetésre hívta Perintfalvi Rita katolikus teológust és ifj. Cserháti Sándor evangélikus lelkészt. A Grand Caféban azt vitattuk meg, hogy a különböző egyházak tanításai szerint mi az esélyegyenlőség, és hogyan valósul meg a gyakorlatban, például az LMBTQ-közösségek esetében.

– Nincs egyetlen egyház, sokféle ember képviseli, köztük haladó szelleműek, mint például maga Ferenc pápa, aki kimondta: „Isten a szeretet minden cselekedetében jelen van” – mondta el Perintfalvi Rita.

– Nemcsak empatikus és konzervatív hívek léteznek, hanem ott áll közöttük a tanácstalanok nagy csoportja, kérdésekkel, szorongásokkal teli – magyarázza Cserháti Sándor, aki 1999 óta lelkész Szegeden, valamint tanít az egyetem vallástudományi tanszékén. – A bizonytalanságuk miatt könnyű bennük felszítani a rossz érzéseket, gyűlöletet, utána csak célpontot kell neki keresni. Jó lenne, ha ehelyett minél több személyes tapasztalatot szerezne a köztes réteg a gyűlölt csoportokkal, legyen szó melegekről, menekültekről vagy másokról.

– Felgyorsult az életünk, és nem tudunk kellő tempóban alkalmazkodni hozzá; egyfajta csendes pánik kezd úrrá lenni rajtunk – jelenti ki a lelkész. – A biztonság utáni vágy természetes, a konzervativizmus tulajdonképpen biztonságkeresés. Meggyőződésem, hogy sokkal több toleráns ember él a világon, csak több időt kellene nekik hagyni, hogy megszokjanak egy-egy változást.

Ferenc pápa 2014-ben kezdeményezett világ szinódusa előtt kérdőíveket töltetett a hívekkel; többek közt arról, hogyan fogadja a közösségük a meleg párokat, mit gondolnak a házasság előtti szexről? Magyarországra nem jutottak el a kérdőívek: az egyházi vezetők szerint ez megzavarná a hívek lelki nyugalmát. Németországban a válaszokból kiderült, hogy súlyos diszkriminációval szembesülnek az LMBTQ-közösség tagjai – foglalta össze Perintfalvi Rita.

– Sokkal könnyebb elítélő igehelyeket, szövegkörnyezetből kiragadott mondatokat találni: ez a rossz megoldás – jelentette ki Cserháti Sándor. Beszélgetőtársa is megerősítette: konkrétan a Biblia nem ítéli el az azonos neműek szerelmét. Szodoma bűne például nem a homoszexualitás, mint azt a klasszikus értelmezés állítja, hanem a nemi erőszak.

– Nem érdemes az egyház lépésére várni – szögezi le Cserháti. – Viszont konkrét egyházi személyek, közösségek kiállhatnak a hátrányosan megkülönböztetett csoportok mellett – az egyház pedig megteheti azt a szívességet, hogy nem beszél róluk negatívan. Nem szabad hagyni, a gyűlölet rántsa össze a közösségeket.

Forrás: Délmagyarország


Civilizáció roadshow: szegedi állomás

Szeged, 2017. október 18., szerda

A Civilizáció mozgalom országos roadshow-ra indult, amelynek keretében öt vidéki nagyvárosban – köztük Szegeden – mutatkoztak be rendhagyó módon a helyi és országos ügyekkel foglalkozó civilek. A hangulatot Nagy Bandó András humorista műsora alapozta meg, majd egy tucat civil szervezet tartott expressz kiselőadást saját munkásságáról – mégpedig ők:

- Az emberség erejével Alapítvány – az oktatásról
- Greenpeace Magyarország – a Paks II.-ről és az atomhulladékokról
- Energiaklub – a közösségi alapú, megújuló energiatermelésről
- Háttér Társaság – a társadalmilag sérülékeny csoportok ügyéről
- K-Monitor Egyesület – a korrupcióról és a jogállamról
- Közélet Iskolája – a közösségi bevonásról és a szegénységről
- Levegő Munkacsoport – a környezetvédelemről
- Magyar Helsinki Bizottság – a menekültügyről
- Motiváció Oktatási Egyesület – az oktatásról
- Ökotárs Alapítvány – a közép-európai civil társadalmakról
- Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesülete – az egészségügyről és a fogyatékkal élő emberek ügyéről

Ezt követően három helyi szervezet (MASZK Egyesület, Szeged Bike Maffia és Szegedi LMBT Közösségért Csoport) aktuális ügyeiről beszélgettek műhelyszerűen a résztvevők. A mi csoportunk a helyi esélyegyenlőségi program témáját hozta: jelenleg azon dolgozunk, hogy Budapest után Szegeden is mielőbb bekerüljenek a szexuális és nemi kisebbségek a helyi esélyegyenlőségi programba. A résztvevőktől nagyon sok hasznos visszajelzést, ötletet, javaslatot kaptunk – ezeket ezúton is köszönjük! A műhelybeszélgetések után a 25 éves Ökotárs Alapítványt köszöntöttük.


Kothencz János képviselővel találkoztunk

Szeged, 2017. október 17., kedd

Szervezetünk tagjai Kothencz Jánossal, a 15. egyéni választókerület (Tarján II.) képviselőjével találkoztak. A találkozó témája a helyi esélyegyenlőségi program 2017 novemberében esedékes felülvizsgálata volt. Szervezetünk azt kérte a képviselőtől, hogy már a novemberi felülvizsgálat során támogassa a javaslataink felvételét az esélyegyenlőségi programba. A képviselő tagja a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottságnak, amely a helyi esélyegyenlőségi program felülvizsgálatának előkészítéséért felelős.

Kothencz János – a frakciófegyelemre hivatkozva – egyelőre nem támogatta a kezdeményezésünket, de megígérte, hogy frakciója (Fidesz-L.É.T.) elé tárja a javaslatainkat, és visszajelez nekünk a frakció álláspontjáról. Ha kapunk visszajelzést, frissíteni fogjuk a cikket.


Kunhalmi Ágnes képviselővel találkoztunk

Budapest, 2017. október 14., szombat

Szervezetünk tagjai Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselővel (MSZP) találkoztak, aki nemcsak támogatta a szexuális és nemi kisebbségek helyi esélyegyenlőségi programba való felvételét, de biztatások közepette alá is írta a poszterünket.


Esélyegyenlőségi felelősökkel találkoztunk

Szeged, 2017. október 13., péntek

Szervezetünk tagjai a Polgármesteri Hivatal esélyegyenlőségért felelős munkatársaival találkoztak. A hivatal részéről részt vettek a találkozón:
• Novkov Veszelinka, a Humán Közszolgáltatási Iroda vezetője
• Kiss Magdolna, a Humán Közszolgáltatási Iroda vezetőhelyettese
• Kormos Anita, az iroda Humánszolgáltatási Osztályának vezetője

A találkozó témája a helyi esélyegyenlőségi program 2017 novemberében esedékes felülvizsgálata volt. Szervezetünk azt kérte a hivatal munkatársaitól, hogy az esélyegyenlőségi program novemberi felülvizsgálata során vegyék be a javaslatainkat, vagy azok egy részét az esélyegyenlőségi programba.

A hivatal munkatársai – a 2018 nyarán elfogadandó új esélyegyenlőségi programra, az addig hátralévő rövid időtávra, valamint a hivatal leterheltségére hivatkozva – nem támogatták a kezdeményezésünket.

Ezen kívül a hivatal álláspontja szerint a helyi esélyegyenlőségi program felülvizsgálatának csak a már benne szereplő célcsoportokra kell kiterjednie, a felülvizsgálat során új célcsoport beemelése nem javasolt. Mivel a vonatkozó jogszabályok – az Ebktv. és a 321/2011. (XII. 27.) Korm. rendelet – nem egyértelműen fogalmaznak ebben a kérdésben, ezért szervezetünk a Magyar LMBT Szövetséggel közösen állásfoglalást kér a jogalkotótól. Ha megérkezik az állásfoglalás, frissíteni fogjuk a cikket.


Előbújással az őszinte kapcsolatokért

SAJTÓKÖLEMÉNY
Szeged, 2017. október 11., szerda


Október 11. az előbújás napja (Coming Out Day), amely felhívja a figyelmet az őszinte kapcsolatok fontosságára.

