Híreink


A biztonságos város

Immáron hetedik alkalommal tartottuk Szivárvány Hét programsorozatunkat április 22-27 között. Az esemény keretében 25-én egy izgalmas és sok szempontból építő jellegű beszélgetésen vehettek részt az érdeklődők. A Biztonságos Tér kampány fordulóponthoz ért, ami a szervezők és résztvevők egybehangzó véleménye alapján sokkal nagyobb láthatóságot fog biztosítani a kampány számára, egyszersmind megadja a lehetőségét annak, hogy több hely tudjon csatlakozni a kampányhoz, ezáltal kiállva az LMBTQ+ emberek mellett. A programon a Motiváció Tanoda, a Motiváció Közösségi Tér, A Megálló Közösségi Ház, a Grand Café, a Lélekolvasó Párkapcsolati és Iránymutató Műhely, valamint a Genéziusz Színház képviselője vett részt.

Mi az a Biztonságos Tér kampány?
A Biztonságos Tér kampány 2016-ban indult azzal a céllal, hogy a helyi közösségi terek, kávézók, munkahelyek, műhelyek bevonásával Szegeden még biztonságosabbá tegyük az LMBTQ+ emberek számára. A kampány nem csupán a szexuális kisebbségi csoportok, de a vallási, etnikai és nemzeti kisebbségek mellett is kiáll, így az a hely, amely csatlakozott a kampányhoz, vállalta, hogy az adott helyen belül nem éri hátrányos megkülönböztetés, gyűlöletbeszéd és kirekesztés egyik kisebbséghez tartozó embert sem, legyen szó résztvevőről, vendégről, kuncsaftról, munkavállalóról. A Biztonságos tér matrica kihelyezésével nem csupán fenti vállalásokat fogadták el, de a helyi LMBTQ+ embereket, valamint a fenti kisebbséghez tartozó egyéneket is segítette, mivel azt az üzenetet közvetítették ezáltal, hogy az adott helyeket, magukat vállalva, félelem nélkül tudták látogatni. A kampányhoz az évek során közel 30 szegedi kávézó, edzőterem, szórakozóhely, közösségi tér és munkahely csatlakozott. Ezeknek a listáját ITT tekinthetik meg!

Miről szólt a program?
A program célja, hogy a kampányt fejlesszék, mivel az évek során több kérdés, probléma is felmerült vele kapcsolatban. Az elsődleges cél az volt, hogy a kampányt kelendőbbé tegyék, hiszen a legfontosabb dolog számukra, hogy minél több hely tudjon csatlakozni, ezáltal Szeged még befogadóbbá és biztonságosabbá váljon a kisebbségek számára. A jelenlevők egybehangzó véleménye alapján a kampány elsődleges fejlesztései között a brand-építésnek és az edukációnak kell állnia. Ebből kifolyólag nem csupán az új tagok bevonásával szükséges foglalkozni, hanem a terek közötti belső, az eddiginél sokkal hatékonyabb kommunikációt kell kivitelezni. Ugyancsak meghatározó vélemény volt a kampány részleteinek és csatlakozási lehetőségeinek effektívebb kommunikációja az érdeklődők felé, ami magába foglalja az LMBTQ+ kisebbségen túl a többi kisebbségi csoportok melletti kiállás hangsúlyozása, valamint az ezzel kapcsolatos kommunikációs stratégia kialakítása. Az edukáció célja, hogy megerősítsék a helyeknek a kampányhoz tartozó ismereteit, tanácsot adjanak, képezzék őket, ezzel lehetőséget biztosítva arra, hogy a kisebbségekkel szembeni atrocitások ellen hatékonyabban léphessenek fel.

A közös munka hamarosan elindul, reményeik szerint szeptemberre már egy kiforrottabb kampánnyal tudnak tovább dolgozni, növelve ezzel a helyi biztonságos terek számát.


Lezajlott az őszi/téli csapatépítő

Az egyesületünk az utóbbi 1-1,5 évben kiemelt hangsúlyt fektetett a csapat informális összekovácsolására, a közös gondolkodásra, és arra hogy minden tagunk maximálisan részt vegyen a különböző folyamatokban, döntésekben, azok előkészületeiben, megtervezésében. Emellett az egyesület tevékenységének kialakításában is jelentős szerepe van a tagok véleményének, meglátásainak, ötleteinek.

A csoport utoljára nyáron tartott csapatépítőt, amikor a Ligetben rendeztünk pikniket. A laza, egésznapos program kifejezetten azt a célt szolgálta, hogy az egyesület régi és új tagjai megismerjék egymást, kapcsolatokat építsenek, kapacitást fejlesszenek, játszanak, jól érezzék magukat. Az őszi/téli alkalom, bár szintén nagy hangsúlyt fektetett a tagok és önkéntesen összehozására, ezúttal nagyobb hangsúly került a szakmai kérdések és dilemmák megvitatására. Szó volt a külső és belső kommunikációnk javításáról, az egyesület tevékenységének és céljainak újraértékeléséről, a tagok és önkéntesek munkájáról és a feladatok megfelelő delegálásáról. Mindemellett sort kerítettünk havi elnökségi ülésünkre is, ahol bemutattuk eddigi munkánkat, terveinket és ötleteinket, melyekre rendkívül építő jellegű, konstruktív és megalapozott visszajelzéseket kaptunk. A munkát egyik tagunk ínycsiklandó krumplistésztája koronázta meg.

A nap fénypontja azonban csak ezután következett. Megjelent tagjaink szorgos munkájának köszönhetően ötletes, kreatív kis adománytárgyakat csináltunk saját kezűleg. A tárgyak közt szerepel hűtőmágnes, fülbevaló és kulcstartó is, rengeteg színben és formában. A tárgyakat várhatóan már a jövő heti eseményekre is magunkkal visszük, ahol szabadon válogathatnak az eseményen résztvevő barátaink. Gyertek filmklubra, könyvklubra, teaházra, nézzétek meg őket a saját szemetekkel és vigyetek belőle. A tárgyakat minimum 500 Ft. adományért cserébe vihetitek, melyet szervezetünk működésére és programszervezésre fordítunk!

Az őszi/téli alkalmon összesen 9 tagunk vett részt, ezúton köszönjük, hogy eljöttek!
Legközelebb várhatóan koratavasszal tartunk ilyen alkalmat újra!

Ha Te is szeretnél ebbe a szuper csapatba tartozni, segíteni a munkánkat, akkor jelentkezz hozzánk a tagjelentkező űrlap kitöltésével!


I. LMBT történeti és civil séta, Szeged

Az Állampolgári Részvétel Hete alkalmából, a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával első alkalommal szerveztünk LMBT történeti és civil sétát Szegeden 2023. október 7-én. A séta célja volt a helyi LMBT történelem és civil aktivizmus, valamint a különböző helyszínek és azok történeteinek bemutatása az érdeklődőknek.

Szervezőink elmondták, ismereteik szerint Szegeden még nem volt hasonló esemény, aminek oka a meglehetősen szűkös ismeretanyag volt. Az elmúlt három évben sokat dolgoztunk azon, hogy ezen hiányosságot pótoljuk, több kutatás is készült a témában, az ismeretek minél pontosabb átadásában pedig nagy segítségünkre voltak a Mások folyóirat vonatkozó lapszámai, a Háttér Társaság archívumának, valamint a szervezet belső anyagai. Meglátásunk szerint a vidéki LMBT történelem megismerése és bemutatása legalább annyira fontos küldetése az LMBT szervezeteknek, mint a budapestieknek, és a jövőben azon leszünk, hogy több, változatosabb és minőségibb sétát tudjunk szervezni.

Az első alkalmon egy tucat érdeklődő vett részt, akik érdeklődve hallgatták a történeteket. Egyik a séta folyamán megjegyezte, nem is sejtette, hogy ennyi érdekes történet, helyszín és csoport színesítette a szegedi LMBT kultúrát, és érdeklődését fejezte ki további séták iránt. Nem egy esetben a különböző helyszínek, szórakozóhelyek esetében néhány saját tapasztalattal is színesítették az elmondottakat. A séta a Szent György térről indult, majd a Római körútra fordulva a Bertalan hídon közelítettük meg az újszegedi Erzsébet Ligetet. Ezt követően a Belvárosi hídon át érkeztünk meg a Múzeum parkba, majd a Széchenyi térre, ahonnan a Mérey utcán keresztül jutottunk el a Pulz utcáig. A séta a Dugonics téren ért véget. A túra során még egy kellemes meglepetés is szembejött; az egyik ház ablakából szivárványos zászló nézett le ránk afféle üdvözlés gyanánt.

A hosszú séta tapasztalataival felvértezve a szervezők elmondták, a következő séták rövidebbek lesznek és egy-egy területre vagy témára fognak fókuszálni, ezzel egy sokkal mélyebb merítést bemutatva a helyi LMBT történelemből. A következő alkalom várhatóan tavasszal, a jó idő beköszöntével fog megtörténni, addig is folytatódik a kutatómunka, hiszen még sok ismeret vár feltárásra, sok történet vár elmesélésre, a lehetséges források pedig közel sincsenek kiapasztva. A sétáról készült képekért látogassatok el Facebook oldalunkra.


Ősszel indul a könyvklub!

Miközben a kormány ocsmány és alaptalan módon befóliázza azokat a könyveket (köztük klasszikusokat), melyek a hagyományos, "normális" szexualitástól eltérő tartalmakat jelenít meg, addig mi élvezettel olvassuk őket! Egyvalamiért talán hasznos: felhívta a figyelmet az értékes tartalmakra!
Az ősszel induló Rómeó és Fólia klubunkra várjuk azokat a könyvmolyokat, akik szívesen olvasnak LMBT+ irodalmat, és segítenek nekünk bebizonyítani, hogy ezekben a könyvekben semmi ártalmas nincs sem gyerekre, sem felnőttre. A könyveket együtt, demokratikus módon szavaztatjuk meg, ennek módjáról az első alkalommal közösen döntünk.

És neked mit kell tenned ahhoz, hogy csatlakozz a klubhoz?

•Facebook oldalunkon közzétettünk egy listát az első olvasandó könyvről. Szavazz az emoji gombok segítségével legkésőbb szeptember 10. éjfélig!
•Jelezd számunkra, hogy klubtag szeretnél lenni! Írj emailt az info@szegedilmbt.hu címre, és felvesszük veled a kapcsolatot!
•Figyeld Facebook oldalunkat és weboldalunkat, hogy ne maradj le az első időpontról!

Várunk mindenkit szeretettel!


Lezárult a 6. Szivárvány Hét!

Idén április 17 és 22 közt szerveztük meg szokásos Szivárvány hetünket, melyet idén a művészetek köré szerveztünk. A művészet szinte mindannyiunknak mást jelent, ami annak is köszönhető, hogy mind másban látjuk meg a szépet, az értéket, a látványt, az érzékiséget… azaz a művészit. A művészet mindannyiunké. LMBT+ és művészet sokszor, sok oldalról keveredik, ismerünk LMBT+ festőket, zenészeket, színészeket, képzőművészeket, építészeket… Néhányukkal találkozhattunk is a hét folyamán, ha nem is szemtől szembe, de a műveiken, alkotásaikon keresztül. A programsorozattal szerettük volna idén őket közelebb hozni a közösségünkhöz, és természetesen minden érdeklődőhöz.
Hétfőn ünnepélyes keretek között átadtuk a Biztonságos Tér matricánkat a Motiváció Műhely új közösségi terének - ez úton köszönjük, hogy csatlakoztatok hozzánk -, valamint megnyitottuk a programsorozatot. Kedden filmklubbal vártuk az érdeklődőket, amikor is a Képzelt szerelmek című kanadai romantikus drámát néztük meg közösen. Szerdán verses esttel tisztelegtünk a költészetnek, amikor olyan klasszikus és kortárs, feltörekvő és többkötetes szerzők verseiből válogattunk, mint Filó Manyi, Gerevich András, Bakó Judit vagy Horváth István. Csütörtökön a színház és társadalmi kérdések kapcsolatáról beszélgettünk a Genéziusz Színház társulatvezetőjével, akivel egy igen izgalmas, feszes és érdekes beszélgetést sikerült kialakítani. Az erről készült felvételt hamarosan közzétesszük az egyesület Youtube oldalán. Pénteken kézműves foglalkozást tartottunk, ahol páratlanul kreatív és szemet gyönyörködtető alkotások születtek. Szombaton pedig szokványos, jó hangulatú Teaházzal zártuk a sorozatot. Mindeközben pedig követőnk láthatták az LMBT művészekről szóló összeállításunkat, melyeket posztok formájában osztottunk meg a 7 nap során közösségi felületeinken.
A programsorozat megszervezésében több tagunk is aktívan részt vett, ez úton köszönjük nekik a segítséget. Szintén köszönet illeti a Genéziusz Színház tagjait és társulatvezetőjét, akik résztvevőként tették színesebbé a programjainkat. Ugyancsak köszönjük a Megálló Közösségi Háznak, akik több programunknak is helyszínt biztosítottak!
A közösségi médiafelületeinkre (Facebook, Instagram) hamarosan érkeznek a képek és a részletek! Köszönjük, hogy velünk voltatok, jövőre reméljük újra találkozunk!

A Partiscum Egyesület csapata


Megnyitottuk a plakátkiállítást!

A plakátkiállításon egy kis időutazásra invitáltuk a látogatókat, miközben megünnepeltük az első vidéki bejegyzett meleg egyesület alapításának 24. évfordulóját, és a Partiscum Egyesület (korábbi nevén Szegedi LMBT Közösségért Csoport, korábbi nevén Colorful Circles’ World) 10. születésnapját. A kiállítás célja a visszatekintés mellett a jelenlét, a kiállás erősítése. Szegeden is, hasonlóan bármely más városhoz, mindig is voltak és lesznek LMBT+ emberek. A város történelmi visszatekintésének első állomása ez a kiállítás.
A kiállítás és a szegedi LMBT+ történelem áttekintésének ötlete két éve született, amikor egy budapesti LMBT+ séta alkalmával kiderült, kevés ismeretünk van a vidéki LMBT+ történelemről. Ezt orvoslandó igyekszünk a közeljövőben minél alaposabban megismerni városunkat ilyen szempontból is.
A kiállított 7 plakát tematikusan mutatja be az elmúlt 24 év legfontosabb eseményeit, helyeit, programjait.
A kiállítást a Partiscum Egyesület, a Drukker és a Grand Café közösen szervezte. A megvalósítást támogatta a Szabad Terek Hálózata, a Marom és a Civitates. Köszönjük a segítséget mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult a kiállítás megszervezéséhez, lebonyolításához, a szükséges anyagok és források megszerzéséhez. Külön köszönet önkénteseinknek, akik segítettek az információk rendszerezésében, beszerzésében, a szövegek megírásában.

A kiállítás megtekinthető a Grand Café-ban március végéig.


Erősebben, családként - A CKA Család tagjai lettünk!

A CKA (Civil Kollégium Alapítvány) elsődleges célja, hogy képezze, felkészítse és támogassa azokat a civileket, civil kezdeményezéseket és szervezeteket, melyeknek az a célja, hogy élhetőbbé, demokratikusabbá és elfogadóbbá tegye társadalmunkat. A hálózat több tagszervezetet fog össze, segíti azok munkáját, támogatja a szervezetekhez tartozók kampányait, projektjeit.
Az idén alapított CKA Család célja, hogy a fenti munkát szervezettebben végezze, összekapcsolja a család tagjait (szervezeteit), ezáltal első kézből tudjuk egymást segíteni céljaink elérése érdekében, legyen szó közösségszervezésről, közösségfejlesztésről, érdekérvényesítésről vagy bármilyen akcióterv vagy stratégia kidolgozásáról. A névválasztás sem véletlen, kifejezi a családias, támogató, baráti kapcsolatokat, melyektől több lesz, mint egy egyszerű hálózat.
Reméljük, hogy a Család tagjaként aktívabb és strukturáltabb módon tudunk részt venni a szegedi közösségszervezésben, felkészültebben léphetünk fel a helyi LMBT+ érdekekkel kapcsolatban.
Amennyiben többet szeretnél tudni a CKA-ról, látogass el a CKA oldalára, ahol projektjeiken kívül közelgő képzéseikről is informálódhatsz. A CKA Családról bővebben ITT olvashatsz!


Hogyan építs aktív LMBTQI+ közösséget?

Szeged, 2022. augusztus 3., szerda

A Szabad Terek megbízásából egyesületünk, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), valamint a pécsi Drukker Nyomdaműhely közreműködésével, a Háttér Társaság szakmai támogatása mellett megjelent egy kiadvány. Ennek célja, hogy inspirálja, információval és gyakorlati tanácsokkal lássa el a vidéki településeke élő LMBTQI+ embereket, annak érdekében, hogy azok színes, a szociális és kisebbségi kérdésekre, problémákra és az egyenlő bánásmódra érzékeny közösségeket hozhassanak létre, illetve tarthassanak fenn. Az információs füzetben többek között ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni:

• Hogyan kezdj bele a közösségépítésbe?
• Hogyan vedd fel a kapcsolatot az érintettekkel?
• Hogyan küzdj meg a problémákkal és a nehézségekkel?
• Hogyan tedd közösségedet fenntarthatóvá és láthatóvá?
• Honnan kérhetsz segítséget?

A kiadványt EZEN a linken ti is elolvashatjátok.


Egyesület lettünk!

Szeged, 2022.július 15., péntek

Örömmel értesítünk Titeket, hogy csoportunk kérelmét kedvezően elbírálta a bíróság, így ezentúl jogi keretek közt, egyesületként folytatjuk munkánkat. Nevünk is megváltozott, immáron Partiscum Egyesület a Szegedi LMBT Közösségért néven találhattok meg minket.

Az utóbbi hónapokban tapasztalhattátok, hogy szervezetünk "elcsendesült", kevésbé aktívkodtunk. Ennek több oka is volt, belső és külső kihívásokkal is szembe kellett néznünk. Az egyesületté alakulás nem csupán egy formális változás számunkra, mivel lehetőséget ad arra, hogy a hasonló kihívásokra felkészültebben és rendszerezettebben tudjunk reagálni a jövőben.
Bizonyos alapvető dolgok, így például a céljaink és tevékenységeink nem, illetve csupán minimálisan változnak. A közösségszervezés és az érdekérvényesítés továbbra is profilunkban marad (a változásokról részletesen olvashattok az Alapszabályunkban), a korábbi programok mellett igyekszünk újabb, változatosabb projektekben részt venni. A munkát már elkezdtük, weboldalunkat és közösségi oldalainkat folyamatosan frissítjük, hogy naprakész információkkal szolgáljunk Nektek egyesületünkről és tevékenységeinkről.

És hogy hol találkozhattok velünk legközelebb?

• A Pride Hónap keretében workshopot szervezünk, ahol az LMBT+ kisebbség múltjáról beszélgetünk médiaelemzések felhasználásával. Részletekért kattints ide!
• Mi is ott leszünk a Pride Felvonuláson, keressétek szervezetünk zászlóit!
• A TASZ-szal és a Szabad Terek Hálózattal közösen részt vettünk egy kiadvány megszerkesztésében, mely a vidékieknek segít abban, hogyan szerveződjenek, hogyan reagáljanak a felmerülő LMBT+ problémákra, hogyan építsenek közösséget. A kiadvány a felvonuláson, a civil faluban lesz elérhető, keressétek a Szabad Terek standját.

Ha szeretnétek segíteni munkánkat és csatlakozni hozzánk, azt továbbra is változatlan módon, a Tagsági Jelentkezési Lap kitöltésével tehetitek meg! Várunk Titeket szeretettel! A te munkád is számít!


Negyedik alkalommal rendeztük meg a Szivárvány-hetet

Szeged, 2019. május 23., hétfő

Szivárványba borult Szeged városa 2019. május 13-18. között, hisz már negyedik alkalommal tartotta meg a Szegedi LMBT Közösségért Csoport az LMBTQ érdekérvényesítéssel és szemléletformálással kapcsolatos hetet. A hétfőt a Budapest Pride és Kecskeméti Cifra LMBTQ-csoport aktivistáival közösen szervezett LMBTQ-sátras kitelepülésünkkel nyitottuk meg, ahol többek között hallhattatok a „Biztonságos tér” kampányról, és a Részvétel Hete című akcióhétről,ahol a közösen beszélgethettünk az Európai Uniós tagságnak fontosságáról és az LMBTQ jogegyenlőség fontosságáról. Továbbá megtekinthettétek a számotokra készített Európai Uniós választási kisokost, amely pártokra lebontva tájékoztat minket arról, kik rendelkeznek LMBTQ+ embereket érintő programmal vagy javaslattal. Ezenfelül a Biztonságos tér kampányról bővebben a honlapunkon.

A Szivárvány-hétprogramjai:

“Melegség és megismerés” bemutató óra (egynapos képzés)
Május 16-án csütörtökön Melegség és Megismerés képzést tartottunk az érdeklődőknek Szeged belvárosában. Az óraadó a Labrisz Leszbikus Egyesülettől érkezett Szegedre.Az elmúlt időszakban rengeteg politikai és sajtótámadás érte a Magyarországon 19 éve működő Melegség és Megismerés iskolai érzékenyítő programot. 2019. március 25-én Dúró Dóra (független) országgyűlési képviselő országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be, amely gyakorlatilag betiltaná a Melegség és Megismerés programot. Ezen támadások egyik oka az információhiány, a program és a foglalkozások nem kellően alapos ismerete. Ezért döntöttünk úgy, hogy a szegedi Szivárvány-héten a Melegség és Megismerés programmal közösen egy nyitott bemutató órát szervezünk, amelyen érdeklődőként bárki részt vehetett előzetes regisztrációt követhetően, és megtekinthette, hogy hogyan néz ki a gyakorlatban egy „Melegség és megismerés” iskolai foglalkozás. Ezúton is köszönjük a képzőnek a szemléletes óradást!

Időpont: 2019. május 16.(csütörtök) 17.00–18.30

Tabuk nélkül - Egy napos képzés LMBT személyekről (képzés)
Főképp pedagógusokat (gyermekvédelmi szakembert, osztályfőnököt, igazgatót, iskolai fejlesztő pedagógust, pszichológust, orvost, védőnőt, szociális szakembert) részvételére számítottunk, akik ezáltal hihető forrásból hallhattak egy sokáig tabunak nyilvánított témáról. Az egynapos képzéssel elsődleges célunk az volt, hogy a képzett szakemberek képesek legyenek megfelelő módon beépíteni a pedagógiai munkájukba az LMBT+ tematikát, és meg tudjanak fogalmazni konkrét terveket is az iskolai közegben megjelenő bármilyen diszkrimináció felszámolására
Időpont: 2019. május 17. (péntek) 10.00–16.00

LMBTQI a gyerekem! Filmvetítés és beszélgetés (filmvetítés,beszélgetés)
Akinek előbújik az LMBTQ gyermeke, az sokszor úgy érzi, hogy ő az egyetlen, akivel ez történik. Ezért a Háttér Társaság olyan szülőkkel beszélgetett, akik már tudják, hogy nincsenek egyedül. Ezekből a beszélgetésekből áll össze az a 22 perces kisfilm, amelyet a Szivárvány-hét keretében Szegeden is nézhettek meg az érdeklődők. A vetítés után Peksáné Gyémánt Ágnes (Támogató szülők csoportja – Budapest) moderálásával szegedi és Szeged környéki szülőkkel és leszbikus, meleg, transznemű gyermekeikkel beszélgettünk, akik a közönség egészen sokféle kérdéseire is válaszoltak!

Időpont: 2018. május 18. (péntek) 18.00–20.00
Helyszín: Zöld Terasz Szeged – Földváry utca 3.LMBTQ-barát buli – ünnepeljük közösen, hogy sokfélék vagyunk!

Időpont: 2019. május 18. (szombat) 22.00–04.00
Helyszín: Liberty Club – Kossuth Lajos sugárút 74/c.


A programok a Szegedi LMBT Közösségért Csoport és a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósultak meg a Részvétel Hete programsorozat keretein belül. Ezúton is köszönjük!


Sérelemdíjat fizetett a Magyar Nemzet kiadója

SAJTÓKÖZLEMÉNY
Szeged, 2019. április 24., szerda


Sérelemdíjat fizetett a Magyar Nemzet kiadója egy interszex transznemű nőnek

Sérelemdíjat fizetett a Szegedi LMBT Közösségért Csoport egyik tagjának a Magyar Nemzet Kiadó Kft.

A Magyar Nemzet online kiadásában 2019. április 6-án jelent meg Apáti Bence tollából az Érzékenyítés peres eljárásokban című cikk, amely kifejezetten szervezetünk egyik tagjáról, Medgyesi Alizról szólt. Aliz nemrégiben az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult a munkahelyén őt ért hátrányos megkülönböztetés miatt. (Erről itt írtunk korábban.)

A cikk írója – megkérdőjelezve szervezetünk tagjának nemi identitását – „magát nőnek érző férfi”-nak, „Aliz úr”-nak, máshol egyszerűen csak „férfi”-nak nevezte őt.

A megjelent cikk sértette tagunk emberi méltósághoz való jogát és jóhírnevét, ezért – szervezetünk jogi segítőjének segítségével – április 15-én levélben kérte a Magyar Idők Kiadó Kft.-t a jogsértő tartalom eltávolítására és 50 000 Ft sérelemdíj megfizetésére.

Április 17-én a kiadó peren kívül eleget tett a kérésnek: eltávolította a cikket és megfizette tagunknak az 50 000 Ft sérelemdíjat.


A Mi Hazánk megzavart egy helyi LMBTQ rendezvényt

SAJTÓKÖZLEMÉNY
Szeged, 2019. március 31., vasárnap


A Mi Hazánk Mozgalom tagjai megzavartak egy roma-LMBTQ eseményt Szegeden

Szombat délután a Zöld Terasz nevű szegedi közösségi térben gyűlt össze néhány érdeklődő, hogy részt vegyenek egy roma LMBTQ aktivisták által szervezett filmvetítésen és beszélgetésen. Az eseményt nem a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezte, de csoportunk egyik tagja is részt vett azon.

A tervek szerint az esemény első felében egy leszbikus roma nő élettörténetéről szóló dokumentumfilmet vetítettek volna le, ezt követte volna egy beszélgetés a roma LMBTQ-emberek helyzetéről.

Azonban épp hogy elkezdődött a film, amikor felpattant a székéről öt-hat fiatal, akik a Mi Hazánk Mozgalom tagjaiként azonosították magukat, kérdezés nélkül lekapcsolták a dokumentumfilmet (kihúzgálták a kábeleket), majd többen megpróbáltak kifeszíteni egy „STOP HOMOSZEXUÁLIS PROPAGANDA” feliratú táblát (amit az egyik szervező megakadályozott), közben egyikük kisebb monológot tartott arról, hogy a „normalitásnak egyetlen létező, reklámozható formája az apa, az anya és a gyermeke”.

A Mi Hazánk Mozgalom tagjai elmondták, hogy szabotálni szeretnék a rendezvényt, és a „Melegség és megismerés” érzékenyítő programot is felháborítónak tartották.

A szervezők felszólították a rendbontókat, hogy a tevékenységüket fejezzék be, ám mivel ennek nem tettek eleget, a szervezők kihívták a rendőrséget. Mire a rendőrök kiértek, a Mi Hazánk Mozgalom tagjai már elhagyták a helyszínt. A rendőrök a szemtanúk beszámolói alapján jegyzőkönyvet vettek fel. Arról nem rendelkezünk információval, hogy a rendezvény szervezője (vagy más résztvevő) tett-e feljelentést bűncselekmény gyanúja miatt.

A rendezvény eredeti programjából végül nem sok minden maradt: a résztvevők elmenekültek, a filmvetítés elmaradt, és a tervezett beszélgetés témája is módosult a történtek hatására.

A Mi Hazánk Mozgalom a saját Facebook-oldalán még aznap feliratozva, logóval ellátva közzétette a szegedi akciójáról készített videót, amelyben az eseményt egy korábbról ott maradt Párbeszéd-molinó miatt pártrendezvényként próbálja kommunikálni. A posztban az egyik szervezőt is megvádolták azzal, hogy bezárta őket a helységbe – a rendelkezésünkre álló információk szerint azonban mindenki szabadon közlekedhetett. Információink szerint a videón szereplők közül nem mindenki járult hozzá ahhoz, hogy róla felvétel készüljön – arról azonban nincs információnk, hogy az érintettek tesznek-e jogi lépéseket.


A Szegedi LMBT Közösségért Csoport ezúton biztosít mindenkit, hogy az eset után a szervezet saját rendezványeit polgárőrség fogja védeni a résztvevők biztonságának érdekében – mindaddig, amíg fennáll az esélye egy hasonló rendbontásnak.

Várunk mindenkit szeretettel az áprilisi filmklubunkra, egy – ezek után különösen – aktuális filmmel: Filmklub: A hullám.


Transznemű tagunk végre
az öltözőben öltözhet

Szeged, 2019. március 21., csütörtök

Egyezséggel végződött az az eljárás az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt, amelyet Medgyesi Aliz kezdeményezett, miután munkáltatója nem engedte, hogy nőként a női öltözőt használja.

Aliz 2016 óta dolgozik egy Szegedhez közeli gyárban, 2018 nyarán nemét és nevét hivatalosan is megváltoztatta, majd ősszel nemi megerősítő műtétekben volt része. Amikor új iratai birtokában ismét munkára jelentkezett, és szerette volna a női öltözőt használni, ezt munkáltatója „a nyugalom megőrzése érdekében” megtagadta, így kénytelen volt a WC-ben öltözni. A munkáltató az Egyenlő Bánásmód Hatóság tárgyalásán bocsánatot kért, és vállalta, hogy a jövőben beengedi Alizt a női öltözőbe.


Visszamehettünk
az Új Nemzedékbe

SAJTÓKÖZLEMÉNY
Szeged, 2019. március 13., szerda


Elértük! Másfél év után visszamehetnek az LMBTQ-csoportok az állami közösségi terekbe

Leginkább a nem éppen demokratikus Kínában találkozhatunk ahhoz hasonlóval, ami az elmúlt időszakban az LMBTQ-szervezetekkel történt Magyarországon. Az állam gyakorlatilag kitiltotta az LMBTQ-szervezeteket a saját közösségi tereiből. Kemény küzdelem után, most másfél év után visszamehetünk.


Az állami tulajdonú, de EU-s pénzből fenttartott Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. (ÚNK) mind a tizenkilenc megyében működtet közösségi tereket, ahová – elvileg – nyitvatartási időben bárki bemehet, még a civil szervezetek is.

2017 novemberében azonban – a politikai semlegesség megőrzésére hivatkozva – úgy döntött az állami cég, hogy az LMBTQ-szervezetek a továbbiakban nem szervezhetnek összejövetelt vagy közösségi programot a közösségi tereikben. A felsőbb szinteken meghozott döntés elsősorban minket, a Szegedi LMBT Közösségért Csoportot érintett rosszul, mivel ekkorra már jó kapcsolatot alakítottunk ki a szegedi közösségi tér vezetőivel, és rendszeresen tartottunk ott programokat.

A szegedi és a kecskeméti közösségi terek egyébként még a „Biztonságos tér” kampányhoz is csatlakoztak azzal, hogy kiragasztottak egy szivárványszínű matricát – amit néhány hónap múlva (a kitiltás másnapján, feltehetőleg szintén felsőbb utasításra) már le is kapartak mindkét városban.

A politikai semlegességre való hivatkozás egyébként különösen furcsának hatott annak fényében, hogy a céget jelenleg is Vincze Géza, a Fidelitas alelnöke vezeti. De az is általános jelenség, hogy a közösségi terekben évről évre megrendezett „Rólad szól!” programsorozat keretében kizárólag Fidesz-KDNP-s politikusokkal beszélgethetnek a fiatalok az őket érintő kérdésekről.

Minden követ megmozgattunk, hogy visszamehessünk

„Sírva hívott fel minket a szegedi koordinátor, hogy ő ezzel nagyon nem ért egyet, de mostantól nem szervezhetünk több programot” – emlékezett vissza Kiss Anna és Tari Ákos, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport két tagja. „Még néhány hónapig próbálkoztunk lehetőleg konfliktus nélkül visszajutni, de semmi hajlandóság nem volt a részükről” – mondják.

A Szegedi LMBT Közösségért Csoport – már az alapvető jogok biztosának az állásfoglalásával a kezében – eljárást indított az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, amit az ÚNK megfellebbezett, ám egy évvel a kitiltásunk után a Fővárosi Törvényszék is nekünk adott igazat. A csoport az EBH-s ügyet még maga vitte, a tagság egy része részt vett a tárgyaláson, ám a Fővárosi Törvényszék előtti képviseletet már a Háttér Társaság látta el.

Ezt követően a szegedi közösségi tér előtt táblákkal demonstráltunk, rendszeresen nyilatkoztunk az ügyről a médiában, valamint az aHang portálon egy petíciót is elindítottunk annak érdekében, hogy az állami cég ne húzza tovább az időt a fellebbezéssel, és azonnal engedje vissza az érintetteket országszerte.

Sőt az összes többi LMBTQ-csoportot is hasonló kiállásra bátorítottuk – merthogy a tiltás országszerte érvényben volt: sem Szegeden, sem Kecskeméten, sem a fővárosban, sem pedig a többi tizenhat megyében nem volt lehetőség arra, hogy az LMBTQ-csoportok igénybe vegyék az állami közösségi tereket.

A kitartó küzdelemnek végül meglett az eredménye: másfél év „kihagyás” után újra összegyűlhettünk a szegedi közösségi térben, hogy megvitassuk a csoportunk aktuális ügyeit. Ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki közreműködött abban, hogy ezt a sikert elérjük!

KORÁBBAN ÍRTUK A TÉMÁBAN:

Kitiltottak minket az Új Nemzedékből (2017. november 28.)
Tárgyalást tartott az Egyenlő Bánásmód Hatóság (2018. május 24.)
Egyenlő Bánásmód Hatóság: Nem tilthatók ki az LMBTQ-szervezetek az Új Nemzedékből (2018. június 11.)
Tárgyalást tartott a Fővárosi Törvényszék (2018. október 31.)
Bíróság is kimondta: jogsértő a kitiltásunk (2018. november 30.)


Társasjáték-készítő műhelyet szerveztünk

Szeged, 2019. február 28., csütörtök

A kreatív kézműves foglalkozáson a tic-tac-toe társasjátékot készíthettétek el velünk. A program nagyon jó hangulataban telt és a végeredmények a saját készítésű, csodaszép társasjátékok lettek.

A program a Szegedi LMBT Közösségért Csoport és a Megálló közösségi ház szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósultak meg. Ezúton is köszönjük!


Az LMBTQ könnyűzene története előadás

Szeged, 2019. február 16., szombat

Az LMBT Történeti Hónap keretében a Grand Caféban tartottunk előadást, ahol az LMBTQ-közösségre ható ikonikus dalokat és az LMBTQ-előadóművészek munkásságát ismerhették meg az érdeklődők a pop- és rockzenében. Ezenfelülül a résztvevők megtudhatták, hogy hogyan lett a könnyűzene egy szórakozóhelyeket kialakító és formáló tényező az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és hazánkban.

Az előadás a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósultak meg. Ezúton is köszönjük!


Választójogi képzést szerveztünk Szegeden

Szeged, 2019. január 12., szombat

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Zöld Teraszban megtartott szegedi képzésén többek között megtudhattuk, hogy mi szükséges ahhoz, hogy valaki polgármester- vagy képviselőjelöltként indulhasson az önkormányzati választáson, vagy hogy hogyan lehet a politikai pártoktól független civilként képviselő-testületi jelöltet, polgármesterjelöltet állítani az önkormányzati választásokon. Általánosságban megismerhettük a választási rendszert is, valamint a szavaztszámláló bizottság feladatkörét, szerepét a választás tisztaságának megőrzésében.

Az esemény a Szegedi Civil Háló, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport és a Társaság a Szabadságjogokért szervezésében valósult meg.


Bíróság is kimondta: jogsértő a kitiltásunk

SAJTÓKÖZLEMÉNY
Szeged, 2018. november 30., péntek


Bíróság is kimondta: nem tilthatók ki az LMBTQ-csoportok az Új Nemzedék közösségi terekből

Az Új Nemzedék Központ beperelte az Egyenlő Bánásmód Hatóságot azért, hogy továbbra se kelljen a Szegedi LMBT Közösségért Csoport és más LMBTQ-szervezetek programjait befogadnia. Vesztettek.


Újabb – most már bírósági – döntés született a Szegedi LMBT Közösségért Csoportot kitiltó Új Nemzedék Központ (ÚNK) ügyében: immár a Fővárosi Törvényszék mondta ki első fokon, hogy nem tilthatók ki az LMBTQ-csoportok az Új Nemzedék közösségi terekből. Miután több hónapon át tartó jól működő kapcsolat után az állam által EU-s pénzből működtetett Új Nemzedék Központ kitiltotta a szegedi LMBTQ-csoport rendezvényeit az épületből, a csoport az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult. Az EBH megállapította a hátrányos megkülönböztetést, valamint a jogsértő helyzet megszüntetésére és 100 000 Ft bírság megfizetésére kötelezte az ÚNK-t. A Központ ezek után közigazgatási perben támadta meg az EBH döntését.

Csakúgy, mint az EBH által korábban lefolytatott eljárás során, a Központ a perben is elsősorban azt próbálta bizonyítani, hogy az LMBTQ-csoport politikai tevékenységet végzett a szegedi közösségi térben tartott taggyűlésén. Ezt a bíróság nem látta bizonyítottnak, sőt felhívta rá a figyelmet, hogy erre az ÚNK csak utólag, a rendezvény engedélyezését megtagadó döntését követően hivatkozott, azt megelőzően meg sem kísérelte tisztázni a taggyűlések konkrét programját.

A Fővárosi Törvényszék – utalva az alapvető jogok biztosának jelen ügyben hozott állásfoglalására is – elfogadta az EBH azon érvelését is, hogy egy civil szervezettől nem várható el, hogy soha, semmilyen formában ne foglaljon állást politikai-közpolitikai kérdésekben.

A Szegedi LMBT Közösségért Csoport „politikai” tevékenysége abban állt, hogy tüntetést szerveztek az azonos nemű párok házasságának népszerűsítését tiltó ásotthalmi rendelet ellen, meggyőzték az önkormányzatot, hogy a helyi esélyegyenlőségi programban a szexuális és nemi kisebbségek is szerepeljenek, valamint felszólaltak a civil szervezeteket érő támadások ellen.

„Mivel félő, hogy az Új Nemzedék Központ – a hatósági döntések ellenére – továbbra sem engedi be az LMBTQ-csoportokat, ezért a Szegedi LMBT Közösségért Csoport petíciót indított annak érdekében, hogy mielőbb visszajussunk, és megakadályozzuk az Új Nemzedék Központ időhúzását” – nyilatkozta Halászi Krisztina, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport tagja.

A bírósági eljárás során a Szegedi LMBT Közösségért Csoportot a Háttér Társaság képviselte. Az ítélet nem jogerős.

A petíciót itt írhatják alá az ügy támogatói:
https://szabad.ahang.hu/p/uj-nemzedek


Aszexuális workshop volt Szegeden

Szeged, 2018. november 24., szombat

A Magyar Aszexuális Közösség közreműködésével aszexualitásról szóló, interaktív beszélgetésre és élő könyvtárra került sor Szegeden. Az aszexualitás a szexuális irányultság egyik fajtája. A kifejezés azokat a személyeket jelöli, akik ritkán vagy egyáltalán nem éreznek szexuális vonzódást mások iránt. Melléknévi alakja az aszexuális vagy „aszex”. Az aszexualitás a kevésbé ismert szexuális irányultságok közé tartozik, megszámlálhatatlan tévképzet kapcsolódik hozzá, és az aszexuálisok közül is sokan a magukévá tették ezeket a (nagyrészt megvető vagy szánakozó) elképzeléseket. Ezeket is tisztáztuk ezen a workshopon, ezenkívül sor került egy aszexuális bingó nevű játékra is, valamint megtudhattuk, hogy mit jelent a demiromantikus, az alloszexuális vagy az aromantikus.

Az esemény a Magyar Aszexuális Közösség és a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében valósult meg.


Tárgyalást tartott a Fővárosi Törvényszék

Budapest, 2018. október 31., szerda

A Fővárosi Törvényszék 2018. október 31-én tartott tárgyalást a Szegedi LMBT Közösségért Csoportnak az Új Nemzedék közösségi térből való kitiltása ügyében. A tárgyalásra azért került sor, mert az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. (ÚNK) nem fogadta el az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) 2018. június 5-i döntését, és annak bírósági felülvizsgálatát kérte. Csoportunk jogi képviseletét a Háttér Társaság látta el.

Az ÚNK jogi képviselője a politikai semlegesség megőrzésére hivatkozott, állítása szerint a nyitvatartási időn túli programok nem tartoznak az egyenlő bánásmódról szóló törvény hatálya alá. Arra azonban senki nem adott magyarázatot, hogy az ÚNK miért szervezhet beszélgetéssorozatot egy adott politikai párt politikusaival a közösségi terekben; sem arra, hogy nyitvatartási időn belül miért nem szervezhet semmilyen programot a Szegedi LMBT Közösségért Csoport; és arra sem, hogy más LMBTQ-csoportok (akik nem is feltétlenül foglalkoznak érdekvédelemmel) miért nem szervezhetnek eseményeket az Új Nemzedék közösségi terekben sehol az országban. Az EBH jogi képviselője részletesen ismertette a szegedi közösségi tér vezetőjének korábbi tanúvallomását, miszerint a Szegedi LMBT Közösségért Csoport a kezdetektől megfelelt a közösségi tér fenntartását biztosító európai uniós projektnek, és a közösségi térben a csoport által szervezett eseményekre egyetlen egyszer sem volt panasz, ennek ellenére az ÚNK budapesti vezetése telefonon utasította őt arra, hogy ne fogadja be szervezetünk programjait.

A Fővárosi Törvényszék a tárgyaláson nem hozott határozatot, a következő tárgyalás – amelyen a Törvényszék ítéletet is hirdet – 2018. november 21-én 12.30-kor lesz.

Háttér:
Több hónapon át tartó gyümölcsöző együttműködés után 2017. november 24-én közölte az ÚNK a Szegedi LMBT Közösségért Csoporttal, hogy LMBTQ-szervezetek nem szervezhetnek több programot az Új Nemzedék közösségi terekben. Indoklásként a politikai és ideológiai semlegesség megőrzését jelölték meg – csakhogy az ÚNK maga sem felel meg ennek a kritériumnak: a vezetőség az egyik politikai párt tagjaiból áll, valamint „Rólad szól!” címmel ugyanezen párt politikusai tartanak rendszeresen országos beszélgetéssorozatot az ifjúsági terekben. A Szegedi LMBT Közösségért Csoport ezt az ellentmondást felismerve fordult az EBH-hoz, amely 2018. június 5-i határozatában megállapította a hátrányos megkülönböztetést, valamint a jogsértő helyzet megszüntetésére és 100 000 Ft bírság megfizetésére kötelezte az ÚNK-t. Az ÚNK a döntés bírósági felülvizsgálatát kérte.