Általában az emberek azt feltételezik, hogy mindenki heteroszexuális és cisznemű, így az LMBTQ-embereknek folyamatosan, egész életük során dönteniük kell: kiknek a téves feltételezéseit akarják kijavítani. (Cisznemű az, akinek a nemi identitása megegyezik a társadalmi, illetve a születéskor kijelölt nemével.) Az előbújás tehát nem egy egyszeri esemény, hanem egy életen át tartó folyamat. Lehetőséget teremt arra, hogy az LMBTQ-emberek önazonosan tudjanak élni és őszinte kapcsolatokat tudjanak kialakítani. Sokszor ez egy igen felszabadító élmény az érintettek és környezetük számára is.

Az Magyar Tudományos Akadémia és a Háttér Társaság 2010-es közös kutatása szerint a vidéki LMBTQ-emberek esetében a rejtőzködés még a közvetlen környezet felé is fokozottan jelen van: a vidékiek 54 %-a nem vállalja nyíltan szexuális irányultságát vagy nemi identitását még a saját édesanyja felé sem. A fővároson kívül élő LMBTQ-emberek sokkal nagyobb arányban rejtőzködnek – ennek köszönhető az is, hogy a vidékieknek csak 14 %-a ismer személyesen leszbikus, meleg vagy biszexuális embert. A Budapest Pride 2016-os felméréséből az derül ki: akik személyesen is ismernek LMBTQ-embert, azok 10 %-kal nagyobb arányban támogatják az érintettek jogegyenlőségét például a házasság és az örökbefogadás terén.

A nem őszinte kapcsolatok megbetegítenek: az LMBTQ-emberek körében háromszor-négyszer magasabb a depresszió előfordulási aránya, mint az átlag magyar lakosság körében; az alkohol- és droghasználat terén pedig még ennél is nagyobb különbségeket mutat az MTA-Háttér kutatása.

A magyarországi LMBTQ-szervezetek körében is szokás, hogy e nap alkalmából különböző programokkal és meglepetésekkel készülnek. A Szegedi LMBT Közösségért Csoport idén a Genéziusz Színházzal dolgozott együtt annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az őszinte emberi kapcsolatok fontosságára.

Az előbújás mértékével szorosan összefügg az LMBTQ-emberek érdekérvényesítő ereje is. Budapesten, ahol az önfelvállalás aránya is jóval magasabb, 2016 óta a szexuális és nemi kisebbségek kiemelt esélyegyenlőségi célcsoportként szerepelnek a fővárosi esélyegyenlőségi programban. Szegeden a Helyi Esélyegyenlőségi Program felülvizsgálatát idén novemberben tartja a közgyűlés, és bár a jogszabályok lehetővé teszik egy-egy felülvizsgálat során új célcsoport beemelését, a szegedi döntéshozókat ez a kérdés még a helyi LMBTQ-szervezet aktív megkeresései ellenére sem különösebben foglalkoztatja.


Szentistványi István képviselővel találkoztunk

Szeged, 2017. október 11., szerda

Szervezetünk tagjai Szentistványi István független képviselővel találkoztak. A találkozó témája a helyi esélyegyenlőségi program 2017 novemberében esedékes felülvizsgálata volt. Szervezetünk azt kérte a képviselőtől, hogy a novemberi felülvizsgálat során támogassa a javaslataink felvételét az esélyegyenlőségi programba. Szentistványi István támogatta a kezdeményezésünket, és elköteleződése jeléül alá is írta a poszterünket.


Nagy Sándor képviselővel találkoztunk

Szeged, 2017. október 9., hétfő

Szervezetünk tagjai Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesterrel, a 16. egyéni választókerület (Felsőváros I.) képviselőjével találkoztak. A találkozó témája a Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) 2017 novemberében esedékes felülvizsgálata volt. Szervezetünk azt kérte a képviselőtől, hogy már a novemberi felülvizsgálat során támogassa a javaslataink felvételét a HEP-be.

Nagy Sándor a kezdeményezésünk mellé állt, bár abban nem volt köztünk egyetértés, hogy mikor kerüljenek be a szexuális és nemi kisebbségek a dokumentumba. A képviselő eredeti álláspontja szerint az esélyegyenlőségi program felülvizsgálata során nem célszerű új célcsoportot beemelni, ezért azt javasolta, hogy ez 2018 nyarán, az új Helyi Esélyegyenlőségi Program elfogadásakor történjen meg.

Mi ezzel – a hatályos jogszabályokra hivatkozva – nem értettünk egyet. A HEP felülvizsgálatát két jogszabály szabályozza: az Ebktv. és a 321/2011. (XII. 27.) Korm. rendelet. Az Ebktv. 31. §-a azt mondja, hogy a kétévente esedékes áttekintés alapján szükség esetén a helyi esélyegyenlőségi programot felül kell vizsgálni, illetve a helyzetelemzést és az intézkedési tervet az új helyzetnek megfelelően kell módosítani. A 321/2011. (XII. 27.) Korm. rendelet 6. §-ának értelmében a felülvizsgálatnak ki kell terjednie arra, hogy a program helyzetelemzése továbbra is helytálló-e, és ha nem az, akkor az önkormányzatnak vagy módosítania kell az esélyegyenlőségi programot, vagy új esélyegyenlőségi programot kell elfogadnia.

Ezen kívül kutatások sora – köztük a saját, helyi felmérésünk is – igazolja, hogy a szegedi LMBTQ-emberek száma, a minket érő megkülönböztetés mértéke, illetve a rejtőzködésből adódó egészségügyi problémák kiugróan magas aránya miatt indokolt a célcsoport mielőbbi beemelése a helyi esélyegyenlőségi programba.

Nagy Sándorral abban állapodtunk meg, hogy a Polgármesteri Hivatal Humán Közszolgáltatási Irodájánál érdeklődik, mi akadálya lehet annak, hogy 2017 novemberében a szexuális és nemi kisebbségekre vonatkozó javaslatunkkal egészüljön ki az esélyegyenlőségi program.


Szeptemberi filmklub: Tizenkét dühös ember

Szeged, 2017. szeptember 30., szombat

Szeptembertől filmklubot indítottunk, és első alkalommal a Tizenkét dühös ember című filmet vetítettük. A film rövid leírása:

Tizenkét dühös ember
(12 Angry Men)

magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 117 perc, 1997
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

A tizenkét esküdtnek látszólag sima gyilkossági ügyben kell ítéletet hoznia. A vádlott bűnösségét annyi tökéletesen egybevágó tény bizonyítja, hogy az egyik esküdtben felmerül a gyanú: a dolog túlságosan is egyszerű, és nem ártana alaposabban megbeszélni a tárgyalóteremben hallottakat. Kezdetben tizenegyen vannak egy ellen, ám a helyzet fokozatosan változni kezd, és percek múlva már nem is egy gyilkossági ügyről szól ez a feszült és izgalmas, eredetileg tévéjátéknak szánt darab, hanem a bennünk lévő előítéletekről, félelmekről, szerepeinkről, vagy éppen rejtegetni kívánt gyöngeségeinkről, egyszóval az Emberről.

További információk a filmről a PORT.hu oldalon


A filmklub a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük!


Mustafa Sullivan a közösségszervezésről

Budapest, 2017. szeptember 6., szerda

Hazánkba érkezett a New York-i FIERCE szervezet ifjúságszervezője, aki mintegy 17 éve segít New York-i LMBTQ-fiatalokat abban, hogy önmaguk lehessenek, és hogy érvényesíthessék jogaikat szűkebb és tágabb környezetükben – legyen szó a közterek használatáról, az erőszakos rendőri visszaélések elleni fellépésről vagy az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésről. A közösségszervezési folyamatok alapjai mellett beszéltünk az LMBTQ szervezés sajátos vetületeiről, de arról is beszéltünk, hogy közösségszervezőként mások támogatása mellett hogyan figyeljünk oda önmagunkra és akár önmagunk lelki egészségére is.

A workshop a Civil Kollégium Alapítvány és a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Great Lakes Consortium támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük nekik!


Több százan házasodtak össze a SZIN-en

Szeged, 2017. augusztus 27., vasárnap

Augusztus végén négy napon keresztül a Szegedi Ifjúsági Napoké volt az újszegedi partfürdő. A SZIN Civil Falujába mi is beköltöztünk, és egy csomó izgalmas játékkal vártuk a fesztiválozókat. A játékok mellett azonban most is a házasságkötés volt a legnépszerűbb: fiatalok és öregek, fiúk és lányok (sőt: lelkes tárgyak és mesefigurák) járultak önkéntes anyakönyvvezetőink elé, kötötték össze az életüket a szivárvány színei előtt, és mutatták meg, hogy támogatják Magyarországon az LMBTQI-jogokat és kiállnak amellett, hogy mindenki önazonosan élhessen és szabadon szerethessen.

A szervezet kitelepülése a Szegedi LMBT Közösségért Csoport és a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány és a Magyar LMBT Szövetség támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük nekik!


22. Budapest Pride: Kordonok nélkül

Szeged, 2017. július 9., vasárnap

Az idei Budapest Pride Felvonulás valódi „tétje” a szabadság volt: hagyjuk-e, hogy kordonokkal korlátozzák a gyülekezési jogunkat? A Budapest Pride Felvonuláshoz ugyanis évek óta nem lehet szabadon csatlakozni – de a menetet nem lehet szabadon elhagyni sem. Habár az évek során folyamatosan nőtt a résztvevők száma, és mára elérte a több tízezres tömeget, a békés tömeg biztonságára hivatkozó jogkorlátozással nem lehetünk elégedettek. Az útvonalat hermetikusan lezáró kordonfal amellett, hogy a gyülekezési jogot korlátozza, szükségtelen is. A kordon nem nyújt valódi és elégséges védelmet; a kordon nem tud intézkedni, nem tud sem igazoltatni, sem eljárást indítani.

A rendőrség – a szervezők kérése és érvei ellenére – mégis kordonfallal zárta le a bejelentett útvonalat teljes hosszában. Éppen ezért a felvonuló tömeg alternatív útvonalon, az eredetivel ellentétes irányba haladt a város budai oldalára – kifejezve ezzel, hogy a közösség számára fontos érték a gyülekezés szabadsága, és hogy egy békés demonstráció nem zárható be egy elzárt ketrecbe.

A rendhagyó felvonuláson természetesen mi is részt vettünk csoportként. A kordonmentes útvonal ellenére semmilyen atrocitás nem történt – ami ugyancsak azt mutatja, hogy a kordonok kihelyezésére szánt idő és energia a rendőrség részéről megspórolható. Az idei felvonulás azt is bebizonyította, hogy a rendőrség élő erővel is hatékonyan tudja biztosítani a rendezvényt. Ezúton is köszönjük a munkájukat!

Az utazás a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány és a Szivárvány Misszió Alapítvány támogatásával valósult meg. Ezen kívül kedves szimpatizánsaink részéről összesen 22 000 Ft-ot kaptunk az utazás támogatására! Köszönjük mindenkinek!


Egy napos képzés a közösségszervezésről

Szeged, 2017. június 24., szombat

Hogyan lehet megoldani a társadalmi problémákat? Milyen a saját viszonyunk a hatalomhoz? Hogyan nyúljunk hozzá közösségünk problémáihoz, ügyeihez? Hogyan épül egy szervezet? Hogyan tervezzünk kampányt? – Ezekre a kérdésekre kaphattak gyakorlati válaszokat az egy napos, „Közösségszervezés alapok” című képzés résztvevői az Új Nemzedék Közösségi Térben.

A közösségszervezésnek az Amerikai Egyesült Államokban nagy hagyománya van, szinte minden amerikai tudja, hogy az egykori elnök, Barack Obama elnöksége előtt közösségszervezőként dolgozott. Különösen a fekete polgárjogi mozgalomban kiemelkedően nagy jelentősége volt a közösségszervezésnek mint módszernek.

Magyarországon ezt a módszert és szemléletmódot viszonylag kevesen ismerik – pedig a valódi részvételi demokráciához és a hatékony érdekérvényesítéshez hazánkban is óriási szükség lenne rá. A Szegedi LMBT Közösségért Csoport pontosan két éve dolgozik a közösségszervezés módszerével, és ennek köszönhetően nagyon sokat fejlődött a szervezet. Emiatt felelősségünknek éreztük, hogy eddig összegyűlt tudásunkat és tapasztalatainkat más szervezőkkel/szervezetekkel is megosszuk. Bízunk benne, hogy valamennyi résztvevő hasznos tudással gazdagodott.

Érdeklődőknek további olvasmányok a témában:
A hatalom társadalma vagy a társadalom hatalma? A közösségszervezés alapjai. Szerk. Sebály Bernadett–Vojtonovszki Bálint. Napvilág Kiadó et al., 2016 [Megvásárolható a kiadó honlapján.]
Szervezz és szerveződj! Közösségszervezők elemzik megnyert ügyeiket és a közösségszervező folyamatot. Szerk. Sebály Bernadett. Civil Kollégium Alapítvány, 2017 [Letölthető a kiadó honlapján.]

A képzés a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány és a Labrisz Leszbikus Egyesület támogatásával valósult meg. Köszönjük nekik!


Érzékenyítő óra a szegedi Premierben

Szeged, 2017. június 13., kedd

90 perces osztályfőnöki óra keretében vettünk részt a csoport első „Melegség és megismerés” óráján, amelyet egyelőre a program budapesti koordinátorai tartottak, mi pedig – miután már elvégeztük a négy napos „Melegség és megismerés” képzést – ezúttal megfigyeltünk és igyekeztünk minél többet tanulni a tapasztalt óraadóktól.

Az osztály végig aktív és együttműködő volt, a két óratartó változatos gyakorlatokat vetett be, és a tanulók számos kérdését válaszolta meg az LMBTQI-léttel kapcsolatban.

Összesen öt főnek volt lehetősége ez alkalommal hospitálni. A következő tanévben is várjuk a pedagógusok meghívását. Elérhetőségeink osztályfőnököknek, etikatanároknak, iskoláknak: +36 30 797-8019; info@szegedilmbt.hu

Az esemény a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület támogatásával valósult meg. Köszönjük nekik!


Kerekasztal-beszélgetés az egyenlőségről

Szeged, 2017. április 27., csütörtök

Egyenlőek-e Magyarországon a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) emberek? Kell-e, hogy egyenlőek legyenek? Mit jelent az egyenlőség? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához különféle területen dolgozó szakembereket ültettünk egy asztalhoz.

A beszélgetés résztvevői voltak:
ifj. Cserháti Sándor, evangélikus lelkész, teológus
Dombos Tamás, szociológus
dr. Kárpáti József, jogász
Rédai Dorottya, genderkutató
Szilágyi Nóra Laura, pszichológus

A beszélgetést Héderné dr. Berta Edina, a SZTE ETSZK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszékének oktatója moderálta. Köszönjük mindenkinek az aktív részvételt!

---

A résztvevőkről bővebben:

ifj. Cserháti Sándor
Evangélikus lelkész, teológus. 1989 óta lelkész, 10 évig Tolna megyében, 1999 ősze óta Szegeden. Negyedik éve óraadó a SZTE Vallástudományi Tanszékén és egy éves PhD hallgató a Filozófiai Doktori Iskolában. René Girard mimetikus elméletével és a keresztény megváltástannal foglalkozik.

Dombos Tamás
Szociológus. Az LMBT-emberek hazai helyzetét feltáró 2010-es nagymintás kérdőíves kutatás egyik vezető kutatója. Jelenleg az ELTE és a Budapesti Corvinus Egyetem óraadója, valamint a Háttér Társaság és a Magyar LMBT Szövetség ügyvivője.

dr. Kárpáti József
Jogász. Korábban járásbíróként és ügyvédként dolgozott, volt a Magyar Helsinki Bizottság és az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) Tanácsadó Testületének tagja, rövid ideig az EBH elnökhelyettese, majd a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda igazgatója. Jelenleg – többek között – a Háttér Társaság jogi programvezetője és a Direkt36 oknyomozó újság jogi tanácsadója.

Rédai Dorottya
Genderkutató. Gendertudományokból szerzett doktori fokozatot a Közép-európai Egyetemen. Kutatási területe a nemek, a szexualitás, az etnikum és a társadalmi osztály interszekciói az oktatásban. Tagja a Labrisz Leszbikus Egyesületnek, 2012 óta tréner a Melegség és megismerés iskolai programban.

Szilágyi Nóra Laura
Pszichológus. Négy évig szegedi középiskolákban dolgozott iskolapszichológusként. 2012-ben és 2013-ban a szegedi és Szeged környéki LMBTQ-fiataloknak szabadidős programokat szervező, azóta megszűnt, Boltív Csoport egyik alapítója, szervezője.