Korábban itt írtunk a kitiltásról, itt az EBH tárgyalásáról, itt pedig a hatóság döntéséről.


Lélekcseppek – életre kelt LMBTQ-irodalom

Szeged, 2018. október 8., hétfő

2018. június 16-án jelent meg a Szivárványálom könyvek első antológiája, a Lélekcseppek. A kiadó célja az, hogy ismertebbé, elfogadottabbá tegye a hazai LMBTQ irodalmat.

A Lélekcseppek megjelenése és a közelgő előbújás napja (október 11.) alkalmából egy irodalmi estet szerveztünk a Genéziusz Színházzal közösen. Az est első felében a Genéziusz Színház társulata olvasott fel a kötetből, utána pedig alkalom nyílt egy kötetlen beszélgetésre is a Lélekcseppek két szerzőjével, Betty Foresterrel és Sam Wilberryvel, a könyvről, a hazai LMBTQ irodalomról, illetve az írás fontosságáról.

Az irodalmi est a Genéziusz Színház és a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük!


Októberi filmklub: Hedwig és a Mérges Csonk

Szeged, 2018. október 4., csütörtök

Filmklubunk soron következő alkalmán a Hedwig és a Mérges Csonk című filmet vetítettük a Megálló közösségi házban, majd Szabó A. Zsófia (Prizma közösség) transz aktivistával beszélgettünk a transznemű emberek kihívásairól.

Részletes információk a filmről a a PORT.hu oldalon.

A filmklub a Prizma Közösség és a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük!


Részt vettünk a 8. Lakásmeneten

Szeged, 2018. szeptember 29., szombat

A felvonulásra két órától gyülekeztek az emberek, közben alá lehetett írni A Város Mindenkié kilakoltatásellenes petícióját (ITT írhatod alá te is), majd a menet délután négy órakor indult a Zeneakadémia elől, ahol számos személyes történetet hallgathattunk meg, hol együtt szomorkodtunk, hol együtt örültünk az ott jelenlévő aktivistákkal. Végül a Szabadság térre érkeztünk, ahol a Food Not Bombs Budapest ételosztással, a Csaknekedkislány pedig koncerttel várta a résztvevőket. A felvonuláson rengeteg szervezet kimutatta szolidaritását, és ezt öröm volt látni.


Nemcsak a SZIN volt ötven éves idén

Szeged, 2018. augusztus 26., vasárnap

Augusztus végén négy napon keresztül a Szegedi Ifjúsági Napoké volt az újszegedi partfürdő. A SZIN Civil Falujába szokás szerint mi is beköltöztünk, és egy csomó izgalmas játékkal vártuk a fesztiválozókat. A játékok mellett egy játékos házasságkötéssel állhattak ki a jogegyenlőség hívei az LMBTQ-jogok mellett – ezúton is köszönjük, hogy több százan házasodtatok össze a szivárványzászlónk alatt. Mindezeken túl idén rendhagyó módon egy, a sátrunkban elhelyezett installáció szemléltette, hogy a SZIN-nel együtt az LMBTQ-mozgalom is az ötvenedik évében jár (ezt a párhuzamot nem hagyhattuk ki). Az LMBTQ-mozgalom iránt érdeklődők az 1969-es Stonewall-lázadástól napjainkig tekinthették át a globális és a hazai LMBTQ-mozgalom legfontosabb állomásait.

A SZIN-en készült fotóinkat a Facebook-oldalunkon tekinthetitek meg.

A szervezet kitelepülése a Szegedi LMBT Közösségért Csoport és a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány, a Magyar LMBT Szövetség és más hazai LMBTQ-szervezetek támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük nekik!


Részt vettünk a 23. Budapest Pride Felvonuláson

Budapest, 2018. július 8., vasárnap
Forrás: budapestpride.hu


Óriási siker, hogy végre nem a 18 ezer fős ünneplő tömeget, hanem a maroknyi ellentüntetők csoportját kordonozta le a rendőrség. Egy újabb lépés egy szabadabb és biztonságosabb társadalom felé az LMBTQ-emberek számára. A felvonulók legnagyobb örömére menet közben volt lehetőség be- és kicsatlakozni, így olyanok is részt vehettek a felvonuláson – például kisgyerekes családok – akik a teljes távot nem tudták volna lesétálni.

35 nagykövetség biztosította támogatásáról a Budapest Pride Fesztivált, és közülük sokan a fesztiválon is részt vesznek: Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Dánia, Ecuador, az Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Mexikó, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovénia és Új-Zéland nagykövetségei és a British Council.

Több, mint 100 programot sorakoztatott föl az egy hónapos Budapest Pride Fesztivál. A júniust nemzetközileg is Pride-hónapként tartják számon, így a budapesti LMBTQ-fesztivál is június 8. és július 8. között zajlott. A fesztiválhónap rendezvényeit a Budapest Pride mellett közel 50 civil szervezet, informális csoport és magánszemély szervezte meg.

Az egy hónapos fesztivál kilépett Budapest határai közül, és Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Miskolcon és Győrben is rendeztek eseményeket helyi LMBTQ-szervezetek. A Budapest Pride Megosztjuk az erőt című projektjének keretében vidéki LMBTQ-szervezetek képzéseken vehettek részt a fesztivál előtti hónapokban, és ezt a tudásátadást a jövőben is tervezzük közösen folytatni, illetve kibővíteni.

A Budapest Pride teherautója után közös járművel vonult fel a QRTV BaxtaRoam (roma LMBTQ+ közösség) és a Háttér Társaság, őket követték az „Antifasiszták a homofóbia ellen” és a Tilos rádió, a BP, a PFLAG/Támogató szülők csoportja, az MTV Viacom, a CargoBlaster poliamória szekér, és a „Nyitottak vagyunk” kezdeményezés teherautói.

Az alábbi csoportok csatlakoztak a felvonuláshoz: Amnesty International Magyarország; A vegánok; Debrecen Pride; Federacja Znaki Równości (krakkói LMBTQ-szervezet); „Keresztények a melegekért” csoport; Labrisz Leszbikus Egyesület; LGBTK; Magyar Kétfarkú Kutya Párt; Miskolci Mások Egyesület; Magyar Szocialista Párt; Momentum Mozgalom; My rozdice (lengyel szülői csoport); Párbeszéd Magyarországért Párt; Pemel – Pécsi LMBTQ Közösség; PFLAG Los Angeles; Poliamoria Magyarország; PrideCruiters; Puszi, Erzsi; „RÉS” Szociális és Kulturális Alapítvány Női Éjjeli Menedékhely; Szegedi LMBT Közösségért Csoport; Szimpozion Egyesület és a ZöldFront Ifjúsági Mozgalom.


A „Woodstock az Ugaron“ fesztiválon jártunk

Szeged, 2018. július 5., csütörtök

Júliusban – a kecskeméti Cifra LMBTQ Közösség képviselőinek társaságában – két napra mi is kiköltöztünk a Pásztor Anna énekes által szervezett „Woodstock az Ugaron“ nevű fesztiválra. Sok más civil szervezet mellett a Jurtafaluban vártuk az érdeklődő látogatókat, akiknek a különféle ismeretterjesztő társasjátékok és totók mellett lehetőségük volt egy fesztivál végéig tartó, játékos házasságkötést is kipróbálni önkéntes anyakönyvvezetőnk előtt. A házasságkötés szokás szerint népszerű volt: a szivárványzászló alatt kötött házasságokkal a két nap alatt sokan mutatták meg, hogy támogatják Magyarországon az LMBTQ-jogokat és kiállnak amellett, hogy mindenki önazonosan és jogegyenlőségben élhessen.

A szervezet kitelepülése a Szegedi LMBT Közösségért Csoport és a „Woodstock az Ugaron“ fesztivál szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük!


Bekerültek az LMBTQ-emberek az esélyegyenlőségi programba

SAJTÓKÖZLEMÉNY
Szeged, 2018. június 29., péntek


Kiemelt esélyegyenlőségi célcsoporttá váltak az LMBTQ-emberek Szegeden

Szeged az első vidéki város, amely a helyi esélyegyenlőségi program keretében rendeletbe foglalta, hogy intézkedésekkel kell segíteni a szexuális és nemi kisebbségek esélyegyenlőségét. 2016-ban a Tarlós István vezette Budapest járt ezzel az élen – ám a szegedi példa sok szempontból más.


MI IS AZ A HEP?

Helyi esélyegyenlőségi programot (HEP) ötévente kell elfogadniuk az állami vagy EU-s forrásokra pályázó településeknek – vagyis a legtöbb magyar településnek a pályázatokon való elinduláshoz rendelkeznie kell elfogadott HEP-pel. Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény azt is előírja, hogy öt célcsoporttal – a nők, a mélyszegénységben élők, a romák, a fogyatékkal élő személyek, valamint a gyermekek és idősek csoportjával – mindenképpen foglalkoznia kell a HEP-nek. A jogszabály ugyanakkor azt is lehetővé teszi, hogy a helyi viszonyoknak megfelelően a program más célcsoportokra is kitérjen.

LMBTQ ESÉLYEGYENLŐTLENSÉG SZEGEDEN

Szegeden becslések alapján 8-10 ezer ember tartozik a szexuális és nemi kisebbségek valamely csoportjába. A Szegedi LMBT Közösségért Csoport az elmúlt két évben felmérte a hátrányos megkülönböztetés mértékét és a megoldási lehetőségeket az érintettek körében. A felmérés során 321 fő töltött ki kérdőívet, és 209 fővel ültek le egyesével a problémákról beszélgetni a szervezet tagjai. A kérdőíves kutatás szerint a válaszadók 37 %-a tapasztalt hátrányos megkülönböztetést – vélt vagy valós – neme vagy szexuális irányultsága miatt a válaszadást megelőző egy évben, és további 13 %-uk az azt megelőző időszakban. A válaszadók 43 %-a számolt be arról, hogy a válaszadást megelőző egy évben tanúja volt annak, hogy valakit a környezetében hátrányosan megkülönböztettek – vélt vagy valós – a szexuális irányultsága vagy a nemi identitása miatt. További 13 %-uk jelezte, hogy egy korábbi időszakban volt tanúja ilyennek. A kérdőíves felmérés válaszadóinak 73 %-a szerint nagyon fontos, további 18 %-uk szerint fontos, hogy az LMBTQ-emberek megjelenjenek célcsoportként a helyi esélyegyenlőségi programban.

HOGYAN LEHET BEKERÜLNI A HEP-BE?

A szegedi LMBTQ-szervezet tagjainak tapasztalata alapján a hivatalnokok esetleges ellenérzései, lustasága vagy a települési politikai játszmák miatt nem könnyű új célcsoportként bekerülni a HEP-be, de a szegedi példa azt mutatja, hogy egyáltalán nem lehetetlen. A Szegedi LMBT Közösségért Csoport tagjai például azt csinálták, hogy az önkormányzati képviselők jelentős részétől személyes találkozót kértek, eljuttatták nekik a felmérésük eredményeit, és próbálták meggyőzni a képviselőket az ügy fontosságáról. A legtöbb képviselő természetesen válaszra sem méltatta a szervezetet, de azért sikerült leszervezni néhány személyes találkozót, amivel már el lehetett indulni, lehetett egyeztetni az ügyet támogató képviselőkkel. Ugyanígy megkereste a szervezet a Polgármesteri Hivatal illetékes irodáját és az előkészítő bizottság tagjait is.

A személyes találkozókon csaknem minden alkalommal legalább 3-4 fő képviselte a szervezetet, mindenről dokumentáció (jegyzet) készült, amit a csoport a honlapján is folyamatosan megosztott, rendszeresen tájékoztatta a folyamatról a helyi LMBTQ-közösséget. Ezen kívül poszterkampány is indult: a csoporttagok képviselőket, valamint civil és állami szervezetek képviselőit kértek meg, hogy egy poszter aláírásával fejezzék ki nyilvánosan is, hogy támogatják a szegedi LMBTQ-emberek esélyegyenlőségének ügyét. A Szegedi LMBT Közösségért Csoport részt vett a helyi HEP Fórumon is, és írásban is elküldte észrevételeit az illetékes irodának a HEP tervezetével kapcsolatban.

Nehézség volt, hogy a HEP-ért felelős bizottság elnöke (Joób Márton, MSZP) nem igazán akart szóba állni a szervezetünkkel, erről részletes interjút közölt tagjainkkal a Szegedi Csípős. További nehézség volt, hogy az érdekérvényesítési folyamat közben kitiltották a csoportunkat az állami Új Nemzedék Központ közösségi tereiből azzal a „váddal”, hogy a szervezet politizál, vagy legalábbis politikailag nem semleges. (Azóta az Egyenlő Bánásmód Hatóság kimondta, hogy az érdekérvényesítéssel foglalkozó civilek kitiltása az állami ifjúsági terekből jogsértő volt.)

SZEGED VÁROS VÁLLALÁSAI

Szeged város 2018. júniusi közgyűlése elfogadta a város új, ötéves esélyegyenlőségi programját, amely négy intézkedéssel kívánja segíteni a szexuális és nemi kisebbségekhez tartozó szegediek helyzetét. Érdekesség, hogy az esélyegyenlőségi program LMBTQ-emberekre vonatkozó részét közgyűlési felszólalásában még Tóth Péter, a város egyetlen jobbikos képviselője is megdicsérte: szerinte örvendetes, hogy „sikerült lefejteni a propagandát” az anyagról.

A dokumentumban szereplő négy intézkedés címszavakban:

SZEXUÁLIS ÉS NEMI KISEBBSÉGEK HELYZETE, ESÉLYEGYENLŐSÉGE
1. sz. intézkedési terv: A www.szegedvaros.hu honlapon ügyfél-elégedettség mérés bevezetése
2. sz. intézkedési terv: Az esélyegyenlőségi célcsoportokba tartozók speciális és összetett szükségleteivel, problémáival kapcsolatos érzékenyítés megvalósítása a célcsoportokba tartozókkal foglalkozó szakemberek számára

A MÉLYSZEGÉNYSÉGBEN ÉLŐK, ROMÁK, A GYERMEKEK, AZ IDŐSEK, A NŐK, A FOGYATÉKKAL ÉLŐK, A SZENVEDÉLYBETEGEK (KÁBÍTÓSZER ÉS ALKOHOL FÜGGŐSÉGBEN SZENVEDŐK) ÉS A SZEXUÁLIS ÉS NEMI KISEBBSÉGEK HELYZETE, ESÉLYEGYENLŐSÉGE
1. sz. intézkedési terv: Az egyenlő bánásmód követelményének érvényesítése Szeged MJV Önkormányzata által fenntartott intézményekben, az önkormányzat által ellenőrzött szolgáltatások körében
2. sz. intézkedési terv: Az esélyegyenlőségi célcsoportok civil önszerveződéseinek segítése az önkormányzati tulajdonú közösségi terek árszabásának felülvizsgálatával


A teljes szegedi HEP-et itt lehet letölteni. Az LMBTQ-emberekre a helyzetelemzés 102. oldala, és az intézkedési terv 135–138. oldalai vonatkoznak.


Én, Miss Mandarin – könyvbemutató Szegeden

Szeged, 2018. június 15., péntek

Jobboldali értékrendű, katonatiszti családba született. Színésznek készült, de jogász lett, majd ruhatervező butikos. Mindeközben a transzvesztita fellépései juttatták el Karinthy Márton és Bozsik Yvette révén a Karinthy és a Katona József Színházba. Két mondatba talán így zsúfolható bele Miss Mandarin, azaz dr. Tölgyesy Zoltán élettörténete, akinek önéletrajzi írása a Kossuth Kiadó jóvoltából jelent meg. Dr. Tölgyesy Zoltánnal Takács Mária filmrendező beszélgetett a Somogyi-könyvtárban: önéletrajzi könyvének felolvasott részletei illusztrálták izgalmas élettörténetét, melyből nagyon sok minden kiderült egy a szocializmusban élő polgári családról, az „Átkos” meleg szórakozóhelyeinek világáról, valamint egy meleg ember személyes küzdelmeiről.

Az esemény a Pride-hónap keretében, Civil Művek Közművelődési Egyesület és a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány és a Szivárvány Misszió Alapítvány támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük!


Részt vettünk a második szegedi HEP Fórumon

Szeged, 2018. június 12., kedd

A Polgármesteri Hivatal Sajtótermében került megrendezésre a HEP Fórum második ülése (az első május 29-én volt), amelyre ‐ az elsőhöz hasonlóan ‐ szervezetünket is meghívták. A fórum célja az volt, hogy a városvezetés az érintett civil szervezeteknek bemutassa és velük megvitassa Szeged következő öt éves helyi esélyegyenlőségi programjának (HEP) tervezetét. Az eseményen a Polgármesteri Hivatal illetékes irodájának (Humán Közszolgáltatási Iroda) munkatársai a HEP helyzetelemzési részét mutatták be (az előző alkalommal már bemutatták az intézkedési tervet), ezek között az LMBTQ-emberekre vonatkozó részt is, amely szerencsére nagyrészt a mi javaslatainknak megfelelően készült el.

Habár a HEP Fórum előző ülésén a Polgármesteri Hivatal még egyetlen intézkedést sem tervezett az LMBTQ-emberek esélyegyenlőségének javítására, mostanra megfogadták a tanácsainkat, és négy LMBTQ-célcsoportra vonatkozó intézkedést vettek fel a HEP-be. Ezek a következők:

SZEXUÁLIS ÉS NEMI KISEBBSÉGEK HELYZETE, ESÉLYEGYENLŐSÉGE

1. sz. intézkedési terv:
A www.szegedvaros.hu honlapon ügyfél-elégedettség mérés bevezetése

2. sz. intézkedési terv:
Az esélyegyenlőségi célcsoportokba tartozók speciális és összetett szükségleteivel, problémáival kapcsolatos érzékenyítés megvalósítása a célcsoportokba tartozókkal foglalkozó szakemberek számára

A MÉLYSZEGÉNYSÉGBEN ÉLŐK, ROMÁK, A GYERMEKEK, AZ IDŐSEK, A NŐK, A FOGYATÉKKAL ÉLŐK, A SZENVEDÉLYBETEGEK (KÁBÍTÓSZER ÉS ALKOHOL FÜGGŐSÉGBEN SZENVEDŐK) ÉS A SZEXUÁLIS ÉS NEMI KISEBBSÉGEK HELYZETE, ESÉLYEGYENLŐSÉGE

1. sz. intézkedési terv:
Az egyenlő bánásmód követelményének érvényesítése Szeged MJV Önkormányzata által fenntartott intézményekben, az önkormányzat által ellenőrzött szolgáltatások körében

2. sz. intézkedési terv:
Az esélyegyenlőségi célcsoportok civil önszerveződéseinek segítése az önkormányzati tulajdonú közösségi terek árszabásának felülvizsgálatával

A HEP teljes tervezetét itt lehet letölteni. Az LMBTQ-emberekre a helyzetelemzés 102. oldala, és az intézkedési terv 135‐138. oldalai vonatkoznak.

A szervezetünk támogatta a HEP tervezetét, annak végrehajtásában szerepet kíván vállalni, és ezt aláírásunkkal is megerősítettük.


EBH: Nem tilthatók ki az LMBTQ-szervezetek az Új Nemzedékből

SAJTÓKÖZLEMÉNY
Szeged, 2018. június 11., hétfő


Egyenlő Bánásmód Hatóság:
Nem tilthatók ki az LMBTQ-szervezetek
az Új Nemzedékből


Még 2017 novemberében tiltotta ki az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. (ÚNK) az LMBTQ-szervezeteket a magyar állam által alapított, EU-s pénzből működtetett közösségi tereiből. A döntés elsősorban a Szegedi LMBT Közösségért Csoportot érintette kedvezőtlenül, a szervezet ugyanis ekkor már több hónapja az Új Nemzedékben szervezte a közösségi programjait. A szegedi civil szervezet februárban indított eljárást az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) előtt, amely most kimondta, hogy az ÚNK ezzel a döntésével hátrányosan megkülönböztette a szegedi LMBTQ-szervezetet, és eltiltotta az ÚNK-ot a további jogsértéstől.


Félévnyi gyümölcsöző együttműködés után 2017. november 24-én közölte az ÚNK a Szegedi LMBT Közösségért Csoporttal, hogy LMBTQ-szervezetek nem szervezhetnek több programot az Új Nemzedék közösségi terekben. A meglepő döntést a budapesti vezetőség hozta annak ellenére, hogy ezt megelőzően az ÚNK szegedi intézménye kimondottan jó kapcsolatot ápolt a helyi LMBTQ-csoporttal: 2017 áprilisában a szegedi Új Nemzedék is kihelyezte a „Biztonságos tér” matricát, ezt követően a szervezet rendszeresen itt tartotta a közösségfejlesztő programjait, amelyeknek politikai töltete nem volt.

A kitiltás indokaként az ÚNK a politikai és ideológiai semlegesség megőrzését jelölte meg, szerintük az LMBTQ-szervezetekről ez nem mondható el – csakhogy a valóságban az ÚNK maga sem felel meg ennek a kritériumnak: a vezetőség a Fidesz tagjaiból áll, valamint „Rólad szól!” címmel ugyanezen párt politikusai tartanak rendszeresen országos beszélgetéssorozatot az ifjúsági terekben. A Szegedi LMBT Közösségért Csoport ezt az ellentmondást felismerve fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz februárban, miután – más LMBTQ-szervezetekkel karöltve – több hónapon át próbálták válaszra (és jobb belátásra) bírni az ÚNK-ot, ám kérdéseikre csupán egy rövid elutasító választ kaptak.