Az esemény a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a BP Business Service Centre Kft. és a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósult meg. Köszönjük nekik!


Prizma – sokszínű koncert a Hungiban

Szeged, 2017. április 26., szerda

A koncertet Szilágyi Kristóf nyitotta és zárta, aki szintetizátoron klasszikus és populáris darabokkal egyaránt remekül szórakoztatta a közönséget. Őt a Rébék-Nagy Dávid vezette formáció követte, Raffai Éva és D. Nagy Ágnes énekesek közreműködésével, valamint Szalvai Ádám kitartó gitárkíséretével. A sokadik alkalommal együtt zenélő csapat főként jazzes, igazán hangulatos és élvezetes feldolgozásokat adott elő. Ezután Oláh Maja lépett fel, aki feldolgozásokat és saját dalokat is énekelt, nagy örömöt okozva ezzel a lelkes közönségnek. Minden kedves fellépőnek köszönjük a nagyszerű előadást!

Az esemény a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a BP Business Service Centre Kft. és a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósult meg. Köszönjük nekik!


Elkezdődött Szegeden a Szivárvány-hét

SAJTÓKÖZLEMÉNY
Szeged, 2017. április 24., hétfő


Tizenkét vendéglátóhely, vállalkozás, közösségi tér helyezi ki egy hétre a „Biztonságos tér” feliratú matricát, amely azt jelzi: az üzemeltető nem ad teret a homofóbiának, és garanciát vállal arra, hogy az adott helyen a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) emberek is biztonságban érezhetik magukat – akár vendégként, akár munkavállalóként.

A Belvárosi Mozi előtt Szabó Richárd aktivista elmondta: a tavalyi kezdeményezést folytatva, azért szervezték meg másodszor is az egy hetes figyelemfelhívó kampányt, mert egy nagymintás magyar kutatás szerint az LMBTQI-emberek közel ⅓-át érte már hátrány szórakozóhelyeken, klubokban. Az öt éve működő helyi szervezet, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport saját tapasztalatai is ezt támasztják alá: több mint 170 személyes interjú és több mint 300 problémafeltáró kérdőív kielemzése után azt látják: a szegedi LMBTQI-emberek jelentős része nem érzi magát biztonságban munkahelyén, iskolájában, vallási közösségében, valamint a város éttermeiben, kávézóiban, szórakozóhelyein. A személyes beszélgetések alapján ezidáig nagyjából egy tucat szegedi LMBTQI-embert ért hátrányos megkülönböztetésről, zaklatásról, fizikai bántalmazásról van tudomásuk, és nagyjából ugyanennyi szegedi érintett osztotta meg velük, hogy depresszióval vagy más szorongásos problémával kezelik. Egy hetes figyelemfelhívó kampányuk fő üzenete: legyen Szeged egy mindenki számára biztonságos város!

Az egy hetes kampányhoz csatlakozott többek között a Belvárosi Mozi, az IH Rendezvényközpont, valamint a frissen Szegedre települő, a tervek szerint 500 új munkahelyet teremtő BP is.

A megnyitón beszédet mondott Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont NP Kft. ügyvezető igazgatója; Knezevics Viktor, a BP Business Service Centre Kft. operatív igazgatója; valamint Kardos János, a Polgármesteri Hivatal Művelődési Osztályának osztályvezetője.

A Szivárvány-hét április 24-től 30-ig tart, a kampányhét keretében szerdán este 8-tól koncert lesz a Hungiban, csütörtökön 16 órától Egyenlőek-e az LMBTQI-emberek? címmel kerekasztal-beszélgetés a SZTE Oktatási Központban, szombat este pedig Szivárvány-party a Blue Planetben. A belépés mindenhol ingyenes.


Önkéntes óraadók képződtek Szegeden

Szeged, 2017. április 16., vasárnap

Több mint 15 éves Magyarországon a Melegség és megismerés iskolai program, amelynek célja, hogy a fiatalok nevelésében helyet kapjon a szexuális és nemi kisebbségek iránti érzékenyítés.

A négy napos, két hétvégén át tartó képzésen ezek voltak a főbb témák:
• Hogyan készülünk fel egy órára, mire kell odafigyelni?
• Mi az óra menete, forgatókönyve?
• Hogyan kell előadni melegségünk történetét 5 percben?
• Órai szituációs gyakorlatok
• Nehéz pedagógiai helyzetek gyakorlása

A képzést Kövesi Györgyi, Rédai Dorottya és Virág Zsolt tartotta, akik a program tapasztalt óraadói és trénerei.

A szexuális orientáció vagy nemi identitás miatti iskolai zaklatás tapasztalataink szerint nagyon gyakori az iskolákban, és igen komoly problémát jelent az LMBTQI-fiataloknak. Az iskolai zaklatás visszaszorítása érdekében fontosnak tartjuk, hogy legyenek olyan alkalmak, amikor a fiatalok beszélgethetnek LMBTQI-emberekkel, és őszintén kérdezhetnek tőlük – ebben tudunk mi segítséget nyújtani a Magyarországon egyre inkább terjedő és tartalmában folyamatosan megújuló szemléletformáló programmal.

Képzett önkénteseink 45 perces, illetve 90 perces érzékenyítő, tolerancianövelő foglalkozással állnak az oktatási intézmények rendelkezésére. A foglalkozások ingyenesek, és azokat rugalmasan, a helyi igényekhez és viszonyokhoz alakítjuk. A foglalkozás részletes leírása elérhető a Civil Pedagógiai Kiajánló oldalán.

Szívesen adunk bővebb tájékoztatást a +36 30 797-8019-es telefonszámon vagy az info@szegedilmbt.hu e-mail címen.


Eltörölték az ásotthalmi rendeletet

Szeged, 2017. április 12., szerda

Az Alkotmánybíróság április 11-i ülésén II/2034/2016. határozatával eltörölte Ásotthalom önkormányzatának sokat kifogásolt rendeletét.

A Szegedi LMBT Közösségért Csoport korábban – más szervezetekkel együtt – tüntetést szervezett a rendelet eltörléséért. A tüntetést követően Ásotthalom jegyzője a rendelet megsértése miatt eljárást indított azon demonstrálók ellen, akik „mama + mama + gyerek = család” vagy „papa + papa + gyerek = család” feliratú transzparenseket tartottak. Az eljárás eredményeként a jegyző több résztvevőt is figyelmeztetésben részesített.

Az Alkotmánybíróság határozata visszamenőleges hatállyal törli el a véleménynyilvánítás szabadságát is korlátozó rendeletet.


ÁLLÁSFOGLALÁS: Civilek nélkül nem megy!

ÁLLÁSFOGLALÁS
Szeged, 2017. március 20., hétfő


Civilek nélkül nem megy: Magyarországnak szüksége van ránk

A magyar társadalomnak szüksége van a civil szervezetek munkájára. Sokféle és pótolhatatlan munkát végzünk a közjó és a demokrácia kiteljesítése érdekében:
az állampolgárok önszerveződésének biztosítunk lehetőséget, keretet adunk közös tevékenységeiknek a kultúra, az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem vagy az érdekérvényesítés területén. Lehetővé tesszük, hogy az állampolgárok csoportjai közösen képviselhessék érdekeiket, részt vegyenek a közéletben és ellenőrizzék a politikai hatalom mindenkori gyakorlóit.

Mi, az állásfoglaláshoz csatlakozó civil szervezetek elutasítjuk a kormány korlátozó és megbélyegző törekvéseit, mert tudjuk, hogy a magyar társadalomnak szüksége van ránk. Olyan ügyekkel foglalkozunk, amikre mások nem fordítanak kellő figyelmet. Kiállunk magunkért és egymásért.

Magyarországnak szüksége van civilekre


Az Országgyűlés 2017. első félévi jogalkotási terve szerint a közeljövőben napirendre kerül a civil szervezetek működését meghatározó törvények módosítása. Egy 2017. március 14-én tartott sajtótájékoztatóból úgy tudjuk, hogy a Fidesz ötpárti konzultációt kezdeményez a „külföldről támogatott” szervezeteket érintő törvénytervezetről. A kormány erről „nemzeti konzultációt” is kíván kezdeményezni, egyelőre ismeretlen tartalommal. Egyes politikusok azonban odáig mentek, hogy egyes civil szervezetek „eltakarításának” lehetőségét is felvetették, míg mások idegen ügynököknek nevezték őket.

Mi, az állásfoglaláshoz csatlakozó civil szervezetek határozottan tiltakozunk az egyesülési szabadságot sértő szabályozás ellen. Ugyanígy elutasítjuk a civil szervezetek és ügyfeleik, szimpatizánsaik, támogatóik megbélyegzését. Ez nemcsak az egyes szervezetek munkáját és megítélését befolyásolja, de általában is korlátozza a demokratikus véleménynyilvánítás, a közügyekben való állampolgári részvétel lehetőségét. Az eddig elhangzott nyilatkozatok alapján a tervezett jogszabály ellentétes lehet a Magyarország által is aláírt, vonatkozó nemzetközi egyezményekkel és kérdéses, hogy egyáltalán kiállná-e az alkotmányosság próbáját.

A „nemzeti konzultációt” pedig alkalmatlannak tartjuk arra, hogy az állampolgárok valódi, tényeken alapuló véleményt alkossanak, és fejtsenek ki. Az eddigi tapasztalatok alapján egyértelmű, hogy ez nem helyettesítheti a valós társadalmi vitát.

A civil szektor hatályos magyarországi szabályozása megfelelő keretet és kellő biztosítékokat ad ahhoz, hogy a civil szervezetek jogszerűen, átláthatóan és elszámoltathatóan csinálják azt, amire létrejöttek. Gazdálkodásának átláthatósága ma is kielégítően szabályozott terület, a sajtónyilatkozatokban emlegetett adatok bárki által megismerhetőek.

Ezért elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az új jogalkotási elképzelésekről és a „nemzeti konzultációról” csak a sajtóból értesüljünk, hogy egyes politikusok nyilatkozataikban megpróbálják a civileket lejáratni és megosztani. Elvárjuk, hogy az új törvény(módosítás) az érintettek bevonásával, szakmai vitában nyerje el végső formáját, ahogy az egy demokratikus jogállamban elvárható, és ahogy azt Magyarországon is jogszabályok írják elő.

Követeljük, hogy a civil szektor, a civil szervezetek működésének szabályozása az átláthatóság, a támogatások és a tevékenységek szempontjából egységes, a nemzetközi és európai normáknak megfelelő legyen, és biztosítsa az állampolgárok jogát ahhoz, hogy szabadon szerveződjenek és keressenek forrásokat tevékenységükhöz.

---

A csatlakozó szervezetek teljes listája:Az állásfoglaláshoz ITT lehet csatlakozni!


Már nem diszkriminál az adóhatóság

Budapest, 2017. március 7., kedd

A Háttér Társaság kezdeményezte azt az ombudsmani vizsgálatot, amely januárban megállapította, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) „jogértelmezési tévedések” következtében jelentős összegű illetéket vetett és vet ki a bejegyzett élettársak által ajándékozott és örökölt ingatlanokra.

A NAV most tette közzé honlapján azt a tájékoztatót amelyben – nyolc évvel a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetése után – a bejegyzett élettársaknak járó illetékkedvezményről tájékoztatja az érintetteket. A tájékoztatóban a NAV felhívja azon bejegyzett élettársak figyelmét, akik korábban megfizették az öröklési, ajándékozási, vagyonátruházási illetéket, hogy az illeték visszatérítése érdekében kérelmet kell benyújtaniuk az adóhivatalhoz. A kérelem mellé csatolni kell a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséről kiállított anyakönyvi kivonatot. Az adóhatóság a visszatérítendő összeg után a jegybanki alapkamat kétszeresét köteles megfizetni késedelmi kamatként.


„Melegpropaganda” miatt büntetne Ásotthalom

Szeged, 2017. február 15., szerda

Az ismeretlen „elkövetők” beazonosítása érdekében tanúként hallgatták ki a decemberi ásotthalmi demonstráció egyik szervezőjét. Az ásotthalmi jegyző hivatalos eljárás keretében arra kérte a beidézett tanút, hogy nyomtatott fényképek alapján nevezze meg a „mama + mama + gyerek = család” és a „papa + papa + gyerek = család” feliratú táblákat tartó embereket, és adja meg azok elérhetőségeit. A kihallgatott szervező az „elkövetők” beazonosítását – a velük való jó viszonyra hivatkozva – megtagadta, azonban az elkövetők egy része levélben önként feladta magát az ásotthalmi jegyzőnél.

A kihallgatás napja azért is érdekes, mert – a Csongrád Megyei Kormányhivatal december 7-i törvényességi felhívása alapján – február 15-ig kellett volna eltörölnie Ásotthalomnak az Alaptörvény-ellenes rendeletet. Ez a megadott határidőre nem történt meg, sőt a község eljárást folytat azok ellen, akik transzparenseikkel a szivárványcsaládok létezésére hívták fel a figyelmet a decemberi demonstráción.

Az ásotthalmi önkormányzat LMBTQI-emberek ellen indított eljárása arra is rávilágít, hogy mennyire fontos lenne, ha a helyi önkormányzatok lépéseket tennének az LMBTQI-emberek esélyegyenlősége érdekében. Ezért a Szegedi LMBT Közösségért Csoport javasolni fogja a szegedi önkormányzatnak, hogy a szexuális és nemi kisebbségeket is vonja be az esélyegyenlőségi programjába. Az érintettek kérdőívünkön keresztül is elmondhatják, hogy milyen konkrét lépéseket várnak a szegedi önkormányzattól, minden Szegeden élő, tanuló vagy dolgozó LMBTQI-embert bátorítunk a kitöltésére.


Hanzli Péter tartott filmtörténeti előadást

Szeged, 2017. február 11., szombat

Melyik volt az első film, amelyben – vélhetően – meleg vagy leszbikus szereplők tűntek fel? Mikor és hogyan csattant el az első csók azonos nemű párok között? Milyen LMBTQ karaktertípusokkal találkozhattunk a film hőskorában, 1895 és 1968 között? – Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk Hanzli Péter történész „Szivárvány vászon I.” című, filmillusztrációkkal tarkított előadásán, amelynek anyagát a Háttér Archívum, a helyszínét pedig a Grand Café biztosította. Köszönjük Péternek az érdekes és szórakoztató előadást!


Részt vettünk az Országos LMBTQI Fórumon

Budapest, 2017. január 28., szombat

„Együtt erősebbek vagyunk!” – ezzel a címmel szervezte meg a Magyar LMBT Szövetség az I. Országos LMBTQI Fórumot. Lakner Zoltán politológus tartotta a nyitóelőadást, majd a Magyar LMBT Szövetség ügyvivői ismertették az LMBTQI-emberek jelenlegi helyzetét, problémáit, valamint az érdekérvényesítési folyamat perspektíváit.

Ezt követően párhuzamos workshopok zajlottak az alábbi témákban:
• Civil szerveződés – tagtoborzás, utánpótlás
• Házasság-vita
• Aktivista fókuszú drámapedagógiai foglalkozás
• Hogyan lehetnek az LMBT-szervezetek transzbefogadóbbak?


A BP esélyegyenlőségi felelősével találkoztunk

Szeged, 2017. január 19., csütörtök

Szalay Zsolttal, a British Petrol (BP) esélyegyenlőségi felelősével találkoztunk, aki elmondta: vállalatuk a saját versenyképessége érdekében fontosnak tartja a sokszínűséget, ezért a Szegeden nyíló új központban is ebben a szellemben keresik a képzett munkavállalókat. A BP társadalmi felelősségvállalásáról sokat elmond, hogy a cég 2016-ban részt vett a Budapest Pride-on, valamint tagja a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fórumának is.

A szegedi központ 2017 közepén kezdi meg működését, de a munkavállalók toborzása már elkezdődött, a cég szegedi álláshirdetései ITT érhetők el.


Az ásotthalmi rendelet eltörléséért tüntettünk

Szeged, 2016. december 10., szombat

2016. november 23-án a Szeged mellett található, négyezer lakosú Ásotthalom képviselő-testülete olyan helyi rendeletet fogadott el, amely többek között tiltja a nagyközség területén olyan „propaganda-tevékenység” megvalósítását, amely a házasság intézményét nem egy férfi és egy nő között létrejött életközösségként mutatja be, illetve amely a családi kapcsolat alapjaként nem a házasságot, illetve a szülő-gyermek viszonyt ismeri el. A rendelet propaganda-tevékenységnek minősíti a közterületi akciókat, performanszokat, demonstrációkat, plakát-, röplap- és hangreklámokat.  A tilalom megsértőire a jegyző százötvenezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. A rendelet további rendelkezései a muszlim vallású emberek szabad vallásgyakorláshoz fűződő jogát korlátozzák.