Az EU adófizetőinek pénzét nem túl hatékonyan elköltő ÚNK-ot májusban egy tárgyalás keretében hallgatta meg a hatóság, amelyen az ÚNK ügyvédje egyezséget ajánlott a szegedi LMBTQ-szervezetnek. Ez az egyezségi ajánlat lehetővé tette volna az ÚNK-nak, hogy bizonyos, szubjektív módon meghatározott esetekben (pl. ha nem bizonyíthatóan „politika- és ideológiamentes” egy esemény) a közösségi terek használatát ismét ne engedélyezze. Tekintve, hogy eme egyezségi ajánlat alapján semmi sem garantálta volna, hogy ne kerüljön sor egy újabb kitiltásra, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport ezt az ajánlatot elutasította.

Ezt követően az ÚNK ügyvédje belengetett egy homályos, „üres” egyezségi ajánlatot, amit a későbbiekben a felek közösen tölthetnének fel tartalommal, ám ehhez a kitiltottaknak külön le kellene ülniük az ÚNK vezetőivel Budapesten, illetve a szegedi csoportnak részletes programtervet kellene benyújtania feléjük. A szervezet ezt az egyezségi ajánlatot sem fogadta el, mert ez az eljárás – más civil szervezetekhez képest – igazságtalan és aránytalan lett volna velük szemben, megítélésük szerint ismét nem teljesült volna az egyenlő bánásmód követelménye.

Az EBH június 5-én kelt határozatában megállapította, hogy az ÚNK megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és a Szegedi LMBT Közösségért Csoporttal szemben a tagok szexuális irányultsága és politikai véleménye miatt közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósított meg. A hatóság megtiltotta az ÚNK-nak a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását, és 100 000 Ft bírság, valamint 17 275 Ft eljárási költség megfizetésére kötelezte.

A kitiltás kapcsán korábbi sajtóközleményünket itt olvashatjátok.


Nagy Sándor alpolgármesterrel találkoztunk

Szeged, 2018. június 11., hétfő

Szervezetünk tagjai Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesterrel, a 16. egyéni választókerület (Felsőváros I.) képviselőjével találkoztak. A találkozó témája a 2018. június 22-i közgyűlésen elfogadandó, új öt éves helyi esélyegyenlőségi program (HEP) volt. A találkozót Nagy Sándor kezdeményezte, és azon Novkov Veszelinka, a Polgármesteri Hivatal HEP-ért felelős irodájának (Humán Közszolgáltatási Iroda) vezetője is részt vett.A találkozót Nagy Sándor kezdeményezte, és csak megerősítést szeretett volna kapni tőlünk, hogy elégedettek vagyunk-e a HEP-tervezet jelenlegi állapotával. Kérdésünkre elmondta, hogy már nem terveznek sem hozzáadni, sem elvenni annak tartalmából. A héten fogják kiküldeni a véglegesnek szánt tervezetet a közgyűlés tagjainak, akik várhatóan elfogadják azt a június 22-i közgyűlésen. Az alpolgármester elmondta, hogy szoros együttműködést remélnek a helyi LBMTQ-közösséggel. Az operatív munka majd szeptemberben kezdődne a nyári szabadságolásokat követően. Új célcsoportként szeretnék jobban megismerni a közösségünket. A korábbi öt célcsoporttal egyenlő jogokkal ruháztak fel minket: lesz lehetőségünk arra, hogy kontrolláljuk a folyamatokat, hogy visszajelzéseket adjunk, ha nem teljesülnének az önkormányzati vállalások. Érzékenyítő programok elindításában is segítenék a közösséget, ha tudunk olyan kompetens személyt felmutatni, aki képes a programot szakmailag és helyi szinten koordinálni.

Nagy Sándorral korábban 2017. október 9-én és 2018. május 28-án találkoztunk a helyi esélyegyenlőségi program kapcsán, ezekről a találkozókról itt és itt írtunk.


Inkluzív ökomenikus keresztény alkalom Szegeden

Szeged, 2018. június 9., szombat

Egy kisebb csoport gyűlt össze a Grand Caféban arra a keresztény alkalomra, amelyet a Keresztények a melegekért csoport szervezett Szegeden. Az összejövetel mindenki számára nyitott, teljesen befogadó volt: bárki részt vehetett felekezeti hovatartozástól, világnézettől függetlenül. A résztvevők többségét a keresztény hit és az LMBTQ-identitás összeegyeztethetősége, valamint Jézus tanítása érdekelte, amiről Cserháti Sándor lelkész lelkesen és hosszasan mesélt, és előkerültek a személyes történetei, találkozásai is az LMBTQ-mozgalommal. Szerintünk a szegedi Pride-hónap gyöngyszeme volt ez az esemény, amelyről minden résztvevő igazi lelki táplálékkal térhetett haza. Ezúton is köszönjük Cserháti Sándornak a felszabadító gondolatokat.

Az esemény a Keresztények a melegekért csoport és a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány és a Szivárvány Misszió Alapítvány támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük!


Júniusi filmlub: Egy fantasztikus nő

Szeged, 2018. június 6., szerda

Filmklubunk soron következő alkalmán az Egy fantasztikus nő című, filmet vetítette a Belvárosi Mozi, majd csoportunk egyik tagjának vezetésével beszélgettünk a filmről.

Részletes információk a filmről a PORT.hu oldalon.

A filmklub a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány és a Szivárvány Misszió Alapítvány támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük!


Részt vettünk a szegedi HEP Fórumon

Szeged, 2018. május 29., kedd

A Városháza Sajtótermében került megrendezésre a HEP Fórum, amelynek célja az volt, hogy a városvezetés az érintett civil szervezeteknek bemutassa és velük megvitassa Szeged következő öt éves helyi esélyegyenlőségi programjának tervezetét. A fórumra szervezetünket is meghívták – bár néhány nappal később arról tájékoztattak minket a Polgármesteri Hivatal munkatársai, hogy a HEP Fórum Szervezeti és Működési Szabályzata szerint nem is vagyunk a HEP Fórum tagjai. A HEP Fórum SzMSz-ét ezidáig nem találtuk, illetve kérdésünkre, hogy miért nem vagyunk tagok, egyelőre nem kaptunk választ a hivatal illetékes irodájától (Humán Közszolgáltatási Iroda). Ha megérkezik a válasz, frissítjük a cikket.

A fórumon az illetékes iroda munkatársai a HEP intézkedési terveit mutatták be, ezek között – a korábbi javaslataink ellenére – sajnos egy olyan sem szerepel, amely a szexuális és nemi kisebbségek esélyegyenlőségét segítené.

Szervezetünk mindössze egy nappal a HEP Fórum előtt kapta meg a HEP tervezetének azt a részét, amelyet a helyzetelemzésbe tervez betenni az önkormányzat a szexuális és nemi kisebbségekkel kapcsolatban, így nem volt elegendő ideje a csoportnak azt széleskörűen véleményezni. A HEP intézkedési terveit nem küldte meg részünkre az iroda, így azt más civil szervezetektől kellett elkérnünk. (A rendelkezésünkre álló teljes szövegtervet itt tudjátok elolvasni.) A szűkös időkeretek miatt észrevételeinket írásban küldtük el a Humán Közszolgáltatási Irodának. Észrevételeinket és az azokra érkezett viszontválaszokat itt olvashatjátok.


Nagy Sándor alpolgármesterrel találkoztunk

Szeged, 2018. május 28., hétfő

Szervezetünk tagjai Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesterrel, a 16. egyéni választókerület (Felsőváros I.) képviselőjével találkoztak. A találkozó témája a 2018. június 22-i közgyűlésen elfogadandó, új öt éves helyi esélyegyenlőségi program (HEP) volt. A találkozót Nagy Sándor kezdeményezte, és azon Novkov Veszelinka, a Polgármesteri Hivatal HEP-ért felelős irodájának (Humán Közszolgáltatási Iroda) vezetője is részt vett. Nagy Sándor lényegében azt kérte a szervezettől, hogy bármi is legyen a HEP-ben a szexuális és nemi kisebbségekről (a tervezetet ekkor még nem kaptuk meg az irodától, így nem volt módunk elolvasni), fogadjuk el, és ne generáljon a csoportunk konfliktusos helyzetet az esetleges kritikus észrevételeivel. A találkozón kértük, hogy küldjék el a szervezetünknek a HEP tervezetét, hogy a csoport tagjai elolvashassák, és észrevételeket tehessenek. Kérdésünkre Novkov Veszelinka elmondta, hogy szóban a másnap esedékes HEP Fórumon, írásban legkésőbb a hét végéig tehetünk észrevételeket a tervezettel kapcsolatban. A tervezetet a találkozó napján kaptuk meg e-mailben.

Nagy Sándorral korábban 2017. október 9-én találkoztunk a helyi esélyegyenlőségi program kapcsán, arról itt írtunk.


Tárgyalást tartott az Egyenlő Bánásmód Hatóság

Szeged, 2018. május 24., csütörtök

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság május 24-én tartott tárgyalást a Szegedi LMBT Közösségért Csoportnak az Új Nemzedék közösségi térből való kitiltása ügyében. A tárgyalásra Szeged MJV Polgármesteri Hivatalának tanácskozó termében került sor.

Háttér:
Több hónapon át tartó gyümölcsöző együttműködés után 2017. november 24-én közölte az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. (ÚNK) a Szegedi LMBT Közösségért Csoporttal, hogy LMBTQ-szervezetek nem szervezhetnek több programot az Új Nemzedék közösségi terekben. Indoklásként a politikai és ideológiai semlegesség megőrzését jelölték meg – csakhogy az Új Nemzedék maga sem felel meg ennek a kritériumnak: a vezetőség az egyik politikai párt tagjaiból áll, valamint „Rólad szól!” címmel ugyanezen politikai párt politikusai tartanak rendszeresen országos beszélgetéssorozatot az ifjúsági terekben. A Szegedi LMBT Közösségért Csoport ezt az ellentmondást felismerve fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz februárban. Korábban itt írtunk az esetről.

A tárgyaláson tanúként hallgatták meg az ÚNK szegedi egységének vezetőjét, majd az ÚNK jogi képviselője változatlan tartalommal fenntartotta egyezségi ajánlatát, amelyet a szervezetünk korábban már írásban elutasított. Ez az egyezségi ajánlat lehetővé tette volna az ÚNK-nak, hogy bizonyos, szubjektív módon meghatározott esetekben (pl. ha nem bizonyíthatóan „politika- és ideológiamentes” egy esemény) a közösségi terek használatát ismét ne engedélyezze. Szervezetünk ezt az egyezségi ajánlatot ismét elutasította.

Ezt követően az ÚNK ügyvédje belengetett egy homályos, „üres” egyezségi ajánlatot, amit elvileg a későbbiekben közösen töltenénk fel tartalommal, és ehhez külön le kellene ülni az ÚNK vezetőivel Budapesten, illetve részletes programtervet kellene benyújtanunk az ÚNK-nak. A szervezetünk ezt az egyezségi ajánlatot sem fogadta el, mert ez az eljárás – más civil szervezetekhez képest – igazságtalan és aránytalan lenne velünk szemben, nem teljesülne az egyenlő bánásmód elve.

A Szegedi LMBT Közösségért Csoport jelezte a tárgyaláson, hogy egyetlen egyezséget tud elfogadni: hogy az ÚNK (mint államilag fenntartott intézmény) ugyanúgy kezelje az LMBTQ-szervezeteket, mint bármely más civil szervezetet. Az ÚNK ezt az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt folyó eljárásban sem vállalta, így nem jött létre egyezség. A hatóság nem hozott döntést a tárgyaláson.


Élő könyvtár – találkozás az előítéleteinkkel

Szeged, 2018. április 28., szombat

Az élő könyvek olyan emberek, akik testi, lelki, vallási, szexuális vagy bármely egyéb tulajdonságaik miatt előítéletek, diszkrimináció áldozatai a magyar társadalomban. A Szivárvány-hét keretében az olvasóknak lehetőségük volt kikölcsönözni bármely könyvünket, hogy a személyes beszélgetések során jobban megismerjék egymást, lebontva ezzel az előítéletek által épített falakat.

Könyvtárunk az alábbi könyvekből állt:
alkohol- és gyógyszerfüggő
biszexuális
gyógyult anorexiás
hajléktalanságból kikerült férfi
leszbikus pár
meleg
mozgássérült
poliamor
vak zongoratanár

Az esemény a Szivárvány-hét keretében, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a BP BSC Kft. és a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük!


LMBTQ és keresztény identitás – könyvbemutató

Szeged, 2018. április 28., szombat

A Szimpozion Egyesület a saját, nemrég megjelent interjúkötete („És leszálltak a vízbe mind a ketten”) kapcsán szervezett beszélgetést a Szivárvány-héten, a szegedi Tanulmányi és Információs Központban. A beszélgetést Virág Zsolt, a Szimpozion Egyesület vezetője moderálta. Hittel, egyházzal, LMBTQ-léttel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a közönséggel Modolo Ákos Marco, a könyv egyik szerkesztője, valamint Handley Zsófia, a „Keresztények a melegekért” csoport egyik tagja.

2016 decemberében ért véget a Szimpozion Egyesület LMBTQ-Keresztény Párbeszéd Műhely elnevezésű projektje, amelynek záró kiadványa az „És leszálltak a vízbe mind a ketten” című kötet. A zárt körben terjesztett könyv többek között 7 mélyinterjút tartalmaz hívő LMBTQ-emberekkel és a „Keresztények a melegekért” csoport tagjaival.

Az esemény a Szivárvány-hét keretében, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport és a Szimpozion Egyesület szervezésében, a BP BSC Kft. és a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük!


Többen, együtt, etikusan – a többszerelműségről

Szeged, 2018. április 27., péntek

Mi a poliamoria (többszerelműség)? Divathullám, mozgalom, kötődészavar, a szabadság megélése vagy a társadalmi normák elleni kritika? Hol helyezkedik el az emberi kapcsolati formák rendszerében? Lehet-e több embert szeretni egyszerre, miért és hogyan? Mi a helyzet a féltékenységgel? Milyen etikai kérdések vetődnek fel? Honnan az idő, energia? Hogyan telnek a többszerelmű mindennapok? – többek között ezekre a kérdésekre kaphattunk válaszokat a Grand Caféban a Poliamoria Magyarország meghívott tagjaival: D.-Balogh Andreával (emberi jogi aktivista), Szabady Helgával (mediátor és life coach, szabadyhelga.hu) és Vitrai Sárával (szabadúszó író és blogger, thegenderspotsv.com). A feltett kérdések alapján izgalmas beszélgetés bontakozott ki. A poliamoriáról többet is megtudhatsz a Poliamoria Magyarország weboldalán: www.poliamoriamagyarorszag.hu

Az esemény a Szivárvány-hét keretében, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a BP BSC Kft. és a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük!


Prizma – a legsokszínűbb szegedi koncert

Szeged, 2018. április 24., kedd

Az érdeklődők Oláh Maja (ének), Pejin Andrea (ének), Szilágyi Kristóf (szintetizátor), valamint Jazz-I, azaz Rébék-Nagy Dávid és Palázsy Miki koncertjét hallhatták a „Biztonságos tér” kampányhoz is csatlakozó Hungi Vigadóban. Mivel az esemény a Szivárvány-hét egyik programja volt, így természetesen a koncert minden szempontból a sokszínűség jegyében telt: a Super Mario zenéjétől, a jazzen, reggae-n, popon keresztül a szerb, magyar és cigány nyelven előadott csodákig minden volt, a közönség nagy örömére.

Az esemény a Szivárvány-hét keretében, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a BP BSC Kft. és a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük!


Elkezdődött a Szivárvány-hét Szegeden

Szeged, 2018. április 23., hétfő

A Szivárvány-hét alkalmából sajtótájékoztatót tartott a Szegedi LMBT Közösségért Csoport, melyen szó esett a „Biztonságos tér” kampányról, az Új Nemzedékről és a helyi esélyegyenlőségi programról is. A sajtótájékoztatóra a szegedi városháza előtt került sor, Tronicsek Viktória beszédébe itt olvashattok bele.

A „Biztonságos tér” kampányhoz idén 31 hely csatlakozott, melyek listája folyamatosan elérhető honlapunkon.

A sajtóeseményről a fotókat megnézheted Facebook-oldalunkon.

A Szivárvány-hét programjai:

Filmklub: Gyűlölt másság (filmvetítés)
A Szivárvány-hét keretében a Gyűlölt másság című filmet vetítjük le. A vetítés után csoportunk egyik tagjának vezetésével beszélgetünk a filmről. Alkoholos ital kivételével innivaló és nassolnivaló szabadon behozható.

Időpont: 2018. április 23. (hétfő) 18.00–21.00
Helyszín: D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpont, Ötlet terem – Dózsa u. 2., alagsor

Prizma (koncert)
Oláh Maja (ének), Pejin Andrea (ének), Szilágyi Kristóf (szintetizátor), valamint Jazz-I, azaz Rébék-Nagy Dávid és Palázsy Miki koncertje a sokszínűség jegyében – egy kis meglepetéssel. ;)

Időpont: 2018. április 24. (kedd) 18.30–20.30
Helyszín: Hungi Vigadó – Dózsa u. 3.

EJHA – Emberi jogok, demokrácia, részvétel a nevelésben (műhelybeszélgetés)
Az „EJHA – emberi jogi nevelők hálózata” műhelybeszélgetést tart az emberi jogi nevelés területén aktív vagy az iránt érdeklődők (pedagógusok, képzők, ifjúságsegítők, aktivisták, kutatók, diákok, civil szervezetek képviselői) számára. Előzetes regisztráció szükséges (itt).

Időpont: 2018. április 26. (csütörtök) 17.00–19.00
Helyszín: SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet – Szilléri sgt. 12.

Többen, együtt, etikusan – Beszélgetés a többszerelműségről
Mi a poliamoria (többszerelműség)? Divathullám, mozgalom, kötődészavar, a szabadság megélése vagy a társadalmi normák elleni kritika? Hol helyezkedik el az emberi kapcsolati formák rendszerében? Lehet-e több embert szeretni egyszerre, miért és hogyan? Mi a helyzet a féltékenységgel? Milyen etikai kérdések vetődnek fel? Honnan az idő, energia? Hogyan telnek a többszerelmű mindennapok? Ha nem vagy biztos, de szeretnéd tudni, ha olvastál valamit, de nem volt világos, ha kérdéseid vannak, és válaszokra vágysz – gyere el és a témát felvezető előadás után beszélgessünk együtt a Poliamoria Magyarország meghívott tagjaival: D.-Balogh Andreával (emberi jogi aktivista), Szabady Helgával (mediátor és life coach) és Vitrai Sárával (szabadúszó író és blogger).

Időpont: 2018. április 27. (péntek) 17.00–19.00
Helyszín: Grand Café Mozi és Kávézó, moziterem – Deák Ferenc u. 18., II. em.

LMBTQ és keresztény identitás (kötetbemutató beszélgetés)
Miért fontos az LMBTQ-keresztény párbeszéd? Hogyan lehet valaki LMBTQ-emberként egy ezt elítélő egyház tagja? Milyen megélni a kettős identitást? Beszélgetőpartnereink: Virág Zsolt, a Szimpozion Egyesület vezetője és Modolo Ákos Marco, az interjúkötet egyik szerkesztője.

Időpont: 2018. április 28. (szombat) 15.00–16.30
Helyszín: SZTE TIK, kiállítási tér (a főbejárattól balra) – Ady tér 10., fsz.

Élő könyvtár
Az élő könyvtár ugyanúgy működik, mint egy hagyományos könyvtár, azzal a különbséggel, hogy a könyvek valódi emberek, az olvasás pedig egy 15-20 perces beszélgetés. Könyveink: alkohol- és gyógyszerfüggő, biszexuális, gyógyult anorexiás, hajléktalanságból kikerült férfi, leszbikus pár, meleg, mozgássérült, poliamor, vak zenetanár. A könyvek listája folyamatosan bővül.

Időpont: 2018. április 28. (szombat) 17.00–19.00
Helyszín: SZTE TIK, kiállítási tér (a főbejárattól balra) – Ady tér 10., fsz.

Szivárvány-party (buli)
LMBTQ-barát buli – ünnepeljük közösen, hogy sokfélék vagyunk! Belépő: éjfélig 500 Ft, éjfél után 1000 Ft.

Időpont: 2018. április 28. (szombat) 22.00–04.00
Helyszín: Sakáltanya – Pulz u. 23.


Áprilisi filmlub: Gyűlölt másság

Szeged, 2018. április 23., hétfő

Filmklubunk soron következő alkalmán a Gyűlölt másság című filmet vetítettük, majd csoportunk egyik tagjának vezetésével beszélgettünk a filmről.

Részletes információk a filmről a PORT.hu oldalon.

A filmklub a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük!


A szegedi Deákban tartottunk érzékenyítő órát

Szeged, 2018. március 27., kedd

A Deák Olimpia keretében 90 perces érzékenyítő foglalkozást tartottunk, amelyre előzetesen, önként jelentkezhettek a tanulók. Változatos és interaktív feladatok segítségével dolgoztuk fel az LMBTQ-emberek társadalmi helyzetével kapcsolatos kérdéseket, a csoport végig igen aktív és együttműködő volt. Természetesen továbbra is folyamatosan várjuk a pedagógusok meghívását. Elérhetőségeink osztályfőnököknek, etikatanároknak, iskoláknak: +36 30 797-8019; info@szegedilmbt.hu


Megosztott erő – Pride-tréning Szegeden is

Szeged, 2018. március 25., vasárnap

2018-ban a Pride Hónap alkalmából egy olyan közösségi fesztivált tervezünk, ami nem csak idejében lesz nagyobb volumenű, hanem Budapest határai közül is kilép. Szeretnénk együtt megmutatni, hogy bárhol is éljünk az országban, itt vagyunk, bátrak vagyunk, és nem vagyunk egyedül!