A rendelet nemcsak a nemzetközi emberi jogi alapelvekbe, de az Alaptörvény hátrányos megkülönböztetést tiltó XV. cikkébe, a véleménynyilvánítás szabadságát biztosító IX. cikkébe, a békés gyülekezés jogát biztosító VIII. cikkébe, valamint a vallásszabadságot biztosító VII. cikkébe is ütközik.

A Facebookon közzétett felhívásunkra több ásotthalmi LMBTQI-ember jelentkezett, akik különféle lépéseket szorgalmaztak a rendelet eltörlése érdekében. Végül az Ásotthalmon megtartandó, figyelemfelhívó tüntetés mellett alakult ki konszenzus. Néhány nappal később a tüntetés szervezésébe a Budapest Pride és a Magyar LMBT Szövetség is bekapcsolódott; a két budapesti szervezet közös erőfeszítéseként ingyenesen igénybe vehető busz is indult Budapestről.

A demonstráción 35-40 fő vett részt, akik transzparensekkel és zászlókkal készültek. A demonstrálók többek között a „Szabadság, szerelem, e kettő kell nekem” és a „Szeretet tesz családdá, nem egy rendelet” mondatokat skandálták. Beszédet mondott Néveri Cintia egyetemi hallgató, majd a demonstrálók nevükkel ellátott képeslapokat helyeztek el a polgármesteri hivatal bejáratánál, amelyeken a következő szöveg volt olvasható: „Szerintem is ALAP, hogy Magyarországon minden LMBTQI-ember szabadon, önazonosan és félelem nélkül élhessen.”

A demonstrációt a Szegedi Rendőrkapitányság biztosította, atrocitás nem történt, és a helyszínen nem bírságoltak meg senkit a „propaganda-rendelet” megsértéséért.


Csatlakoztunk a Civil Pedagógiai Kiajánlóhoz

Szeged, 2016. december 2., péntek

A szexuális orientáció vagy nemi identitás miatti iskolai zaklatás tapasztalataink szerint gyakori az iskolákban, és igen komoly problémát jelent az LMBTQI-fiataloknak. Az iskolai zaklatás visszaszorítása érdekében fontosnak tartjuk, hogy legyenek olyan alkalmak, amikor a fiatalok beszélgethetnek LMBTQI-emberekkel, és őszintén kérdezhetnek tőlük – ebben tudunk mi segítséget nyújtani.

A foglalkozások ingyenesek, önkéntesek tartják, és a foglalkozások időkerete és tartalma közös megegyezés alapján rugalmasan alakítható. Részletes leírás a Civil Pedagógiai Kiajánló oldalán.


Ásotthalom a putyini úton: homofób rendelet

SAJTÓKÖZLEMÉNY
Budapest–Szeged, 2016. november 25., péntek


Ásotthalom a putyini úton: Alaptörvényt sért az önkormányzat homofób rendelete

A szólásszabadságot és a gyülekezési jogot korlátozza és szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést valósít meg, ezért alaptörvény-ellenes Ásotthalom Önkormányzatának héten elfogadott rendelete, amely tiltja az azonos neműek közötti házasság, illetve azonos nemű párok alkotta családok „propagálását”. A Magyar LMBT Szövetség törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez.

2016. november 23-án a Szeged mellett található, négyezer lakosú Ásotthalom képviselő-testülete olyan helyi rendeletet fogadott el, amely többek között tiltja a nagyközség területén olyan „propaganda-tevékenység” megvalósítását, amely a házasság intézményét nem egy férfi és egy nő között létrejött életközösségként mutatja be, illetve amely a családi kapcsolat alapjaként nem a házasságot, illetve a szülő-gyermek viszonyt ismeri el. A rendelet propaganda-tevékenységnek minősíti a közterületi akciókat, performanszokat, demonstrációkat, plakát-, röplap- és hangreklámokat.  A tilalom megsértőire a jegyző százötvenezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. A rendelet további rendelkezései a muszlim vallású emberek szabad vallásgyakorláshoz fűződő jogát korlátozzák.

A rendeletet Toroczkai László, a Jobbik alelnöke terjesztette elő, akit korábban a bíróság jogerősen elítélt, amiért a 2009-es Budapest Pride felvonulás ellen az interneten keresztül erőszakos fellépésre buzdított.

A Jobbik már korábban is próbálkozott orosz mintára büntetni az azonos neműek közötti kapcsolatok „népszerűsítését”. A 2012-ben az Országgyűlésben beterjesztett törvényjavaslat öt évig terjedő börtönbüntetéssel súlytotta volna az azonos nemű személlyel folytatott szexuális kapcsolat nagy nyilvánosság előtti „népszerűsítését”. A törvényjavaslatot sem a kormánypártok, sem a többi ellenzéki párt nem támogatta. A Jobbik később több önkormányzatnál próbált hasonló rendelkezéseket elfogadtatni, de ezek rendre elbuktak.

Az Ásotthalmon most elfogadotthoz hasonló korlátozások Oroszországban vannak érvényben, amelyeket számos nemzetközi fórum, többek között az Európa Tanács emberi jogi biztosa, a Velencei Bizottság, az Emberi Jogok Európai Bírósága és az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága is az emberi jogokat sértőnek talált.

A rendelet nemcsak a nemzetközi emberi jogi alapelvekbe, de az Alaptörvény hátrányos megkülönböztetést tiltó XV. cikkébe,  a véleménynyilvánítás szabadságát biztosító IX. cikkébe, a békés gyülekezés jogát biztosító VIII. cikkébe, valamint a vallásszabadságot biztosító VII. cikkébe is ütközik.

„Sajnálatosnak tartjuk, hogy pont Csongrád megyében került sor egy ilyen homofób jogszabály elfogadására” – mondta Kiss Anna a Szegedi LMBT Közösségért Csoport képviselője. „Mi azt tapasztaljuk, hogy az emberek itt a Dél-Alföldön nem vevők az ilyen gyűlölködésre.”

A Magyar LMBT Szövetség a Csongrád Megyei Kormányhivatalhoz fordul, hogy indítson törvényességi felügyeleti eljárást a rendelet hatályon kívül helyezése érdekében, és szükség esetén kezdeményezzék a Kúriánál, illetve az Alkotmánybíróságnál a rendelet megsemmisítését.


HIV-szűrést tartottunk a Sakáltanyán

Szeged, 2016. október 29., szombat

Önkénteseink anonim, önkéntes és fájdalommentes HIV-szűrést tartottak nyáltesztek segítségével. Mit érdemes tudni a nyáltesztről? A nyáltesztek kizárólag antitest kimutatására alkalmasak, ezért jelentősen hosszabb az ablakperiódus a kombinált tesztekkel szemben. Egy esetleges fertőződés után minimum három hónapnak el kell telnie a biztos eredményhez. A vizsgált személy a teszt elvégzése előtt legalább 15 perccel ne egyen, ne igyon, ne rágógumizzon. A vizsgálat során a spatulával teljesen körbetamponozzuk az alsó és felső fogínyt egyszer. A nyállal átitatott mintavevő pálcát beleállítjuk az előhívó oldatot tartalmazó üvegcsébe, és várunk 20-40 percet, majd leolvassuk az eredményt.

A szűrés a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil AIDS Fórum támogatásával valósult meg.


Szabadegyetem az egyenlõ házasságról

Budapest, 2016. október 23., vasárnap – A Budapest Pride három napos szabadegyetemet szervezett, amelyen a házasság intézményérõl, pro és kontra érvekrõl, egyéb polgárjogi mozgalmakról tudhattunk meg többet. Egészen pontosan ezeket az elõadásokat hallgathattuk: • Bevezetõ és fogalomtár • Mit üzen az LMBTQ-közösség? – a kérdõívrõl és az eredményekrõl • Egy kapcsolat szabályai – Párkapcsolatok magyarországi jogi szabályozása • Egy gyûrû mind felett? – A házasság története • Mozgalmi kisokos: Hogyan érjünk el egyenlõ(bb) jogokat? • Szívbõl jövõ igen: Az ír egyenlõ házasság kampány története • Freedom to marry (USA) – Amit Rogán Cecília is ünnepelt • Egyenlõség a számok tükrében – Magyarországi statisztikák • Queer lidérc? – Félelmek és tévedések az egyenlõ házasság kapcsán


Szexuális kisebbségekrõl adtunk elõ az egyetemen

Szeged, 2016. október 18., kedd – Egyetemi oktatók meghívására lehetõségünk nyílt, hogy bemutatkozó órát tartsunk a „Helyi környezeti és társadalmi problémák, civil megoldások” címû kurzus keretében a Feketesas utcai Oktatási Központban. A kurzus tematikája szerint minden héten más-más szegedi, hátrányos helyzetû csoportokkal foglalkozó civil szervezet mutatkozik be – ez a hét a miénk volt. A szervezet tagjai az alapfogalmak tisztázása után az alábbi témákat járták körbe: a szexuális és nemi kisebbségek aránya a társadalomban, a magyarországi jogi szabályozás által felvetett problémák, az elutasító szemléletmód megnyilvánulási formái (pl. hátrányos megkülönböztetés, gyûlöletbeszéd stb.) és ezek hatása az érintettekre. Kiscsoportokban olyan konkrét szegedi eseteket is elemeztünk, amelyekben az LMBTQI-közösség egy-egy tagját hátrányos megkülönböztetés érte. Az elõadás során a hallgatók bepillanthattak a szervezet tevékenységébe, és megismerkedhettek azokkal a tevékenységekkel, ahová bekapcsolódhatnak. Köszönjük a kurzus oktatóinak, hogy meghívtak és lehetõséget biztosítottak a bemutatkozásra.


Le az álarccal! – Utcán az elõbújás napján

Szeged, 2016. október 11., kedd – Az elõbújás napja alkalmából a Klauzál térre költöztünk egy kis idõre, hogy felhívjuk a figyelmet a rejtõzködés problémájára és az elfogadás fontosságára. A téren felállított színes sátorban személyes beszélgetésre, társasjátékozásra, kvízek megoldására nyílt lehetõség, valamint számos tájékoztató kiadványt is hazavihettek az érdeklõdõk. A rendezvény végén Mikos Ákos slammer lépett fel, majd Szabó Richárd, a Club Rocco vezetõje mondott beszédet az egybegyûlteknek. Köszönjük a Civil Kollégium Alapítványnak és a Magyar LMBT Szövetségnek, hogy támogatásukkal elõsegítették a rendezvény sikerét. Fotó: Frank Yvette © delmagyar.hu


HIV-szûrést tartottunk a Club Roccóban

Szeged, 2016. október 8., szombat – Önkénteseink anonim, önkéntes és fájdalommentes HIV-szûrést tartottak nyáltesztek segítségével. Mit érdemes tudni a nyáltesztrõl? A nyáltesztek kizárólag antitest kimutatására alkalmasak, ezért jelentõsen hosszabb az ablakperiódus a kombinált tesztekkel szemben. Egy esetleges fertõzõdés után minimum 3 hónapnak el kell telnie a biztos eredményhez. A vizsgált személy a teszt elvégzése elõtt legalább 15 perccel ne egyen, ne igyon, ne rágógumizzon. A vizsgálat során a spatulával teljesen körbetamponozzuk az alsó és felsõ fogínyt egyszer. A nyállal átitatott mintavevõ pálcát beleállítjuk az elõhívó oldatot tartalmazó üvegcsébe, és várunk 20–40 percet, majd leolvassuk az eredményt.


Élõ könyvtár a Kutatók Éjszakáján

Szeged, 2016. szeptember 30., péntek – A SZTE ETSZK szociális munka szakos hallgatói szervezésében valósult meg a már hagyományosnak mondható õszi élõ könyvtár a Kutatók Éjszakája keretében. Az érdeklõdõk a következõ könyveket olvashatták: látássérült, meleg, gyógyszer- és alkoholfüggõ, hajléktalan pár, erdõben élõ család, szivárványcsalád-pótapa, biszexuális, hallássérült, gyógyult anorexiás. A rendezvényen sok olvasó volt, és nagy érdeklõdéssel hallgatták a könyveket. Köszönjük a szervezõknek, hogy részt vehettünk!


Workshop: Rosemary Rivera Szegeden

Szeged, 2016. szeptember 11., vasárnap – Nem pusztán egy jól hasznosítható workshopra került sor Szegeden, sokkal több volt ez annál. Az egész péntek este a Maláta kézmûves sör- és grillkertben kezdõdött egy közös vacsorával, amelyen a szegedi önkéntesek mellett már Rosemary Rivera (Citizen Action of New York) és a debreceni CívisColorS négy tagja is részt vett. A szombatot egészen estig a Tisza Sport Hotelben Rosemaryvel töltöttük, aki mindent megtett annak érdekében, hogy önkénteseink képesek legyenek tagokat toborozni és egy-egy kampányt megtervezni. A workshop során többek között gyakoroltuk a „lift-beszédet”, a kapcsolatépítõ beszélgetést és a brainstorming levezetését is. Szombat este pihenésképpen „gyilkososat” játszottunk, majd a Tisza-parton ütöttünk tanyát, és éjszakába nyúlóan szórakoztattuk egymást különféle játékokkal. Vasárnap még belefért a programba egy könnyed városnézés és egy közös ebéd is. Köszönjük Rosemarynek és a debreceni önkénteseknek, hogy a városunkban jártak!


„Házasodj a szivárvány alatt!” – SZIN Civil Falu

Szeged, 2016. augusztus 28., vasárnap – Augusztus végén négy napon keresztül a Szegedi Ifjúsági Napoké volt az újszegedi partfürdõ. A SZIN Civil Falujába mi is beköltöztünk, és egy csomó izgalmas játékkal vártuk a fesztiválozókat. A játékok mellett azonban most is a házasságkötés volt a legnépszerûbb: fiatalok és öregek, fiúk és lányok (sõt: lelkes tárgyak és mesefigurák) járultak önkéntes anyakönyvvezetõink elé, kötötték össze az életüket a szivárvány színei elõtt, és mutatták meg, hogy támogatják Magyarországon az LMBTQI-jogokat és kiállnak amellett, hogy mindenki önazonosan élhessen és szabadon szerethessen.


Már nem diszkriminál a kiskunmajsai fürdõ

Szeged, 2016. augusztus 9., kedd – A kiskunmajsai Jonathermál Gyógy- és Élményfürdõ nemcsak a gyermeket nevelõ azonos nemû élettársakat zárta ki a családi kedvezménybõl, hanem például az örökbefogadott gyermeket nevelõ házastársakat is. Nemrég még szó szerint ez volt olvasható a fürdõ pénztáránál kifüggesztett táblán: „A családi jegy jogosultja: 2 felnõtt (férfi és nõ, akik házastársak, vagy élettársak) + 1 gyermek (aki a házastársak, élettársak kapcsolatából származik).” A családi jegy árusításának ez a gyakorlata több ponton is sértette az egyenlõ bánásmód jogszabályban rögzített követelményét, mivel az hátrányosan megkülönböztette • azokat a különbözõ nemû élettársakat, házastársakat, akiknek a gyermekük nem a kettejük kapcsolatából származik; valamint • azokat az azonos nemû élettársakat, bejegyzett élettársakat, akik gyermeket nevelnek. A jogsértés miatt a Szegedi LMBT Közösségért Csoport levélben kérte a fürdõt, hogy az árlistát és a kedvezmények rendszerét mielõbb igazítsa a hatályos jogszabályokhoz. A fürdõ a kérésnek eleget tett, és – a családok sokszínûségét szem elõtt tartva – többféle családi jegyet is elérhetõvé tett, változatos konstrukciókban. A kiskunmajsai fürdõ 2015-ben az „Év fürdõje” szavazáson országos eredményt nem ért el ugyan, de Bács-Kiskun megyében az elsõ helyen végzett. A családok közötti hátrányos megkülönböztetés beszüntetése remélhetõleg komoly lépés a további sikerek felé.