A „Megosztjuk az erőt” projekten belül a Budapest Pride négy szervezője tartott képzést a szegedi Green Fusionban az érdeklődőknek a programszervezés gyakorlati tudnivalóiról, felvonulásszervezésről, önkéntestoborzásról, forrásteremtésről és az ezekhez tartozó kommunikációról.

A képzés az Állampolgári Részvétel Hete keretében, a Budapest Pride és a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében valósult meg.


Húsz nappal a választások előtt

Szeged, 2018. március 19., hétfő

A Grand Caféban megtartott eseményen Krekó Péter, Papp Réka Kinga és Elek István latolgatta a választási kampányt és annak lehetséges kimeneteleit. A panelbeszélgetést követően, Szentistványi István moderálásával és a közönség bevonásával zajlott tovább az esemény.

Ez volt az est programja:
18.00–18.10 Köszöntő, Szentistványi István (AKUT Egyesület)
18.10–18.20 Nyitó előadás, Krekó Péter (Political Capital)
18.20–19.20 Panelbeszélgetés: Elek István (újságíró, kritikus, közíró), Papp Réka Kinga (újságíró, előadó, civil aktivista), Krekó Péter (politológus, szociálpszichológus, a Political Capital igazgatója)
19.20–20.00 Közös beszélgetés a közönség részvételével

Az esemény a Szegedi Civil Activity, azaz az AKUT Egyesület, a Grand Café, a MASZK Egyesület és a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében valósult meg.


Szegedi Civil Activity: Mit hoz az ünnep?

Szeged, 2018. március 14., szerda

Szegedi civil szervezetek összefogásában indítottunk programsorozatot az állampolgári tudatosság jegyében. A nemzeti ünnep előestéjén szolidaritást vállaltunk a diákokkal, és transzparenskészítő workshopot tartottunk. Vendégeink voltak: Mihalik Edvin (Momentum), Kiri Hunor (Magyar Kétfarkú Kutyapárt), Tarnay Kristóf (Független Diákparlament), Balog József (Oktatói Hálózat). A workshopon elkészülő transzparensek a Közös megemlékezés és tüntetés a jövőnkért #március15-én! eseményen vállaltak a véleménynyilvánításban oroszlánrészt.

Az esemény a Szegedi Civil Activity, azaz az AKUT Egyesület, a Grand Café, a MASZK Egyesület és a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében valósult meg.


Februári filmklub: A dán lány

Szeged, 2018. február 24., szombat

Filmklubunk soron következő alkalmán A dán lány című filmet vetítettük, majd csoportunk egyik tagjának vezetésével beszélgettünk a filmről.

Részletes információk a filmről a PORT.hu oldalon.

A filmklub a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük!


Leszbikus nők a feminista mozgalomban

Szeged, 2018. február 21., szerda

Kik voltak azok a leszbikus nők, akik részt vettek a feminista megmozdulásokban, és nekik milyen szerepük volt? Hogyan alakult a feminizmus története során az LMBTQ+ emberekhez és témákhoz való viszonyulás? Hogyan jutottunk el az együttműködéstől – az ignoráláson és marginalizáláson át – az ellenségképzésig és az ezzel kapcsolatos vitákhoz? Ezekre a kérdésekre adott kimerítő választ Antoni Rita előadása.

Ha nem tudtál ott lenni, ITT visszanézheted az előadást!

Az előadás az LMBT Történeti Hónap keretében, a Nőkért Egyesület és a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében valósult meg.


Elküldtük kérdéseinket a képviselőjelölteknek

Szeged, 2018. február 16., péntek

A közelgő képviselő-választás kapcsán megkerestük kérdéseinkkel a Szegeden induló jelölteket, hogy – a pártprogramokon túlmenően – még több konkrét információt szerezzünk arról, hogy a Csongrád megye 1-es és 2-es választókerületében induló jelöltek a minket, LMBTQ-embereket foglalkoztató kérdésekben milyen álláspontot képviselnek. A kérdéseinket itt közzétesszük, és 2018. március 8. után természetesen a beérkezett válaszokat is. Íme a kérdések:

KÉRDŐÍV
A 2018-AS ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOKON INDULÓ
SZEGEDI KÉPVISELŐJELÖLTEK
LMBTQ-ÜGYEKBEN KÉPVISELT ÁLLÁSPONTJÁRÓL


A választók minél teljesebb körű tájékoztatása érdekében kérjük, töltsék ki az alábbi kérdőívet. Ha valamelyik kérdésben nincs álláspontjuk, kérjük, ezt is jelezzék. A kérdések többségére elegendő igennel (I) vagy nemmel (N) válaszolni, de ha szükségesnek tartják, válaszukat részletesebben is kifejthetik (E – egyéb). A kérdőíveket elektronikus formában kitöltve az info@szegedilmbt.hu címen 2018. március 8-ig várjuk.

1. Bevezetés
Kérjük, néhány rövid mondatban foglalják össze, hogy képviselőjelöltként mit ajánlanak a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer választók számára.

2. Jogalkotási kérdések
Ön szerint…
2.1. kell-e büntetőjogi eszközökkel üldözni az azonos neműek közti, beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.2. azonos beleegyezési korhatárt kell-e előírni az azonos és különneműek közti szexuális kapcsolatra? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.3. engedélyezni kell-e az LMBTQ-szervezetek működését? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.4. engedélyezni kell-e az LMBTQ-emberek jogainak védelmében szervezett rendezvényeket (pl. felvonulásokat)? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.5. tiltani kell-e, hogy a munkaadók szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk alapján hátrányosan megkülönböztessék a munkavállalókat / jelentkezőket? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.6. tiltani kell-e a munka világán kívül (oktatás, egészségügy, társadalombiztosítás, szolgáltatások igénybevétele) a szexuális irányultságon vagy nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetést? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.7. lehetővé kell-e tenni, hogy az azonos nemű párok is házasságot köthessenek? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.8. lehetővé kell-e tenni, hogy az azonos nemű párok a házasság helyett egy ahhoz hasonló családjogi intézményben (bejegyzett élettársi kapcsolat) élhessenek? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.9. el kell-e ismerni az azonos neműek közti, tényhelyzeten alapuló élettársi kapcsolatot? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.10. lehetővé kell-e tenni, hogy egy azonos nemű pár egyik tagja örökbe fogadhassa a párja vér szerinti gyermekét? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.11. lehetővé kell-e tenni, hogy az azonos nemű párok közösen örökbe fogadhassanak olyan gyermeket, akiről a vér szerinti szülei nem tudnak vagy nem akarnak gondoskodni? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.12. lehetővé kell-e tenni, hogy a nem meddő, leszbikus nők – a meddő nőkhöz hasonlóan – mesterséges megtermékenyítésben vehessenek részt? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.13. a rasszista indíttatású bűncselekményekhez hasonlóan szigorúbban kell-e büntetni, ha valakit a szexuális irányultsága vagy a nemi identitása miatt ér erőszakos támadás? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.14. büntetni kell-e az LMBTQ-emberek elleni gyűlöletbeszédet? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.15. lehetővé kell-e tenni, hogy a transznemű emberek hivatalosan is megváltoztathassák a nemüket? ☐ I ☐ N ☐ E:
2.16. kell-e finanszíroznia a társadalombiztosításnak a transznemű emberek orvosi költségeit (szakvélemények a transzszexualitás orvosi diagnózisának felállításáról, hormontartalmú gyógyszerek, műtéti beavatkozások)? ☐ I ☐ N ☐ E:

3. Társadalmi elfogadását célzó közpolitikai intézkedések
Ön támogatja-e…
3.1. az LMBTQ-emberekkel szembeni hátrányos megkülönböztetés formát és okait, illetve az LMBTQ-emberek szükségleteit feltáró kutatások lebonyolítását? ☐ I ☐ N ☐ E:
3.2. a szexuális és nemi kisebbségek mint kiemelt célcsoport megjelenítését az állami esélyegyenlőségi programokban? ☐ I ☐ N ☐ E:
3.3. az LMBTQ-emberek szempontjait figyelembe vevő esélyegyenlőségi hatástanulmányok elkészítését a jogszabály-előkészítések során? ☐ I ☐ N ☐ E:
3.4. az LMBTQ civil szervezetek bevonását az őket érintő jogszabályok, állami programok véleményezésébe? ☐ I ☐ N ☐ E:
3.5. az LMBTQ-emberek problémáira érzékenyítő képzések szervezését állami alkalmazottak (minisztériumi és önkormányzati döntéshozók, rendőrök, orvosok, szociális munkások stb.) részére? ☐ I ☐ N ☐ E:
3.6. az LMBTQ-emberek elfogadását célzó iskolai toleranciaprogramok szervezését? ☐ I ☐ N ☐ E:
3.7. az LMBTQ-emberek elfogadását célzó kulturális programok (fesztiválok, filmek, televíziós műsorok) állami támogatását? ☐ I ☐ N ☐ E:

4. Megjegyzések
Kérjük, hogy ha a kérdőívvel kapcsolatban bármilyen megjegyzésük, észrevételük, véleményük van, azt osszák meg velünk.

Köszönjük.


LMBT Történeti Hónap Szegeden is

Szeged, 2018. február 3., szombat

Két egymást követő előadás keretében előbb Nagy Sándor (Háttér Archívum) kultúrtörténeti előadását, majd pedig Hanzli Péter történész mozgalomtörténeti előadását hallhatták az érdeklődők. Ezekről olvashattok itt egy kis összefoglalót.

Nagy Sándor: A szodomitától az LMBTQ-ig

Kik jártak a Molly Klubba? Férfiakat vagy nőket neveztek tommy-nak? Kik voltak a tribádisták, és az uránisták? Buzi vagy homoszexuális? Kire mondták, hogy kenguru, titkosilona, öcsigörl? Mióta gay a meleg? Milyen a butch nő, és kik a lipstick leszbikusok? Az első szakállas lány volt-e Conchita Wurst? Kik élnek levendula-házasságban és kik a buziboszik? Milyen kifejezéseket használtak az LMBT+ emberek(re) az elmúlt évszázadok során? – ezekre a kérdésekre kaptunk izgalmas válaszokat Nagy Sándortól.

Hanzli Péter: Az amerikai homofil mozgalom története

1924-ben alapították meg az első amerikai homoszexuális szervezetet Chicagóban. Mi jellemezte az ún. homofil mozgalom korát? Mi minden történt a negyvenes, ötvenes, hatvanas években? Milyen fontos események előzték meg a nagyhatású Stonewall-lázadást? – többek között ezekre a témákra tért ki Hanzli Péter előadásában.

Az előadások a Háttér Társaság és a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósultak meg. Köszönjük!


Joób Márton képviselővel találkoztunk

Szeged, 2018. január 29., hétfő

Mint tudjátok, Joób Márton (MSZP) újszegedi önkormányzati képviselőt, az esélyegyenlőségi programért felelős bizottság elnökét már igen régóta, sok-sok hónapja intenzíven kerestük (valamennyi elérhetőségén), és csak szervezetünk tagjainak komoly erőfeszítései árán (a Hit Gyülekezete vasárnapi istentiszteletén) sikerült a személyes találkozóhoz időpontot szerezni (fogadóórák nem igazán jöhettek szóba, mert azokat gyakorlatilag nem tart). Sajnos érdemi találkozó így sem jött létre, mert a képviselő úr rosszul emlékezett a megbeszélt időpontra: 9.30 helyett 9.15-re érkezett, és 9.30-kor már rohannia kellett tovább (szomorú, hogy mindössze 15 percet szánt volna az LMBTQ-emberek esélyegyenlőségének megbeszélésére), így végül sajnos csak egy öt perces, gyors eszmecserére nyílt lehetőség vele. Erről az öt percről szól ez a kis beszámoló.

A találkozó témája természetesen a helyi esélyegyenlőségi program 2018 nyarán esedékes újraírása volt. Szervezetünk korábban számos e-mailben azt kérte a képviselőtől, hogy a bizottság elnökeként támogassa a javaslataink felvételét az esélyegyenlőségi programba. Joób Márton a találkozón jelezte, hogy ezt nem támogatja, és egyelőre nem is kíváncsi az LMBTQ-emberek problémáira. Mindenesetre mi a két évig tartó kutatásunk eredményeit és a javaslatainkat nyomtatva is átadtuk neki – ennél többet a rendelkezésünkre álló öt percben nem is tehettünk volna.


Januári filmklub: Napola – A Führer elit csapata

Szeged, 2018. január 27., szombat

Filmklubunk soron következő alkalmán a Napola – A Führer elit csapata című filmet vetítettük, majd csoportunk egyik tagjának vezetésével beszélgettünk a filmről.

Részletes információk a filmről a PORT.hu oldalon.

A filmklub a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük!


Társasjátékokkal előszilvesztereztünk

Szeged, 2017. december 30., szombat

Az új évet egy előszilveszteri ismerkedős-beszélgetős, óévösszegzős/újévtervezős eseménnyel vártuk, amelynek keretében lehetőség nyílt társalgásra, origamitanulásra és -megmérettetésre, lencsegyűjtésre, valamint számtalan társasjátékra. A lencsegyűjtő verseny győztese – a sok-sok begyűjtött lencsén és tapasztalaton kívül – egy páros belépőt is nyert a Sakáltanya szórakozóhely (Szeged, Pulz utca 23.) aznapi bulijába.


118 civil szervezet nyilatkozata

ÁLLÁSFOGLALÁS
Szeged, 2017. december 19., kedd


118 civil szervezet kiáll a helyi közösségekért, a békés Magyarországért dolgozó civilekért

A kormány után az elmúlt héten több városban immár választott önkormányzati tisztségviselők is támadást indítottak a közösségek és a magyar társadalom érdekében dolgozó civil szervezetek ellen, megkérdőjelezve hitelességüket és veszélyeztetve működésüket. Mi, a legkülönbözőbb társadalmi csoportokat és embereket segítő civil szervezetek kiállunk a megtámadottak mellett, és elutasítjuk a megbélyegző törekvéseket. Magyarország közös ügye, hogy a civil szervezetek szabadon, megfélemlítés nélkül dolgozhassanak, és segíthessék a helyi közösségeket.


Az elmúlt napokban a kaposvári, a miskolci és a pécsi önkormányzat csupán azért kezdeményezte civil szervezetek kitiltását a városából, mert bár azok átlátható módon működtek, de külföldi forrásokat használnak fel a helyi közösségek építésére, megerősítésére. A pécsi képviselő-testület odáig ment, hogy egy konkrét szervezet, Az emberség erejével – CUM VIRTUTE HUMANITATIS Alapítvány kitiltására szólította fel a város polgárait. Később ezt a pécsi közgyűlés határozatban is megerősítette.

A 2006 óta működő Az emberség erejével Alapítvány emberi jogi témájú oktatási programokat valósít meg, emellett az alapítvány munkatársai hét éve támogatnak mélyszegénységben élő gyerekeket, segítenek nekik a tanulásban és szerveznek nekik szabadidős programokat. Az emberség erejével most a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával erősítené a helyi civil közösségeket. Debrecenben szintén a Nyílt Társadalom Alapítványoktól kapott támogatása miatt került a támadók célkeresztjébe az Alternatív Közösségek Egyesülete, amely majdnem húsz éve szervezi elsősorban a fiatalok közösségeit. Ez alatt az idő alatt működtettek közösségi rádiót, rendeztek eseményeket vagy épp ételosztással és adományokkal segítettek hajlék nélkül élőkön és rászorulókon.

Az ilyen támadások a települések érdekében dolgozó civil szervezetek ellen teljességgel elfogadhatatlanok. Ez is rámutat arra, hogy mennyire káros és megbélyegző a külföldről támogatott szervezetekről szóló törvény, amelynek elfogadása ellen több száz civil szervezet tiltakozott, és amelyet 23 szervezet támadott meg az Alkotmánybíróságon. Ezek az újabb lejáratási kísérletek is bizonyítják, hogy a jogszabály célja nem más, mint a civil szervezetek megfélemlítése és a munkájuk megnehezítése.

2017. márciusi állásfoglalásunkban leírtuk, és most is megerősítjük: „A magyar társadalomnak szüksége van a civil szervezetek munkájára. Sokféle és pótolhatatlan munkát végzünk a közjó és a demokrácia kiteljesítése érdekében: az állampolgárok önszerveződésének biztosítunk lehetőséget, keretet adunk közös tevékenységeiknek a kultúra, az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem vagy az érdekérvényesítés területén. [...] Olyan ügyekkel foglalkozunk, amikre mások nem fordítanak kellő figyelmet.”

Minden demokratikusan működő társadalom alapja, hogy azok az emberek, akiknek közös ügyeik, céljaik vannak, ezek érdekében félelem nélkül együttesen cselekedhessenek, és képviselhessék saját és polgártársaik érdekeit, ahol erre szükség van. Ez feltétele annak is, hogy egy olyan országot teremtsünk, ahol jó élni.

Ezt a munkát folytatni kívánjuk, szabadon és jogszerűen! Ezért kiállunk minden megtámadott civil mellett, és arra kérünk minden szervezetet, hogy csatlakozzanak a Civilizáció szolidaritási nyilatkozatához. Továbbá arra kérünk minden állampolgárt, hogy mutassa ki támogatását a helyi civil szervezetek felé személyesen, a közösségi médiában vagy a civil szív viselésével.

---

A csatlakozó szervezetek teljes listája:Az állásfoglaláshoz ITT lehet csatlakozni!


HIV-szűrést tartottunk a Sakáltanyán

Szeged, 2018. december 2., szombat

Önkénteseink anonim, önkéntes HIV-szűrést szerveztek, amely során gyorstesztek segítségével történt a szűrés. Mit érdemes tudni a gyorstesztről? A gyorstesztes szűréshez egy egyszer használatos eszközzel két csepp vért vesznek az ujjbegyből, és az eredmény 20 percen belül meg is van. Amíg a vizsgálati eredmények elkészülnek, a tanácsadó személyzet szívesen válaszol minden kérdésre. Gyorsasága ellenére a gyorsteszt rendkívül pontos: 99% feletti érzékenységet mutat. Ha a teszt nem reagál, azaz nem mutat eltérést, az azt jelenti, hogy – a 3-4 hetes ablakperiódust figyelembe véve – kb. egy hónappal a teszt elvégzése előtt HIV-negatív voltál. További információk a HIV-szűrésekről a www.hivszures.hu oldalon.

A szűrés a Háttér Társaság és a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a GlaxoSmithKline Kft. támogatásával valósult meg.


Kitiltottak minket az Új Nemzedékből

SAJTÓKÖLEMÉNY
Szeged, 2017. november 28., kedd


Kitiltották az LMBTQ-szervezeteket az Új Nemzedékből

Kitiltotta az Új Nemzedék az LMBTQ-szervezeteket a közösségi tereiből – legalábbis ezt közölték múlt hét pénteken a Szegedi LMBT Közösségért Csoporttal. Az indoklás az volt, hogy az LMBTQ-szervezetek azonos elbírálás alá esnek a politikai pártokkal, mivel „politizálnak”, azaz szeretnének beleszólni az őket érintő közügyekbe (mint ahogy tették azt például a helyi esélyegyenlőségi program kapcsán). A rendelkezésre álló információk szerint a döntés nem helyi szinten született, hanem az Új Nemzedék központi vezetése hozta azt meg.


A Szegedi LMBT Közösségért Csoport 2017 áprilisa óta szervezett különféle, elsősorban fiataloknak szóló közösségi programokat – gyűléseket, teaházakat, filmklubot, társasjátékos esteket – a szegedi Új Nemzedék közösségi térben. Azért választották az Új Nemzedéket programjaik helyszínéül, mert a közösségi tér – számos más szegedi intézmény és vendéglátóhely mellett – áprilisban kihelyezte ajtajára a szivárványszínű, „Biztonságos tér” feliratú matricát, amellyel nyilvánosan is kifejezte, hogy biztonságos és diszkriminációmentes környezetet kíván biztosítani az LMBTQ-emberek számára.

Az Új Nemzedék – a honlapja szerint – országszerte antidiszkriminációs és esélyegyenlőségi képzést is tart, amelynek célja „a résztvevők ismereteinek bővítése a diszkriminációmentesség és az egyenlő bánásmód érvényesítésének feladatairól és eszközeiről”, valamint „az esélyegyenlőséggel kapcsolatos alapismeretek elsajátítása, a diszkrimináció megelőzése és leküzdésére való képesség fejlesztése”. Ezek alapján az látható, hogy az Új Nemzedék országos hálózata elkötelezett az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód mellett.

„Büszkék vagyunk rá, hogy a szegedi Új Nemzedék közösségi tér nemcsak betartja az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód alapvető szabályait, hanem olyan befogadó légkört is teremtett, amelyben valamennyi fiatal biztonságban érezheti magát” – mondta korábban Kovács Dávid, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport egyik tagja.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint múlt hét pénteken mégis azt közölték az informális csoportként működő szervezettel, hogy a jövőben ne szervezzenek semmilyen közösségi programot az Új Nemzedékbe, mivel az Új Nemzedék jelenlegi központi vezetőségének megítélése szerint az LMBTQ-szervezetek „politizálnak”, azaz – az egészségmegőrzést célzó szolgáltatások, képzések és közösségfejlesztő programok mellett – érdekvédelmi tevékenységet is folytatnak. Utóbbira példa, hogy 2017 tavaszán csatlakoztak a Civilizáció mozgalomhoz, amely az új civiltörvény által megbélyegzett civil szervezetek érdekeit védi. Civil érdekvédő tevékenységük keretében rendszeresen részt vesznek a Budapest Pride Felvonuláson, illetve 2016-ban maguk is szerveztek demonstrációt Ásotthalmon egy LMBTQ-embereket is diszkrimináló önkormányzati rendelet ellen.