Sikeres kampányok és szövetségek – workshop

Budapest, 2016. augusztus 6., szombat – A budapesti Gólya presszóban rendezte meg idei kétnapos nyári egyetemét a Közélet Iskolája és A Város Mindenkié csoport. A nyári egyetem idei témái a sikeres kampányok és szövetségek voltak. A nyári egyetem szombati napján a Szegedi LMBT Közösségért Csoport is tartott egy 90 perces workshopot. A mûhely az elsõ szegedi Szivárvány-hét és a „biztonságos tér” kampány elõzményeit és utóéletét dolgozta fel interaktív formában. Némi játék mellett közösen jártuk körbe a szegedi vendéglátóhelyeken tapasztalt, LMBTQI-embereket érõ jogsértéseket, de szó volt a „biztonságos tér” kampány külföldi mintáiról is.


Társasjáték-est volt a Vár sörözõben

Szeged, 2016. augusztus 5., péntek – Nagyjából tizenöten gyûltünk össze és próbáltuk ki a Magyar LMBT Szövetségtõl kapott három új társasjátékunkat. A mûveltségi társasjátékkal tudásunkat tesztelhettük: ebben a játékosok 600 kérdésre válaszolhatnak, LMBTQI történelem, irodalom, mûvészet, földrajz, popkultúra, tudomány témakörökben. A sajátélmény-játék egy interaktív gyakorlat a privilégiumokról és a hátrányokról a társadalomban. Játékosként a saját élményeinken keresztül, egy LMBTQI-karakter bõrébe bújva tapasztalhattuk meg, hogy milyen ma Magyarországon egy kisebbségi csoporthoz tartozni (már ha még nem tudnánk). Ebben a játékban a játékosok a húzott karakterüknek megfelelõen lépkedhetnek felfelé az élet létráján. A „Ki az LMBTQI?” játékban pedig fényképpárokat lapozgatva kellett megtippelnünk, hogy szerintünk ki az LMBTQI. A fényképpárok hírességeket jelenítenek meg, akikrõl a kártyák hátoldalán hasznos információkat is megtudhattunk. A játékok végül kötetlen beszélgetésekbe torkollottak.


21. Budapest Pride: Velünk volt teljes!

Budapest, 2016. július 2., szombat – A 21. Budapest Pride Felvonuláson a sokezres tömeg a Hõsök terétõl a Parlamentig vonult. A felvonuláson több kamion és óriási tömeg vett részt zászlókkal és transzparensekkel. A Parlament elõtt beszédet mondtak: Karlik Cintia, a Budapest Pride sajtószóvivõje; Császár Csaba, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport aktivistája; Yuri Guaiana, olasz aktivista. A felvonulás végén koncertet adott a Call Me Unique és a Play It Proud dalpályázat nyertese, a Mongooz And The Magnet is.


Workshop: LMBTQI-élet Budapesten túl

Budapest, 2016. július 1., péntek – A Bálint Házban tartott workshop teret adott a vidéki LMBTQI-csoportok bemutatkozásának a 21. Budapest Pride Fesztivál keretében. Az érdeklõdõkkel is folytatott párbeszéd révén együtt tártuk fel a vidéki LMBTQI-emberek élethelyzetét, gondjait, a megalakult csoportok tevékenységét, sikereit, lehetõségeit, és bemutattuk egymásnak a vidéki településeken sikerrel alkalmazott jó gyakorlatokat, módszereket; egyben megerõsítettük együttmûködésünket is. A workshopot vezette: Fejes Eszter (Cifra-LMBTQ Közösség Kecskemét) és Kiss Anna (Szegedi LMBT Közösségért Csoport).


Közösségszervezést tanultunk Kunbábonyban

Kunbábony, 2016. június 17., péntek – A kunbábonyi képzési központban megtartott 40 órás közösségszervezõ alapképzés célja az volt, hogy felkészítse a résztvevõket helyi közösségszervezési feladatok ellátására külsõ közremûködõként. A képzésen olyan hasznos témákról tanulhattunk, mint a közösségszervezés elméleti alapjai (mi a közösségszervezés, milyen a jó kapcsolatépítõ beszélgetés, mi a különbség a probléma és az ügy között stb.), kampánystratégia és szervezetépítés külsõ közösségszervezõként (hogyan toborozzunk, hogyan tervezzünk kampányt), médiastratégia és forrásteremtés, valamint megtanultuk, hogy hogyan alkalmazható a közösségszervezés módszere a saját csoportunkban.


21. Budapest Pride: szervezõdünk

Budapest, 2016. június 11., szombat – Az Aurórában megtartott, egynapos csapatépítõ önkéntestalálkozón a 21. Budapest Pride Fesztivál önkéntes feladatairól hallhattunk. A feladatokat world café módszerrel, forgószínpad-szerûen mutatták be a fesztivál szervezõi. A találkozón több tucat önkéntes vett részt, az Auróra nagytermébe alig lehetett beférni. A Szegedi LMBT Közösségért Csoport örömmel vett részt a találkozón, és köszöni az utazási lehetõséget a Budapest Pride csapatának.


Mozgalomszervezés: dupla könyvbemutató

Szeged, 2016. június 8., szerda – Az eseményen két könyvet mutattunk be, amelyek egymás párjai („A hatalom társadalma vagy a társadalom hatalma? A közösségszervezés alapjai”; „Polgári engedetlenség és erõszakmentes ellenállás”). A kötetek célja a demokratikus közösség- és mozgalomszervezéshez, valamint a polgári engedetlenség és az erõszakmentes ellenállás alkalmazásához szükséges alapismeretek átadása. A könyvbemutató beszélgetés résztvevõi voltak: Misetics Bálint és Sebály Bernadett, a kötetek szerkesztõi; Kiss Anna, közösségszervezõ (Szegedi LMBT Közösségért Csoport); Nagy Mihály, elnök (Roma Nemzetiségi Önkormányzat). Moderált: Szentistványi István (AKUT). A kötetek 20 % kedvezménnyel megvásárolhatók közvetlenül a Napvilág Kiadótól.


Óriás társasjátékot avattunk a Ligetben

Szeged, 2016. május 21., szombat – Az újszegedi ligetben kipróbáltuk azt a 2,5 x 2,5 méteres, jogtudatosságot fejlesztõ és jogi ismereteket bõvítõ társasjátékot, amelyet a Szegedi LMBT Közösségért Csoport kifejezetten szegedi LMBTQI-emberekkel megtörtént esetekkel, mezõkkel színezett ki. A játékban a játékosok nagyméretû, színes bábukkal lépkedhetnek többek között az Egyenlõ Bánásmód Hatóság, a bíróság és az anyakönyvi hivatal útvesztõiben. Útjukat Szivárvány Mezõk és Büszkeség Kártyák kísérik, utóbbiakon emlékbe hazavihetõ idézetek olvashatók. Az eseményen nagyjából 8-10 fõ játszott egymással.


Esélyegyenlõségi felelõsökkel találkoztunk

Szeged, 2016. május 17., kedd – Dr. Antal Anikóval és Kardos Jánossal, a Polgármesteri Hivatal munkatársaival találkoztunk és egyeztettünk arról, hogy hogyan lehetne az LMBTQI-emberek esélyegyenlõségét és társadalmi befogadását javítani Szegeden. Javaslataink között szerepelt többek között, hogy az LMBTQI-emberek jelenjenek meg a Helyi Esélyegyenlõségi Programban, és hogy az önkormányzat biztosítson érzékenyítõ programokat és szakmai továbbképzéseket az önkormányzati fenntartású szociális és egészségügyi intézmények dolgozóinak. A hivatal munkatársai javaslatainkat pozitívan fogadták és támogatták.


HIV-szûrést tartottunk a Club Roccóban

Szeged, 2016. május 7., szombat – Önkénteseink anonim, önkéntes és fájdalommentes HIV-szûrést tartottak nyáltesztek segítségével. Mit érdemes tudni a nyáltesztrõl? A nyáltesztek kizárólag antitest kimutatására alkalmasak, ezért jelentõsen hosszabb az ablakperiódus a kombinált tesztekkel szemben. Egy esetleges fertõzõdés után minimum 3 hónapnak el kell telnie a biztos eredményhez. A vizsgált személy a teszt elvégzése elõtt legalább 15 perccel ne egyen, ne igyon, ne rágógumizzon. A vizsgálat során a spatulával teljesen körbetamponozzuk az alsó és felsõ fogínyt egyszer. A nyállal átitatott mintavevõ pálcát beleállítjuk az elõhívó oldatot tartalmazó üvegcsébe, és várunk 20–40 percet, majd leolvassuk az eredményt.