Az Új Nemzedék közösségi térben a kitiltás hírének napján már meg volt hirdetve két közösségi program – egy filmklub és egy taggyűlés – amelyeket emiatt át kellett szervezni egy másik helyszínre. A csoport tagjai sajnálattal látták, hogy a „Biztonságos tér” matricát is eltávolították a közösségi tér ajtajáról. Ezt a matricát egyébként szeptemberben a kecskeméti Új Nemzedék is kihelyezte, de azóta már onnan is leszedték a közösségi tér helyi munkatársai. „Ez a hely kiváló lehetőséget kínált arra, hogy csoportunk tagjai biztonságos légkörben érezhessék magukat” – nyilatkozta a kecskeméti Cifra LMBTQ Közösség egyik tagja.

„Egyelőre mi sem értjük a helyzetet, nem értünk egyet a döntéssel és annak indoklásával sem. Abban bízunk, hogy valamiféle félreértés vagy információhiány következtében született meg a kitiltásunkról szóló döntés. Szerintem nem szolgáltunk rá, soha panasz nem volt ránk, soha kárt nem okoztunk, összességében nagyon jól együtt tudtunk működni a hellyel” – mondta Tronicsek Viktória, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport egy másik tagja. „A döntést egyelőre sajnos csak hátrányos megkülönböztetésként tudjuk értelmezni, mivel számos más önszerveződő csoport is szervez a miénkhez hasonló közösségfejlesztő programokat. Zömmel fiatalok vagyunk, és az általunk szervezett közösségi programok az Új Nemzedék célkitűzéseivel összhangban vannak, a hely profiljába vágnak. Igazságtalannak érezzük a történteket, és szerintünk rossz üzenetet közvetít a társadalom számára. Reméljük, hogy mielőbb tisztázódik és rendeződik a helyzet” – tette hozzá a tizenhét éves Tari Ákos.


Ígéretes felülvizsgálat a közgyűlésen

SAJTÓKÖLEMÉNY
Szeged, 2017. november 10., péntek


Tapssal fogadtuk az esélyegyenlőségi programot

November 10-én Szeged város közgyűlése felülvizsgálta a helyi esélyegyenlőségi programot: az előterjesztés szerint a jövő évi új esélyegyenlőségi program elkészítése során már szem előtt tartják az LMBTQ-közösség igényeit is. A közösség tagjai tapssal fogadták az előterjesztést.

Helyi esélyegyenlőségi programmal minden európai uniós forrásra pályázó településnek rendelkeznie kell, és a törvényi előírás szerint öt évente kell új esélyegyenlőségi programot elfogadni, amelyet kétévente szükséges felülvizsgálni. Szeged jelenlegi esélyegyenlőségi programját 2013-ban fogadta el a város, és a mostani közgyűlésen vizsgálta felül másodszor. Habár a szexuális és nemi kisebbségekhez tartozó embereket az élet minden területén éri hátrányos megkülönböztetés, Magyarország esélyegyenlőségi programjaiba – egy kivétellel – ezidáig nem kerültek bele.

Az LMBTQ-emberek láthatósága és társadalmi elfogadása jelentős földrajzi különbségeket mutat: a fővárosban az LMBTQ-emberek egyre nagyobb arányban vállalják fel magukat szűkebb környezetük, családjuk, munkatársaik, szomszédaik előtt; itt a társadalmi elfogadás szintje is jelentősen magasabb. Az MTA és a Háttér Társaság 2010-es kutatás szerint a hazai LMBTQ-emberek 76,5%-a egyetértett azzal az állítással, hogy lakóhelye (település) megválasztása során fontos szempont számára, hogy mennyire szabadon élheti meg szexuális irányultságát vagy nemi identitását. Egy friss kutatás (MTA, 2016) szerint az LMBTQ-emberek elvándorlása a vidéki városokból igen jelentős mértékű. E társadalmi folyamatok csökkentik a helyi közösségek sokszínűségét, ezáltal e városok munkaerő-, beruházás- és turizmusvonzó képességét.

Az LMBTQ-emberek – 2016 óta – egyedül Budapest esélyegyenlőségi programjában szerepelnek, habár igény lenne rá máshol is. A Szegedi LMBT Közösségért Csoport megkereste ezügyben az illetékeseket: a Polgármesteri Hivatalt, a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság tagjait, valamint az önkormányzati képviselőket, akiktől aláírásokat gyűjtöttünk, hogy támogassák a szexuális és nemi kisebbségek felvételét az esélyegyenlőségi programba. A kezdeményezéshez kapcsolódó posztert – több szegedi önkormányzati képviselő mellett – például Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke, és számos civil szervezet is aláírta.


Egyház és esélyegyenlőség

Szeged, 2017. november 6., hétfő

Hogyan viszonyul a keresztény egyház az azonos nemű párokhoz, mi lehet ennek az alapja, hogyan lehetne változtatni rajta? Perintfalvi Rita teológus és ifj. Cserháti Sándor lelkész vitatta meg a kérdést.

A Szegedi LMBT Közösségért Csoport beszélgetésre hívta Perintfalvi Rita katolikus teológust és ifj. Cserháti Sándor evangélikus lelkészt. A Grand Caféban azt vitattuk meg, hogy a különböző egyházak tanításai szerint mi az esélyegyenlőség, és hogyan valósul meg a gyakorlatban, például az LMBTQ-közösségek esetében.

– Nincs egyetlen egyház, sokféle ember képviseli, köztük haladó szelleműek, mint például maga Ferenc pápa, aki kimondta: „Isten a szeretet minden cselekedetében jelen van” – mondta el Perintfalvi Rita.

– Nemcsak empatikus és konzervatív hívek léteznek, hanem ott áll közöttük a tanácstalanok nagy csoportja, kérdésekkel, szorongásokkal teli – magyarázza Cserháti Sándor, aki 1999 óta lelkész Szegeden, valamint tanít az egyetem vallástudományi tanszékén. – A bizonytalanságuk miatt könnyű bennük felszítani a rossz érzéseket, gyűlöletet, utána csak célpontot kell neki keresni. Jó lenne, ha ehelyett minél több személyes tapasztalatot szerezne a köztes réteg a gyűlölt csoportokkal, legyen szó melegekről, menekültekről vagy másokról.

– Felgyorsult az életünk, és nem tudunk kellő tempóban alkalmazkodni hozzá; egyfajta csendes pánik kezd úrrá lenni rajtunk – jelenti ki a lelkész. – A biztonság utáni vágy természetes, a konzervativizmus tulajdonképpen biztonságkeresés. Meggyőződésem, hogy sokkal több toleráns ember él a világon, csak több időt kellene nekik hagyni, hogy megszokjanak egy-egy változást.

Ferenc pápa 2014-ben kezdeményezett világ szinódusa előtt kérdőíveket töltetett a hívekkel; többek közt arról, hogyan fogadja a közösségük a meleg párokat, mit gondolnak a házasság előtti szexről? Magyarországra nem jutottak el a kérdőívek: az egyházi vezetők szerint ez megzavarná a hívek lelki nyugalmát. Németországban a válaszokból kiderült, hogy súlyos diszkriminációval szembesülnek az LMBTQ-közösség tagjai – foglalta össze Perintfalvi Rita.

– Sokkal könnyebb elítélő igehelyeket, szövegkörnyezetből kiragadott mondatokat találni: ez a rossz megoldás – jelentette ki Cserháti Sándor. Beszélgetőtársa is megerősítette: konkrétan a Biblia nem ítéli el az azonos neműek szerelmét. Szodoma bűne például nem a homoszexualitás, mint azt a klasszikus értelmezés állítja, hanem a nemi erőszak.

– Nem érdemes az egyház lépésére várni – szögezi le Cserháti. – Viszont konkrét egyházi személyek, közösségek kiállhatnak a hátrányosan megkülönböztetett csoportok mellett – az egyház pedig megteheti azt a szívességet, hogy nem beszél róluk negatívan. Nem szabad hagyni, a gyűlölet rántsa össze a közösségeket.

Forrás: Délmagyarország


Civilizáció roadshow: szegedi állomás

Szeged, 2017. október 18., szerda

A Civilizáció mozgalom országos roadshow-ra indult, amelynek keretében öt vidéki nagyvárosban – köztük Szegeden – mutatkoztak be rendhagyó módon a helyi és országos ügyekkel foglalkozó civilek. A hangulatot Nagy Bandó András humorista műsora alapozta meg, majd egy tucat civil szervezet tartott expressz kiselőadást saját munkásságáról – mégpedig ők:

- Az emberség erejével Alapítvány – az oktatásról
- Greenpeace Magyarország – a Paks II.-ről és az atomhulladékokról
- Energiaklub – a közösségi alapú, megújuló energiatermelésről
- Háttér Társaság – a társadalmilag sérülékeny csoportok ügyéről
- K-Monitor Egyesület – a korrupcióról és a jogállamról
- Közélet Iskolája – a közösségi bevonásról és a szegénységről
- Levegő Munkacsoport – a környezetvédelemről
- Magyar Helsinki Bizottság – a menekültügyről
- Motiváció Oktatási Egyesület – az oktatásról
- Ökotárs Alapítvány – a közép-európai civil társadalmakról
- Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesülete – az egészségügyről és a fogyatékkal élő emberek ügyéről

Ezt követően három helyi szervezet (MASZK Egyesület, Szeged Bike Maffia és Szegedi LMBT Közösségért Csoport) aktuális ügyeiről beszélgettek műhelyszerűen a résztvevők. A mi csoportunk a helyi esélyegyenlőségi program témáját hozta: jelenleg azon dolgozunk, hogy Budapest után Szegeden is mielőbb bekerüljenek a szexuális és nemi kisebbségek a helyi esélyegyenlőségi programba. A résztvevőktől nagyon sok hasznos visszajelzést, ötletet, javaslatot kaptunk – ezeket ezúton is köszönjük! A műhelybeszélgetések után a 25 éves Ökotárs Alapítványt köszöntöttük.


Kothencz János képviselővel találkoztunk

Szeged, 2017. október 17., kedd

Szervezetünk tagjai Kothencz Jánossal, a 15. egyéni választókerület (Tarján II.) képviselőjével találkoztak. A találkozó témája a helyi esélyegyenlőségi program 2017 novemberében esedékes felülvizsgálata volt. Szervezetünk azt kérte a képviselőtől, hogy már a novemberi felülvizsgálat során támogassa a javaslataink felvételét az esélyegyenlőségi programba. A képviselő tagja a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottságnak, amely a helyi esélyegyenlőségi program felülvizsgálatának előkészítéséért felelős.

Kothencz János – a frakciófegyelemre hivatkozva – egyelőre nem támogatta a kezdeményezésünket, de megígérte, hogy frakciója (Fidesz-L.É.T.) elé tárja a javaslatainkat, és visszajelez nekünk a frakció álláspontjáról. Ha kapunk visszajelzést, frissíteni fogjuk a cikket.


Kunhalmi Ágnes képviselővel találkoztunk

Budapest, 2017. október 14., szombat

Szervezetünk tagjai Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselővel (MSZP) találkoztak, aki nemcsak támogatta a szexuális és nemi kisebbségek helyi esélyegyenlőségi programba való felvételét, de biztatások közepette alá is írta a poszterünket.


Esélyegyenlőségi felelősökkel találkoztunk

Szeged, 2017. október 13., péntek

Szervezetünk tagjai a Polgármesteri Hivatal esélyegyenlőségért felelős munkatársaival találkoztak. A hivatal részéről részt vettek a találkozón:
• Novkov Veszelinka, a Humán Közszolgáltatási Iroda vezetője
• Kiss Magdolna, a Humán Közszolgáltatási Iroda vezetőhelyettese
• Kormos Anita, az iroda Humánszolgáltatási Osztályának vezetője

A találkozó témája a helyi esélyegyenlőségi program 2017 novemberében esedékes felülvizsgálata volt. Szervezetünk azt kérte a hivatal munkatársaitól, hogy az esélyegyenlőségi program novemberi felülvizsgálata során vegyék be a javaslatainkat, vagy azok egy részét az esélyegyenlőségi programba.

A hivatal munkatársai – a 2018 nyarán elfogadandó új esélyegyenlőségi programra, az addig hátralévő rövid időtávra, valamint a hivatal leterheltségére hivatkozva – nem támogatták a kezdeményezésünket.

Ezen kívül a hivatal álláspontja szerint a helyi esélyegyenlőségi program felülvizsgálatának csak a már benne szereplő célcsoportokra kell kiterjednie, a felülvizsgálat során új célcsoport beemelése nem javasolt. Mivel a vonatkozó jogszabályok – az Ebktv. és a 321/2011. (XII. 27.) Korm. rendelet – nem egyértelműen fogalmaznak ebben a kérdésben, ezért szervezetünk a Magyar LMBT Szövetséggel közösen állásfoglalást kér a jogalkotótól. Ha megérkezik az állásfoglalás, frissíteni fogjuk a cikket.


Előbújással az őszinte kapcsolatokért

SAJTÓKÖLEMÉNY
Szeged, 2017. október 11., szerda


Október 11. az előbújás napja (Coming Out Day), amely felhívja a figyelmet az őszinte kapcsolatok fontosságára.

Általában az emberek azt feltételezik, hogy mindenki heteroszexuális és cisznemű, így az LMBTQ-embereknek folyamatosan, egész életük során dönteniük kell: kiknek a téves feltételezéseit akarják kijavítani. (Cisznemű az, akinek a nemi identitása megegyezik a társadalmi, illetve a születéskor kijelölt nemével.) Az előbújás tehát nem egy egyszeri esemény, hanem egy életen át tartó folyamat. Lehetőséget teremt arra, hogy az LMBTQ-emberek önazonosan tudjanak élni és őszinte kapcsolatokat tudjanak kialakítani. Sokszor ez egy igen felszabadító élmény az érintettek és környezetük számára is.

Az Magyar Tudományos Akadémia és a Háttér Társaság 2010-es közös kutatása szerint a vidéki LMBTQ-emberek esetében a rejtőzködés még a közvetlen környezet felé is fokozottan jelen van: a vidékiek 54 %-a nem vállalja nyíltan szexuális irányultságát vagy nemi identitását még a saját édesanyja felé sem. A fővároson kívül élő LMBTQ-emberek sokkal nagyobb arányban rejtőzködnek – ennek köszönhető az is, hogy a vidékieknek csak 14 %-a ismer személyesen leszbikus, meleg vagy biszexuális embert. A Budapest Pride 2016-os felméréséből az derül ki: akik személyesen is ismernek LMBTQ-embert, azok 10 %-kal nagyobb arányban támogatják az érintettek jogegyenlőségét például a házasság és az örökbefogadás terén.

A nem őszinte kapcsolatok megbetegítenek: az LMBTQ-emberek körében háromszor-négyszer magasabb a depresszió előfordulási aránya, mint az átlag magyar lakosság körében; az alkohol- és droghasználat terén pedig még ennél is nagyobb különbségeket mutat az MTA-Háttér kutatása.

A magyarországi LMBTQ-szervezetek körében is szokás, hogy e nap alkalmából különböző programokkal és meglepetésekkel készülnek. A Szegedi LMBT Közösségért Csoport idén a Genéziusz Színházzal dolgozott együtt annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az őszinte emberi kapcsolatok fontosságára.

Az előbújás mértékével szorosan összefügg az LMBTQ-emberek érdekérvényesítő ereje is. Budapesten, ahol az önfelvállalás aránya is jóval magasabb, 2016 óta a szexuális és nemi kisebbségek kiemelt esélyegyenlőségi célcsoportként szerepelnek a fővárosi esélyegyenlőségi programban. Szegeden a Helyi Esélyegyenlőségi Program felülvizsgálatát idén novemberben tartja a közgyűlés, és bár a jogszabályok lehetővé teszik egy-egy felülvizsgálat során új célcsoport beemelését, a szegedi döntéshozókat ez a kérdés még a helyi LMBTQ-szervezet aktív megkeresései ellenére sem különösebben foglalkoztatja.


Szentistványi István képviselővel találkoztunk

Szeged, 2017. október 11., szerda

Szervezetünk tagjai Szentistványi István független képviselővel találkoztak. A találkozó témája a helyi esélyegyenlőségi program 2017 novemberében esedékes felülvizsgálata volt. Szervezetünk azt kérte a képviselőtől, hogy a novemberi felülvizsgálat során támogassa a javaslataink felvételét az esélyegyenlőségi programba. Szentistványi István támogatta a kezdeményezésünket, és elköteleződése jeléül alá is írta a poszterünket.


Nagy Sándor képviselővel találkoztunk

Szeged, 2017. október 9., hétfő

Szervezetünk tagjai Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesterrel, a 16. egyéni választókerület (Felsőváros I.) képviselőjével találkoztak. A találkozó témája a Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) 2017 novemberében esedékes felülvizsgálata volt. Szervezetünk azt kérte a képviselőtől, hogy már a novemberi felülvizsgálat során támogassa a javaslataink felvételét a HEP-be.

Nagy Sándor a kezdeményezésünk mellé állt, bár abban nem volt köztünk egyetértés, hogy mikor kerüljenek be a szexuális és nemi kisebbségek a dokumentumba. A képviselő eredeti álláspontja szerint az esélyegyenlőségi program felülvizsgálata során nem célszerű új célcsoportot beemelni, ezért azt javasolta, hogy ez 2018 nyarán, az új Helyi Esélyegyenlőségi Program elfogadásakor történjen meg.

Mi ezzel – a hatályos jogszabályokra hivatkozva – nem értettünk egyet. A HEP felülvizsgálatát két jogszabály szabályozza: az Ebktv. és a 321/2011. (XII. 27.) Korm. rendelet. Az Ebktv. 31. §-a azt mondja, hogy a kétévente esedékes áttekintés alapján szükség esetén a helyi esélyegyenlőségi programot felül kell vizsgálni, illetve a helyzetelemzést és az intézkedési tervet az új helyzetnek megfelelően kell módosítani. A 321/2011. (XII. 27.) Korm. rendelet 6. §-ának értelmében a felülvizsgálatnak ki kell terjednie arra, hogy a program helyzetelemzése továbbra is helytálló-e, és ha nem az, akkor az önkormányzatnak vagy módosítania kell az esélyegyenlőségi programot, vagy új esélyegyenlőségi programot kell elfogadnia.

Ezen kívül kutatások sora – köztük a saját, helyi felmérésünk is – igazolja, hogy a szegedi LMBTQ-emberek száma, a minket érő megkülönböztetés mértéke, illetve a rejtőzködésből adódó egészségügyi problémák kiugróan magas aránya miatt indokolt a célcsoport mielőbbi beemelése a helyi esélyegyenlőségi programba.

Nagy Sándorral abban állapodtunk meg, hogy a Polgármesteri Hivatal Humán Közszolgáltatási Irodájánál érdeklődik, mi akadálya lehet annak, hogy 2017 novemberében a szexuális és nemi kisebbségekre vonatkozó javaslatunkkal egészüljön ki az esélyegyenlőségi program.


Szeptemberi filmklub: Tizenkét dühös ember

Szeged, 2017. szeptember 30., szombat

Szeptembertől filmklubot indítottunk, és első alkalommal a Tizenkét dühös ember című filmet vetítettük. A film rövid leírása:

Tizenkét dühös ember
(12 Angry Men)

magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 117 perc, 1997
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

A tizenkét esküdtnek látszólag sima gyilkossági ügyben kell ítéletet hoznia. A vádlott bűnösségét annyi tökéletesen egybevágó tény bizonyítja, hogy az egyik esküdtben felmerül a gyanú: a dolog túlságosan is egyszerű, és nem ártana alaposabban megbeszélni a tárgyalóteremben hallottakat. Kezdetben tizenegyen vannak egy ellen, ám a helyzet fokozatosan változni kezd, és percek múlva már nem is egy gyilkossági ügyről szól ez a feszült és izgalmas, eredetileg tévéjátéknak szánt darab, hanem a bennünk lévő előítéletekről, félelmekről, szerepeinkről, vagy éppen rejtegetni kívánt gyöngeségeinkről, egyszóval az Emberről.

További információk a filmről a PORT.hu oldalon


A filmklub a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük!


Mustafa Sullivan a közösségszervezésről

Budapest, 2017. szeptember 6., szerda

Hazánkba érkezett a New York-i FIERCE szervezet ifjúságszervezője, aki mintegy 17 éve segít New York-i LMBTQ-fiatalokat abban, hogy önmaguk lehessenek, és hogy érvényesíthessék jogaikat szűkebb és tágabb környezetükben – legyen szó a közterek használatáról, az erőszakos rendőri visszaélések elleni fellépésről vagy az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésről. A közösségszervezési folyamatok alapjai mellett beszéltünk az LMBTQ szervezés sajátos vetületeiről, de arról is beszéltünk, hogy közösségszervezőként mások támogatása mellett hogyan figyeljünk oda önmagunkra és akár önmagunk lelki egészségére is.

A workshop a Civil Kollégium Alapítvány és a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Great Lakes Consortium támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük nekik!


Több százan házasodtak össze a SZIN-en

Szeged, 2017. augusztus 27., vasárnap

Augusztus végén négy napon keresztül a Szegedi Ifjúsági Napoké volt az újszegedi partfürdő. A SZIN Civil Falujába mi is beköltöztünk, és egy csomó izgalmas játékkal vártuk a fesztiválozókat. A játékok mellett azonban most is a házasságkötés volt a legnépszerűbb: fiatalok és öregek, fiúk és lányok (sőt: lelkes tárgyak és mesefigurák) járultak önkéntes anyakönyvvezetőink elé, kötötték össze az életüket a szivárvány színei előtt, és mutatták meg, hogy támogatják Magyarországon az LMBTQI-jogokat és kiállnak amellett, hogy mindenki önazonosan élhessen és szabadon szerethessen.

A szervezet kitelepülése a Szegedi LMBT Közösségért Csoport és a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány és a Magyar LMBT Szövetség támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük nekik!


22. Budapest Pride: Kordonok nélkül

Szeged, 2017. július 9., vasárnap

Az idei Budapest Pride Felvonulás valódi „tétje” a szabadság volt: hagyjuk-e, hogy kordonokkal korlátozzák a gyülekezési jogunkat? A Budapest Pride Felvonuláshoz ugyanis évek óta nem lehet szabadon csatlakozni – de a menetet nem lehet szabadon elhagyni sem. Habár az évek során folyamatosan nőtt a résztvevők száma, és mára elérte a több tízezres tömeget, a békés tömeg biztonságára hivatkozó jogkorlátozással nem lehetünk elégedettek. Az útvonalat hermetikusan lezáró kordonfal amellett, hogy a gyülekezési jogot korlátozza, szükségtelen is. A kordon nem nyújt valódi és elégséges védelmet; a kordon nem tud intézkedni, nem tud sem igazoltatni, sem eljárást indítani.

A rendőrség – a szervezők kérése és érvei ellenére – mégis kordonfallal zárta le a bejelentett útvonalat teljes hosszában. Éppen ezért a felvonuló tömeg alternatív útvonalon, az eredetivel ellentétes irányba haladt a város budai oldalára – kifejezve ezzel, hogy a közösség számára fontos érték a gyülekezés szabadsága, és hogy egy békés demonstráció nem zárható be egy elzárt ketrecbe.

A rendhagyó felvonuláson természetesen mi is részt vettünk csoportként. A kordonmentes útvonal ellenére semmilyen atrocitás nem történt – ami ugyancsak azt mutatja, hogy a kordonok kihelyezésére szánt idő és energia a rendőrség részéről megspórolható. Az idei felvonulás azt is bebizonyította, hogy a rendőrség élő erővel is hatékonyan tudja biztosítani a rendezvényt. Ezúton is köszönjük a munkájukat!

Az utazás a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány és a Szivárvány Misszió Alapítvány támogatásával valósult meg. Ezen kívül kedves szimpatizánsaink részéről összesen 22 000 Ft-ot kaptunk az utazás támogatására! Köszönjük mindenkinek!


Egy napos képzés a közösségszervezésről

Szeged, 2017. június 24., szombat

Hogyan lehet megoldani a társadalmi problémákat? Milyen a saját viszonyunk a hatalomhoz? Hogyan nyúljunk hozzá közösségünk problémáihoz, ügyeihez? Hogyan épül egy szervezet? Hogyan tervezzünk kampányt? – Ezekre a kérdésekre kaphattak gyakorlati válaszokat az egy napos, „Közösségszervezés alapok” című képzés résztvevői az Új Nemzedék Közösségi Térben.

A közösségszervezésnek az Amerikai Egyesült Államokban nagy hagyománya van, szinte minden amerikai tudja, hogy az egykori elnök, Barack Obama elnöksége előtt közösségszervezőként dolgozott. Különösen a fekete polgárjogi mozgalomban kiemelkedően nagy jelentősége volt a közösségszervezésnek mint módszernek.

Magyarországon ezt a módszert és szemléletmódot viszonylag kevesen ismerik – pedig a valódi részvételi demokráciához és a hatékony érdekérvényesítéshez hazánkban is óriási szükség lenne rá. A Szegedi LMBT Közösségért Csoport pontosan két éve dolgozik a közösségszervezés módszerével, és ennek köszönhetően nagyon sokat fejlődött a szervezet. Emiatt felelősségünknek éreztük, hogy eddig összegyűlt tudásunkat és tapasztalatainkat más szervezőkkel/szervezetekkel is megosszuk. Bízunk benne, hogy valamennyi résztvevő hasznos tudással gazdagodott.

Érdeklődőknek további olvasmányok a témában:
A hatalom társadalma vagy a társadalom hatalma? A közösségszervezés alapjai. Szerk. Sebály Bernadett–Vojtonovszki Bálint. Napvilág Kiadó et al., 2016 [Megvásárolható a kiadó honlapján.]
Szervezz és szerveződj! Közösségszervezők elemzik megnyert ügyeiket és a közösségszervező folyamatot. Szerk. Sebály Bernadett. Civil Kollégium Alapítvány, 2017 [Letölthető a kiadó honlapján.]

A képzés a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil Kollégium Alapítvány és a Labrisz Leszbikus Egyesület támogatásával valósult meg. Köszönjük nekik!


Érzékenyítő óra a szegedi Premierben

Szeged, 2017. június 13., kedd

90 perces osztályfőnöki óra keretében vettünk részt a csoport első „Melegség és megismerés” óráján, amelyet egyelőre a program budapesti koordinátorai tartottak, mi pedig – miután már elvégeztük a négy napos „Melegség és megismerés” képzést – ezúttal megfigyeltünk és igyekeztünk minél többet tanulni a tapasztalt óraadóktól.

Az osztály végig aktív és együttműködő volt, a két óratartó változatos gyakorlatokat vetett be, és a tanulók számos kérdését válaszolta meg az LMBTQI-léttel kapcsolatban.

Összesen öt főnek volt lehetősége ez alkalommal hospitálni. A következő tanévben is várjuk a pedagógusok meghívását. Elérhetőségeink osztályfőnököknek, etikatanároknak, iskoláknak: +36 30 797-8019; info@szegedilmbt.hu

Az esemény a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület támogatásával valósult meg. Köszönjük nekik!


Kerekasztal-beszélgetés az egyenlőségről

Szeged, 2017. április 27., csütörtök

Egyenlőek-e Magyarországon a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) emberek? Kell-e, hogy egyenlőek legyenek? Mit jelent az egyenlőség? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához különféle területen dolgozó szakembereket ültettünk egy asztalhoz.

A beszélgetés résztvevői voltak:
ifj. Cserháti Sándor, evangélikus lelkész, teológus
Dombos Tamás, szociológus
dr. Kárpáti József, jogász
Rédai Dorottya, genderkutató
Szilágyi Nóra Laura, pszichológus

A beszélgetést Héderné dr. Berta Edina, a SZTE ETSZK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszékének oktatója moderálta. Köszönjük mindenkinek az aktív részvételt!

---

A résztvevőkről bővebben:

ifj. Cserháti Sándor
Evangélikus lelkész, teológus. 1989 óta lelkész, 10 évig Tolna megyében, 1999 ősze óta Szegeden. Negyedik éve óraadó a SZTE Vallástudományi Tanszékén és egy éves PhD hallgató a Filozófiai Doktori Iskolában. René Girard mimetikus elméletével és a keresztény megváltástannal foglalkozik.

Dombos Tamás
Szociológus. Az LMBT-emberek hazai helyzetét feltáró 2010-es nagymintás kérdőíves kutatás egyik vezető kutatója. Jelenleg az ELTE és a Budapesti Corvinus Egyetem óraadója, valamint a Háttér Társaság és a Magyar LMBT Szövetség ügyvivője.

dr. Kárpáti József
Jogász. Korábban járásbíróként és ügyvédként dolgozott, volt a Magyar Helsinki Bizottság és az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) Tanácsadó Testületének tagja, rövid ideig az EBH elnökhelyettese, majd a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda igazgatója. Jelenleg – többek között – a Háttér Társaság jogi programvezetője és a Direkt36 oknyomozó újság jogi tanácsadója.

Rédai Dorottya
Genderkutató. Gendertudományokból szerzett doktori fokozatot a Közép-európai Egyetemen. Kutatási területe a nemek, a szexualitás, az etnikum és a társadalmi osztály interszekciói az oktatásban. Tagja a Labrisz Leszbikus Egyesületnek, 2012 óta tréner a Melegség és megismerés iskolai programban.

Szilágyi Nóra Laura
Pszichológus. Négy évig szegedi középiskolákban dolgozott iskolapszichológusként. 2012-ben és 2013-ban a szegedi és Szeged környéki LMBTQ-fiataloknak szabadidős programokat szervező, azóta megszűnt, Boltív Csoport egyik alapítója, szervezője.

Az esemény a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a BP Business Service Centre Kft. és a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósult meg. Köszönjük nekik!


Prizma – sokszínű koncert a Hungiban

Szeged, 2017. április 26., szerda

A koncertet Szilágyi Kristóf nyitotta és zárta, aki szintetizátoron klasszikus és populáris darabokkal egyaránt remekül szórakoztatta a közönséget. Őt a Rébék-Nagy Dávid vezette formáció követte, Raffai Éva és D. Nagy Ágnes énekesek közreműködésével, valamint Szalvai Ádám kitartó gitárkíséretével. A sokadik alkalommal együtt zenélő csapat főként jazzes, igazán hangulatos és élvezetes feldolgozásokat adott elő. Ezután Oláh Maja lépett fel, aki feldolgozásokat és saját dalokat is énekelt, nagy örömöt okozva ezzel a lelkes közönségnek. Minden kedves fellépőnek köszönjük a nagyszerű előadást!

Az esemény a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a BP Business Service Centre Kft. és a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával valósult meg. Köszönjük nekik!


Elkezdődött Szegeden a Szivárvány-hét

SAJTÓKÖZLEMÉNY
Szeged, 2017. április 24., hétfő


Tizenkét vendéglátóhely, vállalkozás, közösségi tér helyezi ki egy hétre a „Biztonságos tér” feliratú matricát, amely azt jelzi: az üzemeltető nem ad teret a homofóbiának, és garanciát vállal arra, hogy az adott helyen a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) emberek is biztonságban érezhetik magukat – akár vendégként, akár munkavállalóként.

A Belvárosi Mozi előtt Szabó Richárd aktivista elmondta: a tavalyi kezdeményezést folytatva, azért szervezték meg másodszor is az egy hetes figyelemfelhívó kampányt, mert egy nagymintás magyar kutatás szerint az LMBTQI-emberek közel ⅓-át érte már hátrány szórakozóhelyeken, klubokban. Az öt éve működő helyi szervezet, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport saját tapasztalatai is ezt támasztják alá: több mint 170 személyes interjú és több mint 300 problémafeltáró kérdőív kielemzése után azt látják: a szegedi LMBTQI-emberek jelentős része nem érzi magát biztonságban munkahelyén, iskolájában, vallási közösségében, valamint a város éttermeiben, kávézóiban, szórakozóhelyein. A személyes beszélgetések alapján ezidáig nagyjából egy tucat szegedi LMBTQI-embert ért hátrányos megkülönböztetésről, zaklatásról, fizikai bántalmazásról van tudomásuk, és nagyjából ugyanennyi szegedi érintett osztotta meg velük, hogy depresszióval vagy más szorongásos problémával kezelik. Egy hetes figyelemfelhívó kampányuk fő üzenete: legyen Szeged egy mindenki számára biztonságos város!

Az egy hetes kampányhoz csatlakozott többek között a Belvárosi Mozi, az IH Rendezvényközpont, valamint a frissen Szegedre települő, a tervek szerint 500 új munkahelyet teremtő BP is.

A megnyitón beszédet mondott Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont NP Kft. ügyvezető igazgatója; Knezevics Viktor, a BP Business Service Centre Kft. operatív igazgatója; valamint Kardos János, a Polgármesteri Hivatal Művelődési Osztályának osztályvezetője.

A Szivárvány-hét április 24-től 30-ig tart, a kampányhét keretében szerdán este 8-tól koncert lesz a Hungiban, csütörtökön 16 órától Egyenlőek-e az LMBTQI-emberek? címmel kerekasztal-beszélgetés a SZTE Oktatási Központban, szombat este pedig Szivárvány-party a Blue Planetben. A belépés mindenhol ingyenes.


Eltörölték az ásotthalmi rendeletet

Szeged, 2017. április 12., szerda

Az Alkotmánybíróság április 11-i ülésén II/2034/2016. határozatával eltörölte Ásotthalom önkormányzatának sokat kifogásolt rendeletét.

A Szegedi LMBT Közösségért Csoport korábban – más szervezetekkel együtt – tüntetést szervezett a rendelet eltörléséért. A tüntetést követően Ásotthalom jegyzője a rendelet megsértése miatt eljárást indított azon demonstrálók ellen, akik „mama + mama + gyerek = család” vagy „papa + papa + gyerek = család” feliratú transzparenseket tartottak. Az eljárás eredményeként a jegyző több résztvevőt is figyelmeztetésben részesített.

Az Alkotmánybíróság határozata visszamenőleges hatállyal törli el a véleménynyilvánítás szabadságát is korlátozó rendeletet.


ÁLLÁSFOGLALÁS: Civilek nélkül nem megy!

ÁLLÁSFOGLALÁS
Szeged, 2017. március 20., hétfő


Civilek nélkül nem megy: Magyarországnak szüksége van ránk

A magyar társadalomnak szüksége van a civil szervezetek munkájára. Sokféle és pótolhatatlan munkát végzünk a közjó és a demokrácia kiteljesítése érdekében:
az állampolgárok önszerveződésének biztosítunk lehetőséget, keretet adunk közös tevékenységeiknek a kultúra, az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem vagy az érdekérvényesítés területén. Lehetővé tesszük, hogy az állampolgárok csoportjai közösen képviselhessék érdekeiket, részt vegyenek a közéletben és ellenőrizzék a politikai hatalom mindenkori gyakorlóit.

Mi, az állásfoglaláshoz csatlakozó civil szervezetek elutasítjuk a kormány korlátozó és megbélyegző törekvéseit, mert tudjuk, hogy a magyar társadalomnak szüksége van ránk. Olyan ügyekkel foglalkozunk, amikre mások nem fordítanak kellő figyelmet. Kiállunk magunkért és egymásért.

Magyarországnak szüksége van civilekre


Az Országgyűlés 2017. első félévi jogalkotási terve szerint a közeljövőben napirendre kerül a civil szervezetek működését meghatározó törvények módosítása. Egy 2017. március 14-én tartott sajtótájékoztatóból úgy tudjuk, hogy a Fidesz ötpárti konzultációt kezdeményez a „külföldről támogatott” szervezeteket érintő törvénytervezetről. A kormány erről „nemzeti konzultációt” is kíván kezdeményezni, egyelőre ismeretlen tartalommal. Egyes politikusok azonban odáig mentek, hogy egyes civil szervezetek „eltakarításának” lehetőségét is felvetették, míg mások idegen ügynököknek nevezték őket.

Mi, az állásfoglaláshoz csatlakozó civil szervezetek határozottan tiltakozunk az egyesülési szabadságot sértő szabályozás ellen. Ugyanígy elutasítjuk a civil szervezetek és ügyfeleik, szimpatizánsaik, támogatóik megbélyegzését. Ez nemcsak az egyes szervezetek munkáját és megítélését befolyásolja, de általában is korlátozza a demokratikus véleménynyilvánítás, a közügyekben való állampolgári részvétel lehetőségét. Az eddig elhangzott nyilatkozatok alapján a tervezett jogszabály ellentétes lehet a Magyarország által is aláírt, vonatkozó nemzetközi egyezményekkel és kérdéses, hogy egyáltalán kiállná-e az alkotmányosság próbáját.

A „nemzeti konzultációt” pedig alkalmatlannak tartjuk arra, hogy az állampolgárok valódi, tényeken alapuló véleményt alkossanak, és fejtsenek ki. Az eddigi tapasztalatok alapján egyértelmű, hogy ez nem helyettesítheti a valós társadalmi vitát.

A civil szektor hatályos magyarországi szabályozása megfelelő keretet és kellő biztosítékokat ad ahhoz, hogy a civil szervezetek jogszerűen, átláthatóan és elszámoltathatóan csinálják azt, amire létrejöttek. Gazdálkodásának átláthatósága ma is kielégítően szabályozott terület, a sajtónyilatkozatokban emlegetett adatok bárki által megismerhetőek.

Ezért elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az új jogalkotási elképzelésekről és a „nemzeti konzultációról” csak a sajtóból értesüljünk, hogy egyes politikusok nyilatkozataikban megpróbálják a civileket lejáratni és megosztani. Elvárjuk, hogy az új törvény(módosítás) az érintettek bevonásával, szakmai vitában nyerje el végső formáját, ahogy az egy demokratikus jogállamban elvárható, és ahogy azt Magyarországon is jogszabályok írják elő.

Követeljük, hogy a civil szektor, a civil szervezetek működésének szabályozása az átláthatóság, a támogatások és a tevékenységek szempontjából egységes, a nemzetközi és európai normáknak megfelelő legyen, és biztosítsa az állampolgárok jogát ahhoz, hogy szabadon szerveződjenek és keressenek forrásokat tevékenységükhöz.

---

A csatlakozó szervezetek teljes listája:Az állásfoglaláshoz ITT lehet csatlakozni!


Már nem diszkriminál az adóhatóság

Budapest, 2017. március 7., kedd

A Háttér Társaság kezdeményezte azt az ombudsmani vizsgálatot, amely januárban megállapította, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) „jogértelmezési tévedések” következtében jelentős összegű illetéket vetett és vet ki a bejegyzett élettársak által ajándékozott és örökölt ingatlanokra.

A NAV most tette közzé honlapján azt a tájékoztatót amelyben – nyolc évvel a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetése után – a bejegyzett élettársaknak járó illetékkedvezményről tájékoztatja az érintetteket. A tájékoztatóban a NAV felhívja azon bejegyzett élettársak figyelmét, akik korábban megfizették az öröklési, ajándékozási, vagyonátruházási illetéket, hogy az illeték visszatérítése érdekében kérelmet kell benyújtaniuk az adóhivatalhoz. A kérelem mellé csatolni kell a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséről kiállított anyakönyvi kivonatot. Az adóhatóság a visszatérítendő összeg után a jegybanki alapkamat kétszeresét köteles megfizetni késedelmi kamatként.


Hanzli Péter tartott filmtörténeti előadást

Szeged, 2017. február 11., szombat

Melyik volt az első film, amelyben – vélhetően – meleg vagy leszbikus szereplők tűntek fel? Mikor és hogyan csattant el az első csók azonos nemű párok között? Milyen LMBTQ karaktertípusokkal találkozhattunk a film hőskorában, 1895 és 1968 között? – Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk Hanzli Péter történész „Szivárvány vászon I.” című, filmillusztrációkkal tarkított előadásán, amelynek anyagát a Háttér Archívum, a helyszínét pedig a Grand Café biztosította. Köszönjük Péternek az érdekes és szórakoztató előadást!


Részt vettünk az Országos LMBTQI Fórumon

Budapest, 2017. január 28., szombat

„Együtt erősebbek vagyunk!” – ezzel a címmel szervezte meg a Magyar LMBT Szövetség az I. Országos LMBTQI Fórumot. Lakner Zoltán politológus tartotta a nyitóelőadást, majd a Magyar LMBT Szövetség ügyvivői ismertették az LMBTQI-emberek jelenlegi helyzetét, problémáit, valamint az érdekérvényesítési folyamat perspektíváit.

Ezt követően párhuzamos workshopok zajlottak az alábbi témákban:
• Civil szerveződés – tagtoborzás, utánpótlás
• Házasság-vita
• Aktivista fókuszú drámapedagógiai foglalkozás
• Hogyan lehetnek az LMBT-szervezetek transzbefogadóbbak?


A BP esélyegyenlőségi felelősével találkoztunk

Szeged, 2017. január 19., csütörtök

Szalay Zsolttal, a British Petrol (BP) esélyegyenlőségi felelősével találkoztunk, aki elmondta: vállalatuk a saját versenyképessége érdekében fontosnak tartja a sokszínűséget, ezért a Szegeden nyíló új központban is ebben a szellemben keresik a képzett munkavállalókat. A BP társadalmi felelősségvállalásáról sokat elmond, hogy a cég 2016-ban részt vett a Budapest Pride-on, valamint tagja a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fórumának is.

A szegedi központ 2017 közepén kezdi meg működését, de a munkavállalók toborzása már elkezdődött, a cég szegedi álláshirdetései ITT érhetők el.


Az ásotthalmi rendelet eltörléséért tüntettünk

Szeged, 2016. december 10., szombat

2016. november 23-án a Szeged mellett található, négyezer lakosú Ásotthalom képviselő-testülete olyan helyi rendeletet fogadott el, amely többek között tiltja a nagyközség területén olyan „propaganda-tevékenység” megvalósítását, amely a házasság intézményét nem egy férfi és egy nő között létrejött életközösségként mutatja be, illetve amely a családi kapcsolat alapjaként nem a házasságot, illetve a szülő-gyermek viszonyt ismeri el. A rendelet propaganda-tevékenységnek minősíti a közterületi akciókat, performanszokat, demonstrációkat, plakát-, röplap- és hangreklámokat.  A tilalom megsértőire a jegyző százötvenezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. A rendelet további rendelkezései a muszlim vallású emberek szabad vallásgyakorláshoz fűződő jogát korlátozzák.

A rendelet nemcsak a nemzetközi emberi jogi alapelvekbe, de az Alaptörvény hátrányos megkülönböztetést tiltó XV. cikkébe, a véleménynyilvánítás szabadságát biztosító IX. cikkébe, a békés gyülekezés jogát biztosító VIII. cikkébe, valamint a vallásszabadságot biztosító VII. cikkébe is ütközik.

A Facebookon közzétett felhívásunkra több ásotthalmi LMBTQI-ember jelentkezett, akik különféle lépéseket szorgalmaztak a rendelet eltörlése érdekében. Végül az Ásotthalmon megtartandó, figyelemfelhívó tüntetés mellett alakult ki konszenzus. Néhány nappal később a tüntetés szervezésébe a Budapest Pride és a Magyar LMBT Szövetség is bekapcsolódott; a két budapesti szervezet közös erőfeszítéseként ingyenesen igénybe vehető busz is indult Budapestről.

A demonstráción 35-40 fő vett részt, akik transzparensekkel és zászlókkal készültek. A demonstrálók többek között a „Szabadság, szerelem, e kettő kell nekem” és a „Szeretet tesz családdá, nem egy rendelet” mondatokat skandálták. Beszédet mondott Néveri Cintia egyetemi hallgató, majd a demonstrálók nevükkel ellátott képeslapokat helyeztek el a polgármesteri hivatal bejáratánál, amelyeken a következő szöveg volt olvasható: „Szerintem is ALAP, hogy Magyarországon minden LMBTQI-ember szabadon, önazonosan és félelem nélkül élhessen.”

A demonstrációt a Szegedi Rendőrkapitányság biztosította, atrocitás nem történt, és a helyszínen nem bírságoltak meg senkit a „propaganda-rendelet” megsértéséért.


Csatlakoztunk a Civil Pedagógiai Kiajánlóhoz

Szeged, 2016. december 2., péntek

A szexuális orientáció vagy nemi identitás miatti iskolai zaklatás tapasztalataink szerint gyakori az iskolákban, és igen komoly problémát jelent az LMBTQI-fiataloknak. Az iskolai zaklatás visszaszorítása érdekében fontosnak tartjuk, hogy legyenek olyan alkalmak, amikor a fiatalok beszélgethetnek LMBTQI-emberekkel, és őszintén kérdezhetnek tőlük – ebben tudunk mi segítséget nyújtani.

A foglalkozások ingyenesek, önkéntesek tartják, és a foglalkozások időkerete és tartalma közös megegyezés alapján rugalmasan alakítható. Részletes leírás a Civil Pedagógiai Kiajánló oldalán.


Ásotthalom a putyini úton: homofób rendelet

SAJTÓKÖZLEMÉNY
Budapest–Szeged, 2016. november 25., péntek


Ásotthalom a putyini úton: Alaptörvényt sért az önkormányzat homofób rendelete

A szólásszabadságot és a gyülekezési jogot korlátozza és szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést valósít meg, ezért alaptörvény-ellenes Ásotthalom Önkormányzatának héten elfogadott rendelete, amely tiltja az azonos neműek közötti házasság, illetve azonos nemű párok alkotta családok „propagálását”. A Magyar LMBT Szövetség törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez.

2016. november 23-án a Szeged mellett található, négyezer lakosú Ásotthalom képviselő-testülete olyan helyi rendeletet fogadott el, amely többek között tiltja a nagyközség területén olyan „propaganda-tevékenység” megvalósítását, amely a házasság intézményét nem egy férfi és egy nő között létrejött életközösségként mutatja be, illetve amely a családi kapcsolat alapjaként nem a házasságot, illetve a szülő-gyermek viszonyt ismeri el. A rendelet propaganda-tevékenységnek minősíti a közterületi akciókat, performanszokat, demonstrációkat, plakát-, röplap- és hangreklámokat.  A tilalom megsértőire a jegyző százötvenezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. A rendelet további rendelkezései a muszlim vallású emberek szabad vallásgyakorláshoz fűződő jogát korlátozzák.

A rendeletet Toroczkai László, a Jobbik alelnöke terjesztette elő, akit korábban a bíróság jogerősen elítélt, amiért a 2009-es Budapest Pride felvonulás ellen az interneten keresztül erőszakos fellépésre buzdított.

A Jobbik már korábban is próbálkozott orosz mintára büntetni az azonos neműek közötti kapcsolatok „népszerűsítését”. A 2012-ben az Országgyűlésben beterjesztett törvényjavaslat öt évig terjedő börtönbüntetéssel súlytotta volna az azonos nemű személlyel folytatott szexuális kapcsolat nagy nyilvánosság előtti „népszerűsítését”. A törvényjavaslatot sem a kormánypártok, sem a többi ellenzéki párt nem támogatta. A Jobbik később több önkormányzatnál próbált hasonló rendelkezéseket elfogadtatni, de ezek rendre elbuktak.

Az Ásotthalmon most elfogadotthoz hasonló korlátozások Oroszországban vannak érvényben, amelyeket számos nemzetközi fórum, többek között az Európa Tanács emberi jogi biztosa, a Velencei Bizottság, az Emberi Jogok Európai Bírósága és az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága is az emberi jogokat sértőnek talált.

A rendelet nemcsak a nemzetközi emberi jogi alapelvekbe, de az Alaptörvény hátrányos megkülönböztetést tiltó XV. cikkébe,  a véleménynyilvánítás szabadságát biztosító IX. cikkébe, a békés gyülekezés jogát biztosító VIII. cikkébe, valamint a vallásszabadságot biztosító VII. cikkébe is ütközik.

„Sajnálatosnak tartjuk, hogy pont Csongrád megyében került sor egy ilyen homofób jogszabály elfogadására” – mondta Kiss Anna a Szegedi LMBT Közösségért Csoport képviselője. „Mi azt tapasztaljuk, hogy az emberek itt a Dél-Alföldön nem vevők az ilyen gyűlölködésre.”

A Magyar LMBT Szövetség a Csongrád Megyei Kormányhivatalhoz fordul, hogy indítson törvényességi felügyeleti eljárást a rendelet hatályon kívül helyezése érdekében, és szükség esetén kezdeményezzék a Kúriánál, illetve az Alkotmánybíróságnál a rendelet megsemmisítését.


HIV-szűrést tartottunk a Sakáltanyán

Szeged, 2016. október 29., szombat

Önkénteseink anonim, önkéntes és fájdalommentes HIV-szűrést tartottak nyáltesztek segítségével. Mit érdemes tudni a nyáltesztről? A nyáltesztek kizárólag antitest kimutatására alkalmasak, ezért jelentősen hosszabb az ablakperiódus a kombinált tesztekkel szemben. Egy esetleges fertőződés után minimum három hónapnak el kell telnie a biztos eredményhez. A vizsgált személy a teszt elvégzése előtt legalább 15 perccel ne egyen, ne igyon, ne rágógumizzon. A vizsgálat során a spatulával teljesen körbetamponozzuk az alsó és felső fogínyt egyszer. A nyállal átitatott mintavevő pálcát beleállítjuk az előhívó oldatot tartalmazó üvegcsébe, és várunk 20-40 percet, majd leolvassuk az eredményt.

A szűrés a Szegedi LMBT Közösségért Csoport szervezésében, a Civil AIDS Fórum támogatásával valósult meg.


Szabadegyetem az egyenlõ házasságról

Budapest, 2016. október 23., vasárnap – A Budapest Pride három napos szabadegyetemet szervezett, amelyen a házasság intézményérõl, pro és kontra érvekrõl, egyéb polgárjogi mozgalmakról tudhattunk meg többet. Egészen pontosan ezeket az elõadásokat hallgathattuk: • Bevezetõ és fogalomtár • Mit üzen az LMBTQ-közösség? – a kérdõívrõl és az eredményekrõl • Egy kapcsolat szabályai – Párkapcsolatok magyarországi jogi szabályozása • Egy gyûrû mind felett? – A házasság története • Mozgalmi kisokos: Hogyan érjünk el egyenlõ(bb) jogokat? • Szívbõl jövõ igen: Az ír egyenlõ házasság kampány története • Freedom to marry (USA) – Amit Rogán Cecília is ünnepelt • Egyenlõség a számok tükrében – Magyarországi statisztikák • Queer lidérc? – Félelmek és tévedések az egyenlõ házasság kapcsán


Szexuális kisebbségekrõl adtunk elõ az egyetemen

Szeged, 2016. október 18., kedd – Egyetemi oktatók meghívására lehetõségünk nyílt, hogy bemutatkozó órát tartsunk a „Helyi környezeti és társadalmi problémák, civil megoldások” címû kurzus keretében a Feketesas utcai Oktatási Központban. A kurzus tematikája szerint minden héten más-más szegedi, hátrányos helyzetû csoportokkal foglalkozó civil szervezet mutatkozik be – ez a hét a miénk volt. A szervezet tagjai az alapfogalmak tisztázása után az alábbi témákat járták körbe: a szexuális és nemi kisebbségek aránya a társadalomban, a magyarországi jogi szabályozás által felvetett problémák, az elutasító szemléletmód megnyilvánulási formái (pl. hátrányos megkülönböztetés, gyûlöletbeszéd stb.) és ezek hatása az érintettekre. Kiscsoportokban olyan konkrét szegedi eseteket is elemeztünk, amelyekben az LMBTQI-közösség egy-egy tagját hátrányos megkülönböztetés érte. Az elõadás során a hallgatók bepillanthattak a szervezet tevékenységébe, és megismerkedhettek azokkal a tevékenységekkel, ahová bekapcsolódhatnak. Köszönjük a kurzus oktatóinak, hogy meghívtak és lehetõséget biztosítottak a bemutatkozásra.


Le az álarccal! – Utcán az elõbújás napján

Szeged, 2016. október 11., kedd – Az elõbújás napja alkalmából a Klauzál térre költöztünk egy kis idõre, hogy felhívjuk a figyelmet a rejtõzködés problémájára és az elfogadás fontosságára. A téren felállított színes sátorban személyes beszélgetésre, társasjátékozásra, kvízek megoldására nyílt lehetõség, valamint számos tájékoztató kiadványt is hazavihettek az érdeklõdõk. A rendezvény végén Mikos Ákos slammer lépett fel, majd Szabó Richárd, a Club Rocco vezetõje mondott beszédet az egybegyûlteknek. Köszönjük a Civil Kollégium Alapítványnak és a Magyar LMBT Szövetségnek, hogy támogatásukkal elõsegítették a rendezvény sikerét. Fotó: Frank Yvette © delmagyar.hu


HIV-szûrést tartottunk a Club Roccóban

Szeged, 2016. október 8., szombat – Önkénteseink anonim, önkéntes és fájdalommentes HIV-szûrést tartottak nyáltesztek segítségével. Mit érdemes tudni a nyáltesztrõl? A nyáltesztek kizárólag antitest kimutatására alkalmasak, ezért jelentõsen hosszabb az ablakperiódus a kombinált tesztekkel szemben. Egy esetleges fertõzõdés után minimum 3 hónapnak el kell telnie a biztos eredményhez. A vizsgált személy a teszt elvégzése elõtt legalább 15 perccel ne egyen, ne igyon, ne rágógumizzon. A vizsgálat során a spatulával teljesen körbetamponozzuk az alsó és felsõ fogínyt egyszer. A nyállal átitatott mintavevõ pálcát beleállítjuk az elõhívó oldatot tartalmazó üvegcsébe, és várunk 20–40 percet, majd leolvassuk az eredményt.


Élõ könyvtár a Kutatók Éjszakáján

Szeged, 2016. szeptember 30., péntek – A SZTE ETSZK szociális munka szakos hallgatói szervezésében valósult meg a már hagyományosnak mondható õszi élõ könyvtár a Kutatók Éjszakája keretében. Az érdeklõdõk a következõ könyveket olvashatták: látássérült, meleg, gyógyszer- és alkoholfüggõ, hajléktalan pár, erdõben élõ család, szivárványcsalád-pótapa, biszexuális, hallássérült, gyógyult anorexiás. A rendezvényen sok olvasó volt, és nagy érdeklõdéssel hallgatták a könyveket. Köszönjük a szervezõknek, hogy részt vehettünk!


Workshop: Rosemary Rivera Szegeden

Szeged, 2016. szeptember 11., vasárnap – Nem pusztán egy jól hasznosítható workshopra került sor Szegeden, sokkal több volt ez annál. Az egész péntek este a Maláta kézmûves sör- és grillkertben kezdõdött egy közös vacsorával, amelyen a szegedi önkéntesek mellett már Rosemary Rivera (Citizen Action of New York) és a debreceni CívisColorS négy tagja is részt vett. A szombatot egészen estig a Tisza Sport Hotelben Rosemaryvel töltöttük, aki mindent megtett annak érdekében, hogy önkénteseink képesek legyenek tagokat toborozni és egy-egy kampányt megtervezni. A workshop során többek között gyakoroltuk a „lift-beszédet”, a kapcsolatépítõ beszélgetést és a brainstorming levezetését is. Szombat este pihenésképpen „gyilkososat” játszottunk, majd a Tisza-parton ütöttünk tanyát, és éjszakába nyúlóan szórakoztattuk egymást különféle játékokkal. Vasárnap még belefért a programba egy könnyed városnézés és egy közös ebéd is. Köszönjük Rosemarynek és a debreceni önkénteseknek, hogy a városunkban jártak!


„Házasodj a szivárvány alatt!” – SZIN Civil Falu

Szeged, 2016. augusztus 28., vasárnap – Augusztus végén négy napon keresztül a Szegedi Ifjúsági Napoké volt az újszegedi partfürdõ. A SZIN Civil Falujába mi is beköltöztünk, és egy csomó izgalmas játékkal vártuk a fesztiválozókat. A játékok mellett azonban most is a házasságkötés volt a legnépszerûbb: fiatalok és öregek, fiúk és lányok (sõt: lelkes tárgyak és mesefigurák) járultak önkéntes anyakönyvvezetõink elé, kötötték össze az életüket a szivárvány színei elõtt, és mutatták meg, hogy támogatják Magyarországon az LMBTQI-jogokat és kiállnak amellett, hogy mindenki önazonosan élhessen és szabadon szerethessen.


Már nem diszkriminál a kiskunmajsai fürdõ

Szeged, 2016. augusztus 9., kedd – A kiskunmajsai Jonathermál Gyógy- és Élményfürdõ nemcsak a gyermeket nevelõ azonos nemû élettársakat zárta ki a családi kedvezménybõl, hanem például az örökbefogadott gyermeket nevelõ házastársakat is. Nemrég még szó szerint ez volt olvasható a fürdõ pénztáránál kifüggesztett táblán: „A családi jegy jogosultja: 2 felnõtt (férfi és nõ, akik házastársak, vagy élettársak) + 1 gyermek (aki a házastársak, élettársak kapcsolatából származik).” A családi jegy árusításának ez a gyakorlata több ponton is sértette az egyenlõ bánásmód jogszabályban rögzített követelményét, mivel az hátrányosan megkülönböztette • azokat a különbözõ nemû élettársakat, házastársakat, akiknek a gyermekük nem a kettejük kapcsolatából származik; valamint • azokat az azonos nemû élettársakat, bejegyzett élettársakat, akik gyermeket nevelnek. A jogsértés miatt a Szegedi LMBT Közösségért Csoport levélben kérte a fürdõt, hogy az árlistát és a kedvezmények rendszerét mielõbb igazítsa a hatályos jogszabályokhoz. A fürdõ a kérésnek eleget tett, és – a családok sokszínûségét szem elõtt tartva – többféle családi jegyet is elérhetõvé tett, változatos konstrukciókban. A kiskunmajsai fürdõ 2015-ben az „Év fürdõje” szavazáson országos eredményt nem ért el ugyan, de Bács-Kiskun megyében az elsõ helyen végzett. A családok közötti hátrányos megkülönböztetés beszüntetése remélhetõleg komoly lépés a további sikerek felé.


Társasjáték-est volt a Vár sörözõben

Szeged, 2016. augusztus 5., péntek – Nagyjából tizenöten gyûltünk össze és próbáltuk ki a Magyar LMBT Szövetségtõl kapott három új társasjátékunkat. A mûveltségi társasjátékkal tudásunkat tesztelhettük: ebben a játékosok 600 kérdésre válaszolhatnak, LMBTQI történelem, irodalom, mûvészet, földrajz, popkultúra, tudomány témakörökben. A sajátélmény-játék egy interaktív gyakorlat a privilégiumokról és a hátrányokról a társadalomban. Játékosként a saját élményeinken keresztül, egy LMBTQI-karakter bõrébe bújva tapasztalhattuk meg, hogy milyen ma Magyarországon egy kisebbségi csoporthoz tartozni (már ha még nem tudnánk). Ebben a játékban a játékosok a húzott karakterüknek megfelelõen lépkedhetnek felfelé az élet létráján. A „Ki az LMBTQI?” játékban pedig fényképpárokat lapozgatva kellett megtippelnünk, hogy szerintünk ki az LMBTQI. A fényképpárok hírességeket jelenítenek meg, akikrõl a kártyák hátoldalán hasznos információkat is megtudhattunk. A játékok végül kötetlen beszélgetésekbe torkollottak.


21. Budapest Pride: Velünk volt teljes!

Budapest, 2016. július 2., szombat – A 21. Budapest Pride Felvonuláson a sokezres tömeg a Hõsök terétõl a Parlamentig vonult. A felvonuláson több kamion és óriási tömeg vett részt zászlókkal és transzparensekkel. A Parlament elõtt beszédet mondtak: Karlik Cintia, a Budapest Pride sajtószóvivõje; Császár Csaba, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport aktivistája; Yuri Guaiana, olasz aktivista. A felvonulás végén koncertet adott a Call Me Unique és a Play It Proud dalpályázat nyertese, a Mongooz And The Magnet is.


Workshop: LMBTQI-élet Budapesten túl

Budapest, 2016. július 1., péntek – A Bálint Házban tartott workshop teret adott a vidéki LMBTQI-csoportok bemutatkozásának a 21. Budapest Pride Fesztivál keretében. Az érdeklõdõkkel is folytatott párbeszéd révén együtt tártuk fel a vidéki LMBTQI-emberek élethelyzetét, gondjait, a megalakult csoportok tevékenységét, sikereit, lehetõségeit, és bemutattuk egymásnak a vidéki településeken sikerrel alkalmazott jó gyakorlatokat, módszereket; egyben megerõsítettük együttmûködésünket is. A workshopot vezette: Fejes Eszter (Cifra-LMBTQ Közösség Kecskemét) és Kiss Anna (Szegedi LMBT Közösségért Csoport).


Közösségszervezést tanultunk Kunbábonyban

Kunbábony, 2016. június 17., péntek – A kunbábonyi képzési központban megtartott 40 órás közösségszervezõ alapképzés célja az volt, hogy felkészítse a résztvevõket helyi közösségszervezési feladatok ellátására külsõ közremûködõként. A képzésen olyan hasznos témákról tanulhattunk, mint a közösségszervezés elméleti alapjai (mi a közösségszervezés, milyen a jó kapcsolatépítõ beszélgetés, mi a különbség a probléma és az ügy között stb.), kampánystratégia és szervezetépítés külsõ közösségszervezõként (hogyan toborozzunk, hogyan tervezzünk kampányt), médiastratégia és forrásteremtés, valamint megtanultuk, hogy hogyan alkalmazható a közösségszervezés módszere a saját csoportunkban.


21. Budapest Pride: szervezõdünk

Budapest, 2016. június 11., szombat – Az Aurórában megtartott, egynapos csapatépítõ önkéntestalálkozón a 21. Budapest Pride Fesztivál önkéntes feladatairól hallhattunk. A feladatokat world café módszerrel, forgószínpad-szerûen mutatták be a fesztivál szervezõi. A találkozón több tucat önkéntes vett részt, az Auróra nagytermébe alig lehetett beférni. A Szegedi LMBT Közösségért Csoport örömmel vett részt a találkozón, és köszöni az utazási lehetõséget a Budapest Pride csapatának.


Óriás társasjátékot avattunk a Ligetben

Szeged, 2016. május 21., szombat – Az újszegedi ligetben kipróbáltuk azt a 2,5 x 2,5 méteres, jogtudatosságot fejlesztõ és jogi ismereteket bõvítõ társasjátékot, amelyet a Szegedi LMBT Közösségért Csoport kifejezetten szegedi LMBTQI-emberekkel megtörtént esetekkel, mezõkkel színezett ki. A játékban a játékosok nagyméretû, színes bábukkal lépkedhetnek többek között az Egyenlõ Bánásmód Hatóság, a bíróság és az anyakönyvi hivatal útvesztõiben. Útjukat Szivárvány Mezõk és Büszkeség Kártyák kísérik, utóbbiakon emlékbe hazavihetõ idézetek olvashatók. Az eseményen nagyjából 8-10 fõ játszott egymással.


Esélyegyenlõségi felelõsökkel találkoztunk

Szeged, 2016. május 17., kedd – Dr. Antal Anikóval és Kardos Jánossal, a Polgármesteri Hivatal munkatársaival találkoztunk és egyeztettünk arról, hogy hogyan lehetne az LMBTQI-emberek esélyegyenlõségét és társadalmi befogadását javítani Szegeden. Javaslataink között szerepelt többek között, hogy az LMBTQI-emberek jelenjenek meg a Helyi Esélyegyenlõségi Programban, és hogy az önkormányzat biztosítson érzékenyítõ programokat és szakmai továbbképzéseket az önkormányzati fenntartású szociális és egészségügyi intézmények dolgozóinak. A hivatal munkatársai javaslatainkat pozitívan fogadták és támogatták.


HIV-szûrést tartottunk a Club Roccóban

Szeged, 2016. május 7., szombat – Önkénteseink anonim, önkéntes és fájdalommentes HIV-szûrést tartottak nyáltesztek segítségével. Mit érdemes tudni a nyáltesztrõl? A nyáltesztek kizárólag antitest kimutatására alkalmasak, ezért jelentõsen hosszabb az ablakperiódus a kombinált tesztekkel szemben. Egy esetleges fertõzõdés után minimum 3 hónapnak el kell telnie a biztos eredményhez. A vizsgált személy a teszt elvégzése elõtt legalább 15 perccel ne egyen, ne igyon, ne rágógumizzon. A vizsgálat során a spatulával teljesen körbetamponozzuk az alsó és felsõ fogínyt egyszer. A nyállal átitatott mintavevõ pálcát beleállítjuk az elõhívó oldatot tartalmazó üvegcsébe, és várunk 20–40 percet, majd leolvassuk az eredményt.